Coevorden

Plaats
Stad en gemeente
Coevorden
Drenthe

coevorden v heutzsingel 1943 [640x480].jpg

Coevorden, zo zag de Van Heutszsingel er in 1943 uit...

Coevorden, zo zag de Van Heutszsingel er in 1943 uit...

DR gemeente Coevorden in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Coevorden anno ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Coevorden anno ca. 1870 kaart J. Kuijper

Coevorden

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Center Parcs De Huttenheugte.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Coevorden.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Coevorden.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Coevorden.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Coevorden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Coevorden (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Coevorden is een stad en gemeente in de provincie Drenthe.

- De gemeente Coevorden is in 1998 vergroot met de gemeenten Dalen, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo.

- De gemeente Coevorden omvat naast de gelijknamige stad verder nog de dorpen Aalden, Benneveld, Dalen, Dalerpeel, Dalerveen, De Kiel, Erm, Gees, Geesbrug, 't Haantje, Holsloot, Meppen, Nieuwlande (deels), Noord-Sleen, Oosterhesselen, Schoonoord, Sleen, Steenwijksmoer, Stieltjeskanaal, Wachtum, Wezup, Wezuperbrug, Zweeloo en Zwinderen, en de buurtschappen Achterste Erm, Ballast, Dalerend (deels), De Haar, De Mars, Den Hool, Eldijk, Diphoorn, Grevenberg, Hoogehaar, Kibbelveen, Klooster, Langerak, Marokko, Nieuwe Krim, Padhuis, Pikveld, Schimmelarij, Valsteeg, Veenhuizen, Vlieghuis, Vossebelt en Weijerswold. Dit zijn 1 stad, 24 dorpen en 23 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Coevorden.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Coevorden.

- Plattegronden van de kernen in de gemeente Coevorden, met stratenregister.

- Onder de stad Coevorden vallen ook de buurtschappen Klooster, Nieuwe Krim, Padhuis, Pikveld, Vlieghuis en Weijerswold. In totaal zijn dit 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Koveren of Coevern. Een inwoner van deze stad is een Coeverse of Coeverder.

Oudere vermeldingen
1141 falsum? kopie begin 15e eeuw Cuuorde, 1148 kopie ca. 1148 Koiforde, 1159 Cuforde, 1250 Covorde, 1327 Koevorde, 1380 Coevorden, 1840 'Coevorden of Koevorden', eind 19e eeuw Koevorden, 1903 Coevorden.

Naamsverklaring
Samengesteld uit Oudnederlands ko 'koe, vrouwelijk rund' en forde 'voorde, doorwaadbare plaats in beek of rivier'. Gelegen aan de samenvloeiing van Loodiep, Drostendiep en Schoonebeekerdiep tot de Kleine Vecht, waar men blijkbaar met koeien het water kon oversteken. Vergelijk Oxford (912 Oxnaford, ca. 1000 Oxenaford), dat 'ossenvoorde' betekent. (1)

Terug naar boven

Ligging

- Coevorden ligt in het ZO van Drenthe, ZO van Hoogeveen, ZW van Emmen. Coevorden grenst in het ZO aan Duitsland (Emlichheim).

- Coevorden ligt aan vier kanalen, te weten het Kanaal Coevorden-Alte Picardie, het Coevorden-Vecht Kanaal, de Lutter Hoofdwijk en het Stieltjeskanaal. Verder ligt het aan de spoorlijn Zwolle-Emmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Coevorden 329 huizen met 2.491 inwoners, verdeeld in stad Coevorden 244/1.881 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen De Ballast 9/49, Het Klooster 12/85, De Loo 14/75, Padhuis 5/34, Pikveld 3/18, Steenwijksmoer 29/252, Vlieghuis 3/23 en Weijerswold 6/42 en de huizen De Wijnhorst 1/5, De Hulte 1/7, De Scheer 1/8 en Den Anholt 1/12. De oorspronkelijke gemeente Coevorden omvatte verder de buurtschappen De Heege, De Holwert, Nieuwe Krim, Nieuwlande (ged.) en Poppenhare.

- Vóór de herindeling van 1998 had de gemeente Coevorden ca. 15.000 inwoners en een oppervlakte van 3.999 hectare.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Coevorden ca. 15.000 huizen met ca. 36.000 inwoners op een oppervlakte van ca. 30.000 hectare.

Terug naar boven

Geschiedenis

Coevorden is in de 11e eeuw ontstaan als burcht. Vanouds was het een strategische toegangsweg naar Drenthe van het zuiden uit, tussen de venen door. Daarom stelde de bisschop van Utrecht als heer van Drenthe een ‘kastelein’ aan. Deze "burggraaf" verzette zich echter voortdurend tegen het gezag van de bisschop, wat o.a. leidde tot de Slag bij Ane (1227).

