Bergentheim

Plaats
Dorp
Hardenberg
Salland
Overijssel

Bergentheim

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark 't Reezerwold.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Bergentheim.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Bergentheim.

- Kampeerdorp de Zandstuve in Rheeze is een vakantieparadijs voor gezinnen met kinderen, opa's en oma's met kleinkinderen en echtparen/senioren die willen genieten van rust en ruimte. De camping is ruim 10 hectare groot en is voorzien van kampeerplaatsen, chalets, stuuflodges, luxe toercaravans, kampeerbungalows, kampeer- en trekkershutten, De Waard tenten en safaritenten.

- Ook Sprookjescamping De Vechtstreek in Rheeze is via de link online te boeken.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Bergentheim.

Terug naar boven

Status

- Bergentheim is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt Hardenberg.

- Onder het dorp Bergentheim vallen ook de buurtschappen Oud-Bergentheim en Gouden Ploeg.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Banthum of Bantem.

Terug naar boven

Ligging

Bergentheim ligt Z van Hardenberg en grenst in het W aan de Vecht en in het O ligt het dichtbij de grens met Duitsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Bergentheim 32 huizen met 243 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Bergentheim ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oorspronkelijk was Bergentheim een esdorp ten westen van de huidige kern. Dit is het huidige Oud-Bergentheim. De huidige kern kwam tot ontwikkeling door de vervening van de veengebieden ten oosten van Bergentheim. Deze gebieden werden aangekocht door Isaac Antoni van Roijen (1800-1868) en afgegraven. Na zijn dood werd de onderneming voortgezet onder de naam N.V. Veenderij Erven Mr. I.A. Van Royen. Deze bouwden in 1890 een turfstrooiselfabriek. De turfstrooiselfabriek werd in 1948 gesloten. Later vestigde de Wavin zich aldaar om rioolputten te maken, maar ook deze vestiging is gesloten en het terrein is nu onderdeel van Toppoint BV. Ook was in Bergentheim jarenlang een grote bakkerij gevestigd, deze is echter ten gevolge van fusies weggesaneerd.

Station
In 1905 kreeg Bergentheim een station aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal (verder doorgaand naar Delfzijl), aangelegd door de NOLS, alsmede een spoorhaven. Er was in het ontwerp sprake van een 'halte'. Bergentheim kreeg dan ook niet een groot stationsgebouw zoals dat bijvoorbeeld in Gramsbergen nog staat. Het bleek echter al snel te klein. De halte Bergentheim werd toch een station en het gebouw werd al in 1907 uitgebreid. Het station werd gesloten in 1975, en het gebouw werd afgebroken in 1993. - Nadere informatie over halte Bergentheim. - Nadere informatie over station Bergentheim.

Havezathe
In 1385 stond er een erf Middesdorp in Bergentheim. In 1649 werd dit een havezathe. In 1842 is het huis afgebroken. In 1849 is er een nieuw huis voor in de plaats gekomen.

- In 1985 is de 600e verjaardag van Bergentheim groots gevierd. Ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Bergentheim heeft schrijver H.J. Hilberink een boek uitgebracht dat de geschiedenis van Bergentheim beschrijft.

625-jarig bestaan
- In 2010 is 625 jaar Bergentheim gevierd.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Als de spoorlijn Almelo-Mariënberg wordt doorgetrokken naar Hardenberg, komt er mogelijk weer een station in Bergentheim.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bergentheim heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde kerk. Orgel NH kerk te Bergentheim. Het orgel van de Nederlands Hervormde Kerk in Bergentheim is in 1959 gebouwd door Flentrop Orgelbouw voor de Opstandingkerk te Nijmegen. In 1964 uitgebreid met een rugwerk. Bij de overplaatsing naar Bergentheim (1999) wederom uitgebreid met een vrij pedaal.

- Beschrijving van monumentale objecten in Bergentheim.

- In het esdorpje Oud-Bergentheim zijn nog veel oude Saksische boerderijen te bezichtigen.

- Museumboerderij in de buurtschap Oud Bergentheim, nabij koffie- en theeschenkerij Schöttink.

- Museumboerderij Den Hof is in 1985 ontstaan. Frans van Gemmert hield tijdens het feest ter gelegenheid van 600 jaar Bergentheim een tentoonstelling over de historie van de streek met landbouwwerktuigen, gereedschap uit de tijd van de vervening, maar ook spullen uit een oude smederij en een historisch onderwijsoverzicht. Na die expositie is Frans van Gemert verder gegaan met het verzamelen van allerlei spullen en in 1990 is het museum open gegaan voor het publiek. Museumboerderij en kinderboerderij Den Hof zijn open op dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Adres: Kanaalweg-Oost 39a.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Feestweek Bergentheim (juni).

- Banthumloop (op een vrijdag in juni).

- Boerenmarkt bij koffie- en theeschenkerij Schöttinck aan de Mölinksweg 1 (buurtschap Oud Bergentheim) (op een zaterdag in augustus). Het aanbod van de markt bestaat onder meer uit streekproducten, oude ambachten en muziek.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Kinderboerderij
Naast Museumboerderij Den Hof ligt de kinderboerderij van Bergentheim. Die is namelijk gevestigd in de tuin van de museumboerderij. Door de combinatie van museum en dieren is Den Hof aantrekkelijk voor gezinnen met jonge kinderen.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpjes uit 1985 m.b.t. 600 jaar Bergentheim.

Terug naar boven

Links

- Site over Bergentheim met o.a. geschiedenis, actualiteiten en activiteitenagenda.

- Bergentheim linkspagina.

- Nieuws over Bergentheim op Twitter.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Bergentheim.

- Zorgboerderij Schottinkslag.

 

Reactie toevoegen