Oud Lutten

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

oud_lutten_bouwvakfeest.png

Volgens de organisatie is het Bouwvakfeest Oud Lutten het bekendste, oudste en vooral gezelligste feest van de gemeente Hardenberg.

Volgens de organisatie is het Bouwvakfeest Oud Lutten het bekendste, oudste en vooral gezelligste feest van de gemeente Hardenberg.

Oud Lutten

Terug naar boven

Status

- Oud Lutten is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt-Hardenberg.

- De buurtschap Oud Lutten valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lutten.

- Oud Lutten heeft witte plaatsnaamborden en ligt - dus - buiten de bebouwde kom.

- Ter plaatse van buurtschap Lutterhartje is er een wit plaatsnaambordje "Oud Lutten", waarmee lijkt te zijn aangegeven dat Lutterhartje grotendeels als deelbuurtschap of onderdeel van de buurtschap Oud Lutten dient te worden gezien (een kleiner deel van het op zichzelf al kleine Lutterhartje valt onder het dorp De Krim).

Terug naar boven

Naam

Spelling
Deze buurtschap is geen formele plaatsnaam (voor het postcodeboek en voor de gemeentelijke basisregistraties), daarom is de spelling ook nooit formeel vastgesteld. Ter plekke staan zowel plaatsnaamborden met als zonder koppelteken. Maar wij hebben de indruk dat de spelling zonder koppelteken in dit geval het meest gangbaar is, dus conformeren wij ons daaraan.

Naamgeving
De plaats heet Oud Lutten omdat dit, zoals de naam al suggereert, het oude, oorspronkelijke Lutten is. Na de aanleg van de Dedemsvaart onstaat aldaar het huidige dorp Lutten, waarna het oude Lutten is hernoemd in Oud Lutten.

Oudere vermeldingen
1259 Lutten (Luetlen), 1381-1383 erf: Westen-Lutten, 1532 Lotten, 1583 Lutte.

Naamsverklaring
Evenals de Westfaalse plaatsnamen Lotten en Lutten zal deze naam betrekking hebben op de lagere ligging, dus 'nederzetting op een laaggelegen plek'. De vorm Luetlen houdt men voor: misschien samenstelling met lo 'bos'. Vergelijk De Lutte.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oud Lutten ligt NO van Lutten, rond de Lutteresweg en de Kiezelweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Oud Lutten niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. xx huizen met ca. xxx inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bouwvakfeest Oud Lutten (weekend in juli).

Reactie toevoegen