Rheeze

Plaats
Dorp
Hardenberg
Salland
Overijssel

Rheeze

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Rheeze.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Rheeze.

- Sprookjescamping De Vechtstreek.

- Kampeerdorp de Zandstuve is een vakantieparadijs voor gezinnen met kinderen, opa's en oma's met kleinkinderen en echtparen/senioren die willen genieten van rust en ruimte. De camping is ruim 10 hectare groot en is voorzien van kampeerplaatsen, chalets, stuuflodges, luxe toercaravans, kampeerbungalows, kampeer- en trekkershutten, De Waard tenten en safaritenten.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Rheeze.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rheeze (online te bestellen).

- Het boek van Rheeze en Diffelen is in 2009 verschenen. Artikel over de totstandkoming van Het boek van Rheeze en Diffelen.

Terug naar boven

Status

- Rheeze is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt-Hardenberg.

Terug naar boven

Ligging

Rheeze ligt ZW van Hardenberg, in het Vechtdal, en grenst in het O aan de Vecht en in het W aan de N34.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Rheeze 32 huizen met 196 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Rheeze ca. 130 huizen met ca. 320 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Rheeze bestaat al sinds de vroege middeleeuwen. Het is een esdorp met een karakteristieke en gaaf bewaard gebleven brink, waar omheen de boerderijen van het dorp zijn gegroepeerd. Een deel van de kern van Rheeze is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. In de kern van Rheeze ligt tevens een terrein van hoge archeologische waarde.

De kerkhervormer Albertus Risaeus werd in 1510 te Rheeze geboren. Zijn Latijnse achternaam verwijst naar Rheeze. Hij stond ook bekend als Albert(us) Hardenberg, naar de bij Rheeze gelegen stad. Artikel over leven en werk van Albertus Risaeus Hardenberg.

- Markeboek Rheeze 1653-1765.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rheeze heeft 12 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Goededoelenmarkt bij de familie De Lange aan de Rheezerweg 109 (op een dinsdag begin augustus).

- Autoblubbering Rheeze (op de 2e zaterdag in september). Bij de titel kunt u zich vast al wel iets voorstellen bij wat dit evenement inhoudt. Anders spreken de foto's op de site van het evenement wel boekdelen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het zelfbedieningspontje tussen Rheeze en Oud-Bergentheim over de Vecht is sinds 2012 uitgerust met een elektrische aandrijving. Voor de energieopwekking zijn zonnepanelen op het pontje gemonteerd. Voorheen moest men zich middels spierkracht naar de overkant trekken.

- W van Rheeze vindt u in het bos recreatiecentrum De Oldemeijer. Dit is een recreatieplas met strand rondom het meer en in het midden een eilandje dat zwemmend en via twee voetbruggen bereikbaar is. Er zijn toiletten en bij mooi weer staat er een kiosk waar snacks verkrijgbaar zijn. Er is een verhard pad voor rolstoelers, dat ook als cooperbaan kan worden gebruikt. En: als er 's winters ijs ligt, wordt het als schaatsbaan gebruikt en als er geen ijs ligt met Nieuwjaar, wordt er een Nieuwjaarsduik georganiseerd.

- NO van Rheeze ligt natuurgebied Rheezermaten. De oude Rheezermaten is een trilveen met een rijke flora. Doordat de planten hier jaarlijks worden gemaaid en afgevoerd, kunnen orchideeën en waterdrieblad hier groeien. De wat hoger en droger gelegen nieuwe Rheezermaten is vooral bij weidevogels geliefd. Op zwoele zomeravonden kunt u hier genieten van de karakteristieke zang van de kwartelkoning. Nadere informatie vindt u in de informatieve flyer over de Rheezermaten. - Proefschrift van Ivan Mettrop (2015) over de mogelijke voor- en nadelen van herinvoering van een fluctuerend waterpeil als maatregel om doelvegetaties te behouden in verschillende typen basenrijke trilvenen.

- Een flinke verlenging van de rivier en de toevoeging van bochten die eeuwenlang karakteristiek zijn geweest voor de Vecht. Zo ziet het nieuwe beeld eruit van de Vecht bij natuurgebied Rheezermaten, NO van Rheeze, zoals dat in 2015 beoogt te worden gerealiseerd. Doelstelling van het project is in de eerste plaats de waterveiligheid van de Vecht. Met de klimaatverandering in zicht worden langs de Vecht tal van maatregelen getroffen om de omgeving ook in de toekomst waterveilig te houden. Zo worden de kaden versterkt in Hardenberg, Ommen en Dalfsen, of retentiegebieden aangelegd, zoals het Vechtpark of bij Vechterweerd bij Dalfsen. De ontwikkeling van Rheezermaten is ook één van deze maatregelen. Waterveiligheid laat zich goed combineren met de andere waardevolle aspecten van Rheezermaten, zoals ontwikkeling van de natuur en een structuurversterking van de landbouw. Het project is onderdeel van het programma Ruimte voor de Vecht.

Reactie toevoegen