Dedemsvaart

Plaats
Dorp
Hardenberg
Salland
Overijssel

Dedemsvaart

Terug naar boven

Status

- Dedemsvaart is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 2000 was het de hoofdplaats van de gemeente Avereest.

- Onder het dorp Dedemsvaart vallen ook de buurtschappen Het Bergje, Mulderij en Noord-Stegeren, een deel van buurtschap De Tippe, het grootste deel van de buurtschap Dedemsvaart Sluis 6-7, een klein deel van de buurtschap Ommerkanaal, een klein deel van de buurtschap Stegerveld en een deel van de buurtschap Strooiendorp. In totaal zijn dit 8 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Na 1809 Dedemsvaart. Werd ook wel (en soms nog steeds) Nieuw-Avereest genoemd, om het onderscheid aan te geven met het oudere, NW van Dedemsvaart en Balkbrug gelegen dorpje Oud Avereest.

Naamsverklaring
Veenkolonie, oorspronkelijk de naam van een kanaal tussen de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water, gegraven voor de veenontginning, in 1809 onder leiding van baron J.W. van Dedem begonnen, in 1854 voltooid.(1)

Terug naar boven

Ligging

Dedemsvaart ligt NW van Hardenberg, O van Balkbrug, aan het kanaal de Dedemsvaart en grenst in het N aan de N377 (Hasselt-Coevorden).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Dedemsvaart 234 huizen met 1.265 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Dedemsvaart, kun je terecht bij de volgende instanties, sites en literatuur:

- Historische Vereniging Avereest.

- Streekmuseum De Kalkovens.

- Van het manuscript Feiten uit het verleden van Avereest (Albert Piel, 1983) zijn destijds slechts enkele exemplaren vervaardigd. Gelukkig heeft de Historische Vereniging Avereest deze publicatie nu digitaal beschikbaar gesteld. Ook een boek van J. Drent over de geschiedenis van de gemeente Avereest en haar kernen is via de hiervoor vermelde link online te lezen. Beide boeken bevatten o.a. veel informatie over de geschiedenis van de kern Dedemsvaart en over de jarenlange en complexe aanleg van de Dedemsvaart.

- Pagina over de (oorspronkelijk) 8 sluizen in de Dedemsvaart.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dedemsvaart heeft 14 rijksmonumenten.

-Dedemsvaart heeft 30 gemeentelijke monumenten.

- De katholieke kerk is in 1818 gesticht.

- Molen De Toekomst.

- Gevelstenen in Dedemsvaart.

- De gashouder uit 1932 is een rijksmonument. Het is de enige gashouder in ons land die bewaard is gebleven. In de gashouder werd gas opgeslagen, voor de komst van ons huidige aardgas. Dergelijke cilindervormige gebouwen stonden tussen 1850 en 1960 op veel plaatsen in het land. Toen de gasfabrieken uit het stads- en dorpsbeeld verdwenen, zijn de gashouders afgebroken. Behalve deze dus. Het gebouw dat vanaf zijn oorspronkelijke plek naar het terrein bij de kalkovens is verplaatst, is, na 23 jaar buiten gebruik te zijn geweest, in 2010 gerenoveerd tot theater en cultureel gasthuis. De werkgroep Gashouderpodium van de Historische Vereniging Avereest regelt de exploitatie. Een enthousiaste groep van ongeveer 25 personen zorgt voor een breed cultureel aanbod. Reportage van RTV Oost over de (verplaatsing van de) gashouder te Dedemsvaart.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Tuinen van Mien Ruys is een uniek complex van vijfentwintig schitterend aangelegde tuinen. De tuinen die nu zo'n 2,5 hectare beslaan, zijn in de loop van 75 jaar aangelegd. Ze vormen een afspiegeling van driekwart eeuw Nederlandse tuinarchitectuur en zijn een bron van inspiratie voor de liefhebber van tuinieren en tuinarchitectuur, of gewoon een paar uur heerlijk dwalen in alle rust en stilte. In 1924 begon kwekersdochter Mien Ruys in de moestuin van haar ouderlijk huis proeven te nemen met planten. De planten die haar vader kweekte wilde ze beter leren kennen: wat groeit in de zon, wat in de schaduw, welke planten houden van vochtige grond en welke staan liever droog? Hoe combineer je planten en vooral ook, hoe geef je vorm aan een ruimte? Mien Ruys breidde in de loop der jaren de tuinen steeds verder uit met steeds weer nieuwe proeven. Inmiddels zijn de Tuinen eigendom van de Stichting Tuinen Mien Ruys, die in samenwerking met de tuinarchitecten van Buro Mien Ruys haar werk voortzet.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Dedemsvaart (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij De Binnentuin.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Dedemsvaart Achterveld, - idem Mulderij en - idem RK.

Reactie toevoegen