In de 16e en de 17e eeuw is er de nodige onenigheid geweest of de heerlijkheid Coevorden nu tot de provincie Overijssel of Drenthe moest behoren. Tot eind 18e eeuw heeft men er het Overijsselse ‘landrecht’ gevolgd, sinds 1791 het Drentse.

Nadat bij de belegering door prins Maurits in 1592 de stad door de Spanjaarden in brand was gestoken, werd zij vervangen door een volkomen planmatig opgezette vestingstad, in de 17e eeuw voltooid door Menno van Coehoorn. Na 1814 nam de militaire betekenis van Coevorden af en is zij - althans in militaire zin - weer geschrapt van de lijst van vestingsteden.

Bisschop Frederik van Blankenheim schreef op 31 december 1407 de oorkonde uit waarmee Coevorden bevestiging van haar stadsrechten kreeg. Al eerder kreeg Coevorden stadsrechten, maar dat document was verloren gegaan. Coevorden is daarmee de oudste stad van Drenthe, want Assen en Meppel kregen die status pas aan het begin van de 19e eeuw.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Coevorden, kunt u terecht bij:

- Historische Vereniging Coevorden.

- Vereniging Vestingstad Coevorden.

- Pagina over Coevordenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

- 160 genealogieën van Coevorder families.

- Stedelijk Museum Coevorden is gevestigd in het begin 17e-eeuwse Ammunitiehuys, in de loop der tijd ook wel Magazijn van de Generaliteit, Magazijn, Tuighuis of Arsenaal genoemd. De collecties van het museum geven een gevarieerd beeld van de Coevorder historie met vele verschillende onderwerpen zoals: oorlog en bevrijding, verkeer en vervoer, godsdienst, ganzenmarkt en kleding. Er is een grote verzameling steengoed en archeologisch materiaal uit de vestingtijd aanwezig. Verder o.a. collecties gevelstenen en vaandels en in Coevorden geslagen munten en penningen. Pronkstuk van het museum is de maquette van de vesting, waarvan men met lichtaanwijzingen elk punt kan vinden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Coevorden heeft 58 rijksmonumenten.

- Kasteel Coevorden, in het centrum van de stad, doet onder meer dienst als trouwzaal en VVV-kantoor. Het oorspronkelijk middeleeuwse kasteel is in de jaren zestig van de 20e eeuw op oude fundamenten gedeeltelijk herbouwd. Het is het enige kasteel in Drenthe. Van buiten te bekijken. Binnen te bezichtigen wanneer er tentoonstellingen worden gehouden.

- Borstbeeld van luitenant-generaal Van Heutsz (1851-1924), die in Coevorden is geboren.

- In 2010 heeft de gemeente Coevorden de molens in Sleen en Wachtum, die beide De Hoop heten, aangekocht, om het behoud van deze molens te garanderen. Met deze aankopen is de gemeente Coevorden eigenaar geworden van alle acht molens in de gemeente. De gemeente stelt een renovatieplan op voor de beide molens.

- Molen De Arend.

- Gevelstenen in Coevorden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Modelspoorgroep Zuid-Oost Drenthe organiseert sinds 2017 op een zaterdag half februari een Modelspoorpromotiebeurs in Woonzorgcentrum De Schutse. Voorheen was dat alleen een jaarlijks evenement in Woonzorgcentrum De Oostermarke in Emmen. Op deze dag kun je genieten van modeltreinen, stoommachines en andere presentaties. Treinen rijden door mooie landschappen, computergestuurd of handmatig geregeld. De presentatie omvat ca. 10 modelbanen in diverse schalen en een enorme oppervlakte aan verkoopstands. Ook aan de jonge bezoekers is gedacht; voor hen bestaat de mogelijkheid om een heus rangeerdiploma te behalen op de speciaal daarvoor ingerichte modelbaan in de schaal H0. De allerkleinste bezoekertjes kunnen onbeperkt met een houten treinbaan spelen.

- Coevorder Grachtenloop (zondag in juli). Verschillende afstanden mogelijk. Zie de site van de organisatie.

- Ganzenmarkt (2e maandag van november).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Magisch Drenthe is de site die de toeristische aantrekkelijkheden van de kernen en het landschap van de gemeente Coervorden onder de aandacht brengt.

Terug naar boven

Beeld

- Coeverse Plaatties is een site met honderden oude foto's van Coevorden, uit de collectie van Herman Wessel.

- Facebookpagina met oude ansichten, foto's e.d. uit Coevorden.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Coevorden.

- Coevorden Huis aan Huis (nieuwssite).

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Coevorden Ballast.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Coevorden RK.

- Zorg: - Zorgboerderij 4-You. - Zorgboerderij Estella.

Reactie toevoegen