Lutten

Plaats
Dorp
Hardenberg
Salland
Overijssel

Lutten

Terug naar boven

Status

- Lutten is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt Hardenberg.

- Onder het dorp Lutten vallen ook de buurtschappen 't Haantje, Keiendorp, Lutterhartje (grotendeels), Oud Lutten en een deel van de buurtschap Dedemsvaart Sluis 6-7.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Lutten ligt ONO van de dorpen Dedemsvaart en Balkbrug, OZO van de dorpen Drogteropslagen en Linde, ZO van de dorpen Slagharen, Kerkenveld, Alteveer en Zuidwolde en de stad Hoogeveen, ZZO van de dorpen Hollandscheveld en Noordscheschut, ZZW van de dorpen Elim en Nieuwlande, ZW van de dorpen De Krim, Dalerpeel en Dalen, WZW van de stad Coevorden, WNW van de stad Gramsbergen, NW van de stad Hardenberg, NNW van het 'dorp in de stad' Heemse en het dorp Bergentheim, N van het dorp Mariënberg en NO van de stad Ommen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Lutten 34 huizen met 236 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 820 huizen met ca. 2.050 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lutten heeft 7 gemeentelijke monumenten.

- Kerkgebouw Rehoboth (Anerweg Noord 70) dateert uit 1951 en is de opvolger van een kerkje uit 1901. Het was oorspronkelijk een Christelijke Gereformeerde Kerk. Door de vergrijzing heeft de CGK Lutten hier in 2009 haar laatste dienst gehouden en vervolgens een pand in Hardenberg gekocht. Het pand is sindsdien gehuurd en in 2015 gekocht door De Gereformeerde Kerk Bergentheim - Bruchterveld e.o. (hersteld), die hier dus sinds 2009 haar diensten houdt.

- Molen Welkom.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Feestweek Lutten (begin mei).

Terug naar boven

Links

- MFC: - MFC Dorpshuis Lutten.

- Onderwijs: - Basisschool De Fontein is sinds 2017 in een nieuw gebouw gevestigd.

- Sport: - Voetbalvereniging SC Lutten.

Reactie toevoegen