Collendoorn

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

Collendoorn

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark 't Reezerwold.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Collendoorn.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Collendoorn.

- Kampeerdorp de Zandstuve in Rheeze is een vakantieparadijs voor gezinnen met kinderen, opa's en oma's met kleinkinderen en echtparen/senioren die willen genieten van rust en ruimte. De camping is ruim 10 hectare groot en is voorzien van kampeerplaatsen, chalets, stuuflodges, luxe toercaravans, kampeerbungalows, kampeer- en trekkershutten, De Waard tenten en safaritenten.

- Ook Sprookjescamping De Vechtstreek in Rheeze is via de link online te boeken.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Collendoorn.

Terug naar boven

Status

- Collendoorn is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt-Hardenberg.

- De buurtschap Collendoorn heeft een eigen postcode (7798) en postale plaatsnaam en is daarmee een formele woonplaats.

- Onder de buurtschap Collendoorn valt (qua postadressen en in de gemeentelijke basisregistratie BAG) ook de buurtschap Collendoornerveen.

Terug naar boven

Ligging

Collendoorn ligt direct NW van Hardenberg, ZW van Gramsbergen en grenst in het O aan de N34 en aan de rivier de Vecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Collendoorn 39 huizen met 298 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Collendoorn ca. 150 huizen met ca. 350 inwoners (inclusief de buurtschap Collendoornerveen).

Terug naar boven

Geschiedenis

Huis Collendoorn
In 1507 was in Collendoorn voor het eerst sprake van havezate Huis Collendoorn. Hier woonde toen Willem Blanckvoort en zijn vrouw Aleida Geertruid van Hemert. Later gingen zij in het nabijgelegen Heemserveen wonen, waar zij een ander landhuis stichtten: Blankenhemert. Aan de havezate Collendoorn was een leenkamer verbonden, waarvan de lenen achterlenen waren van de proosdij van St. Lebuïnus in Deventer, de graaf van Bentheim, en de heer van het Huis Ten Clooster. Deze werd na de afschaffing van het leenstelsel in 1798 opgeheven. Het huis bestaat niet meer.

Rijkswerkkamp Molengoot
In Collendoorn heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna Rijkswerkkamp Molengoot gestaan. Aanvankelijk was het bedoeld voor arbeiders die vanuit de Rijksdienst voor de Werkverruiming, kortweg werkverschaffing, spit- en graafwerk moesten verrichtten voor de Heidemij. Tot begin januari 1942 hebben de arbeiders geholpen bij het graven van het kanaal de Molengoot. Vanaf dat moment tot 3 oktober 1942 moesten ook joden er dwangarbeid verrichten. Van hieruit schreef de jood Philip Slier circa 83 brieven naar zijn ouders in Amsterdam. Later zijn in dit kamp nog mensen met omgangsproblemen ondergebracht.

- Site over de geschiedenis van Kamp Molengoot.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Door de bouw van de wijk Marslanden N van de N34, die anno 2010 deels gereed is, rukt de stad Hardenberg op richting de buurtschap Collendoorn. Deze wijk moet uiteindelijk 3.500 huizen gaan omvatten en wordt daarmee de grootste wijk van de stad Hardenberg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Hallehuisboerderij
Collendoorn heeft 1 rijksmonument: een hallehuisboerderij uit 1861 aan De Kerkdijk 1.

Monument Kamp Molengoot
Een monument ter herinnering aan Kamp Molengoot is in 2000 opgericht aan de Luggersweg.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Wandelen door natuurgebied Collendoorn
In de zomer houdt de boswachter van Landschap Overijssel wekelijks een wandeling door het 'nieuwe natuurgebied' Collendoorn. De route is ongeveer 3 km lang en de wandeling duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Het is telkens op dinsdagmorgen, van half juli tot eind augustus. Boven op 'de bult' heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving en ziet u naast de skyline van Hardenberg ook herkenningspunten in Coevorden en zelfs in Duitsland. Ook kunt u genieten van het kruidenrijk veld dat in 2010 door vrijwilligers van het IVN is aangelegd en in de zomer volop in bloei staat. Er komen dan ook veel vlinders op af en het is er een gezoem van bijen en hommels. Van de deelnemers wordt een kleine vergoeding gevraagd. Er wordt gestart op de parkeerplaats aan De Kerkdijk in Collendoorn, even voorbij huisnummer 5. Nadere informatie op tel. 06-20009596.

Terug naar boven

Links

- Gezinsboerderij Hardenberg is een zorgboerderij in Collendoorn.

Reactie toevoegen