Slagharen

Plaats
Dorp
Hardenberg
Salland
Overijssel

Slagharen

Terug naar boven

Status

- Slagharen is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt Hardenberg. Per 1-5-1941 over naar gemeente Hardenberg.

- Onder het dorp Slagharen vallen ook het grootste deel van de buurtschap Braamberg en de buurtschappen De Belte (deels) en Witman.

Terug naar boven

Naam

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Turfgat.

Terug naar boven

Ligging

Slagharen ligt NW van Hardenberg en Gramsbergen, NO van Dedemsvaart. N van Slagharen ligt de grens met de provincie Drenthe.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Volkstelling Slagharen 1830. In 1830 heeft het plaatsje nog slechts 81 inwonets, in 1840 heeft het dorp al 101 huizen met 533 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.200 huizen met ca. 3.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Het gebouw waarin Museum Het Oale Meestershuus is gevestigd, is in 1877 gebouwd voor het hoofd der school, vandaar de naam Het pand kende al die jaren geen andere bewoners dan meesters. Het pand is geheel in originele staat gebleven. Na een tijd van leegstand werd het Streekhistorisch Centrum (de naam van de historische vereniging voor Lutten, Slagharen en Schuinesloot) eigenaar van het pand. Er werd zeer weinig veranderd. In 1994 werd het museum, nadat het geheel door vrijwilligers van het SHC was opgeknapt en ingericht, geopend.

Er is een stijlkamer van circa 1930, met daarin nog een echte bedstee. Een schoolklasje dat uitnodigt in de bankjes te gaan zitten. En dat mag ook! Het museum bezit een uitgebreide collectie schoolplaten. De ruime voorraadkelder bevat een aanzienlijk aantal gevulde weckflessen. De grutterswinkel is de trots van het SHC. Er zijn veel herkenbare dingen voor de ouderen en voor de jongeren verwonderlijke zaken. Grootmoeders keuken laat zien hoe er vroeger gekookt werd. Verder zijn er wisselexposities, veel oude foto's, en is er een collectie van oude gebruiksvoorwerpen uit de omgeving, bijv. oude kinderspelletjes en veengereedschap.

- Kennelijk wordt 1842 beschouwd als ontstaansjaar van de nederzetting Slagharen, want in 2017 hebben ze het 175-jarig bestaan gevierd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Slagharen heeft 1 rijksmonument, zijnde Molen De Pionier (Coevorderweg 34) uit 1859.

- Slagharen heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde het St. Antoniusklooster (Coevorderweg 31-39).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Turftrappers.

- Zomerfeest Slagharen (gedurende een week 1/2 juni).

- Kerstmarkt (op een vrijdag in december).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De overdekte Zwarte Markt Slagharen is iedere zaterdag en iedere 2e en laatste zondag van de maand.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Slagharen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Slagharen.

- Sport: - Tennisvereniging TV Slagharen e.o. is een gezellige tennisclub die al meer dan 45 jaar bestaat. Ze zijn we de trotse eigenaar van een mooi clubgebouw met kantine en hebben 3 kunstgras tennisbanen. De vereniging organiseert het hele jaar door vele activiteiten. Naast de activiteiten organiseert de vereniging jaarlijks een Open Tennistoernooi.

- Judovereniging BSV Anbergen Slagharen.

- Zorg: - Zorgboerderij Overbrucht.

Reactie toevoegen