Collendoorn

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

Collendoorn

Terug naar boven

Status

- Collendoorn is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt Hardenberg.

- De buurtschap Collendoorn heeft een eigen postcode (7798) en postale plaatsnaam en is daarmee een formele woonplaats.

- Onder de buurtschap Collendoorn valt qua postadressen en in de gemeentelijke basisregistratie BAG ook de buurtschap Collendoornerveen; Collendoornerveen valt in de praktijk onder de stad Hardenberg.

- De buurtschap Collendoorn ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Kol(n)dern.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Collendoorn ligt direct NW van de stad Hardenberg en ZW van de stad Gramsbergen, rond de wegen Havezateweg, Matenweg, Eugenboersdijk, Hofsteeweg, Collendoornerdijk, Collendoornsebroekweg, Allemansweg, Wetterkoelenweg, Luggersweg, Poffersweg, Doozemansteeg, Palenbeltweg (Z zijde), Stoevebeltweg, De Kerkdijk en Van den Beltsweg en de O delen van de wegen Venneweg, Slagenweg en Jachthuisweg (N zijde; dit is de N343), en grenst in het O aan de N34, bij en W van de rivier de Vecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Collendoorn 39 huizen met 298 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 150 huizen met ca. 350 inwoners (inclusief de buurtschap Collendoornerveen).

Terug naar boven

Geschiedenis

Havezate
In 1507 is er voor het eerst sprake van havezate Huis Collendoorn. Hier woonde toen Willem Blanckvoort en zijn vrouw Aleida Geertruid van Hemert. Later gingen zij in het nabijgelegen Heemserveen wonen, waar zij een ander landhuis stichtten: Blankenhemert. Aan de havezate was een leenkamer verbonden, waarvan de lenen achterlenen waren van de proosdij van St. Lebuïnus in Deventer, de graaf van Bentheim, en de heer van het Huis Ten Clooster. Deze werd na de afschaffing van het leenstelsel in 1798 opgeheven. Het huis bestaat niet meer. Zie verder de pagina Geschiedenis van het Huis Collendoorn en zijn bewoners.

Rijkswerkkamp Molengoot
In Collendoorn heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna Rijkswerkkamp Molengoot gestaan. Aanvankelijk was het bedoeld voor arbeiders die vanuit de Rijksdienst voor de Werkverruiming, kortweg de 'werkverschaffing', spit- en graafwerk moesten verrichtten voor de Heidemij. Tot begin januari 1942 hebben de arbeiders geholpen bij het graven van het kanaal de Molengoot. Vanaf dat moment tot 3 oktober 1942 moesten ook joden er dwangarbeid verrichten. Van hieruit schreef de jood Philip Slier circa 83 brieven naar zijn ouders in Amsterdam. Op 3 oktober 1942 (Jom Kipoer) zijn de inwoners van het kamp naar Kamp Westerbork overgebracht, vanwaar ze naar concentratiekampen in Polen zijn vervoerd. In de jaren en decennia daarna is het kamp nog voor diverse andere groeperingen in gebruik geweest, waarover je meer kunt lezen in de eerste link in deze alinea. In 1970 is het kamp gesloten. - Artikel over Rijkswerkkamp Molengoot te Collendoorn op de site Joodse Werkkampen.

- In Collendoorn en Collendoornerveen vinden we deze 25 oude 'huisplaatsen' op de eerste kadastrale kaart van 1832.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Door de bouw van de wijk Marslanden N van de N34, rukt de stad Hardenberg op richting de buurtschap Collendoorn. Deze wijk moet uiteindelijk 3.500 huizen gaan omvatten en wordt daarmee de grootste wijk van de stad Hardenberg.

- De gemeente Hardenberg heeft in juli 2016 besloten in principe medewerking te verlenen om de bestemming van de zandwinplas aan de Alllemansweg in Collendoorn te wijzigen in 'recreatie'. Het naastgelegen PonyparkCity wil deze plas - waar de zandwinning in 2018 wordt beëindigd - namelijk overnemen en in gebruik nemen als recreatiegebied en zwemplas. De gemeente gaat akkoord onder de voorwaarde dat de plas alleen wordt gebruikt door gasten van PonyparkCity en inwoners van Collendoorn en Collendoornerveen. Om openbaar gebruik, zoals bij de Oldemeijer in Rheeze en de Spartelvijver in Sibculo, te voorkomen moet de plas volledig worden afgesloten met hekwerk. De recreanten kunnen dan via het park en een tunnel onder de Luggersweg naar de zwemplas. De parkeigenaar wilde de Luggersweg ook bij het plan betrekken, maar dat is een openbare weg met een toeristische en fiets- en wandelroute functie en dat moet zo blijven. Vandaar dat er een tunnel moet komen om de plas toegankelijk te maken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Collendoorn heeft 1 rijksmonument: een hallehuisboerderij uit 1861 aan De Kerkdijk 1.

- In 2000 is aan de Luggersweg in Collendoorn een monument opgericht ter herinnering aan Kamp Molengoot*.
* Zie bij Geschiedenis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op paasmaandag is er in Collendoorn 's avonds een groot Paasvuur.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In de zomer houdt de boswachter van Landschap Overijssel wekelijks een wandeling door het 'nieuwe natuurgebied' Collendoorn, aangelegd op een voormalige afvalberg van de ROVA. De route is ongeveer 3 km lang en de wandeling duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Het is telkens op dinsdagmorgen, van half juli tot eind augustus. Boven op 'de bult' heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en zie je naast de skyline van Hardenberg ook herkenningspunten in Coevorden en zelfs in Duitsland. Ook kun je genieten van het kruidenrijke veld dat in 2010 door vrijwilligers van het IVN is aangelegd en in de zomer volop in bloei staat. Er komen dan ook veel vlinders op af en het is er een gezoem van bijen en hommels. Van de deelnemers wordt een kleine vergoeding gevraagd. Er wordt gestart op de parkeerplaats aan De Kerkdijk, even voorbij huisnummer 5. Nadere informatie op tel. 06-20009596. Zie ook de folder van de Collendoornroute.

Reactie toevoegen