Oud Avereest

Plaats
Dorp
Hardenberg
Salland
Overijssel

Oud Avereest

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oud Avereest.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oud Avereest.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oud Avereest.

Terug naar boven

Status

- Oud Avereest is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 2000 gemeente Avereest.

- Het dorp Oud Avereest heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Oud-Avereest met haar buurtschappen 'in' Balkbrug.

- Het dorpje Oud Avereest is nooit uitgegroeid tot een duidelijke kern, het heeft dan ook formeel geen bebouwde kom en daarom ook geen blauwe plaatsnaamborden maar witte.

- Onder het dorp Oud Avereest vallen ook de buurtschappen Groot Oever, Lutten Oever, Den Westerhuis, De Haar, Den Huizen, Den Kaat, De Maat, Kievitshaar en een deel van Westerhuizingerveld.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Er is weleens sprake van spraakverwarring over wat nu (Oud) Avereest is of was. Avereest was geen plaats maar alleen de naam van de gemeente zoals die t/m 2000 bestond. Oud Avereest is het dorpje NW van Balkbrug. Soms staat daar ten onrechte op plattegronden de aanduiding Avereest (zoals op Google Maps hierboven).

Terug naar boven

Ligging

Oud Avereest ligt NW van Balkbrug, aan de weg naar De Wijk / Meppel en grenst in het O aan het riviertje de Reest, die hier de grens vormt met de provincie Drenthe.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Opmerkelijk is dat Oud Avereest in de Volkstelling van 1840 (1) niet apart wordt vermeld, terwijl de meeste omliggende buurtschappen van Oud Avereest wel apart worden vermeld en geteld. Er wordt wel een 'dorp Avereest of Hoofdwijk' genoemd, waar men gezien het aantal inwoners het huidige Balkbrug (en dan kennelijk inclusief Oud Avereest) mee bedoeld zal hebben.

- Het is ook lastig een huidig inwonertal van Oud Avereest te geven. Het is maar net met welke bril je ernaar kijkt. Formeel is Oud Avereest namelijk geen 'woonplaats' en ligt het, statistisch gezien, net als de omliggende buurtschappen, 'in' Balkbrug. Dat maakt het lastig om aantallen uit het grotere geheel van Balkbrug te isoleren. Geografisch en cultuurhistorisch is wél sprake van een dorp Oud Avereest met de omliggende buurtschappen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oud Avereest heeft 10 rijksmonumenten, waarvan 7 in de buurtschappen.

- De huidige hervormde kerk dateert uit 1852. Maar al veel eerder was hier sprake van een kerk. De bisschop had namelijk in 1236 toestemming gegeven om in Avereest een kerkje te bouwen. Dit was waarschijnlijk een eenvoudig gebouw zonder toren. In het huidige kerkje worden regelmatig* koffieconcerten verzorgd door de Stichting Kamermuziek Oud Avereest. De kerk maakt deel uit van de Protestantse Gemeente Oud Avereest - Balkbrug. Op de site van de Stichting Vrienden van de Reestkerk, die zich inzet voor fondsenwerving om de kerk te kunnen restaureren, vindt u een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van het kerkje.
* Iedere 3e zondag van de maand van september t/m april.

Terug naar boven

Evenementen

- Oranjevereniging Oud Avereest organiseert natuurlijk het jaarlijkse Koningsfestival op Koningsdag, verder het Zomerfeest (eind mei) en 1x in de 2 jaar in de even jaren het 'Feest an de Reest' in een weekend in juni. - Oranjevereniging Oud Avereest op Facebook.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Oud Avereest met de omliggende buurtschappen maakt deel uit van het Reestdal, een prachtig landelijk natuurgebied, zeer geschikt om te wandelen en fietsen. Vanuit De Wheem (zie hierna) worden excursies georganiseerd door het gebied.

- Bezoekerscentrum De Wheem is gevestigd in een prachtige oude karakteristieke boerderij in Oud Avereest, tegenover het kerkje. Landschap Overijssel beheert dit centrum en jong en oud kan er terecht voor informatie over het Reestdal. Welke planten en dieren komen er voor? Welke wandel- en fietsroutes zijn er? Hoe is het Reestdal ontstaan? Hoe leeft de das? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn te horen, zien en voelen in de exposities in De Wheem. Kinderen kunnen door de gangen van de dassenburcht kruipen en zo van alles te weten komen over het leven van een das. Volwassenen kunnen genieten van een lekkere kop koffie en een mooie expositie bekijken over het Reestdal of alvast een wandelroute uitstippelen. Bij het Bezoekerscentrum is ook een Natuurpad.

- O van Oud Avereest, aan de ander kant van het riviertje de Reest, op Drents grondgebied, ligt in het bos een uitstekende visvijver.

Terug naar boven

Links

- Basisschool Oud Avereest.

 

Reactie toevoegen