Mariënberg

Plaats
Dorp
Hardenberg
Salland
Overijssel

marienberg gezicht op de vecht [640x480].jpg

Mariënberg Gezicht op de Vecht ca. 1910

Mariënberg Gezicht op de Vecht ca. 1910

Mariënberg

Terug naar boven

Status

- Mariënberg is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt Hardenberg.

- Onder het dorp Mariënberg valt ook de buurtschap Kloosterdijk (deels).

Terug naar boven

Ligging

Mariënberg ligt ZW van Hardenberg, tussen de Vecht in het W, het Overijssels Kanaal of Kanaal Almelo-De Haandrik in het O en de N36 in het Z. Tevens ligt het aan een knooppunt van de spoorlijnen Almelo-Emmen en Zwolle-Emmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Hoewel de oorsprong van Mariënberg al in de 14e eeuw ligt, wordt het dorp in de Volkstellling van 1840 niet apart vermeld (in tegenstelling tot de andere buurtschappen van de toenmalige gemeente Ambt-Hardenberg). Tegenwoordig heeft het dorp ca. 360 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariënberg heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde het stationsgebouw uit 1905.

- De Gereformeerde Sionskerk is de thuisbasis van ca. 350 gemeenteleden uit Beerzerveld, Beerze, Diffelen en Mariënberg, en natuurlijk voor campinggasten uit de omgeving.

- Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt).

- De Gereformeerde Kerk (hersteld).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2008 is het project de Mölnmarsch bij Mariënberg opgeleverd. Een 70 ha groot gebied met een nieuw gegraven meander die de Vecht 2 km langer maakt. Voor het project moesten enkele boeren verhuizen. Het waterschap roemt de samenwerking om dit project in korte tijd te realiseren. De moed van de voormalige grondeigenaren om iets nieuws te starten werd gesymboliseerd door een plakkaat in het gebied met daarin de handafdrukken van 6 boeren. Er is 200.000 m³ zand afgegraven dat o.a. is verwerkt in de uitkijkheuvel die de naam 'Waterschapsheuvel' heeft gekregen.

Door het gebied loopt een fietspad met een nieuwe fietsbrug over de nieuwe meander. De duikers trekken veel belangstelling als ook de nieuwe vistrap die goed zichtbaar is vanaf de weg. De stuw bij Diffelen grenst aan het gebied. En aan de noordkant meandert de Vecht eenvoudig verder door het struingebied van de Uilenkamp. Uniek is het ooibos midden in de Mölnmarsch, dat alleen hier langs de Vecht mogelijk is. Het ooibos is het thuis van de zwarte ooievaar. Naast natuur en landbouw heeft de Mölnmarsch nog 2 belangrijke aspecten: de belevingswaarde, de Vecht wordt weer zichtbaar en het is een bergingsgebied voor de veiligheid. Als er veel water is, kan de Mölnmarsch onder water lopen en zo het water langer vasthouden om stroomafwaarts problemen te voorkomen. De Mölnmarsch maakt zo onderdeel uit van de Vechtvisie en creëert hiermee ruimte voor de Vecht. - De Mölnmarsch gefilmd vanuit de lucht met een drone.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Beerzerveld-Mariënberg.

- Onderwijs: - Basisschool De Regenboog.

Reactie toevoegen