Diffelen

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

Diffelen

Terug naar boven

Status

- Diffelen is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 30-4-1941 gemeente Ambt-Hardenberg.

- De buurtschap Diffelen heeft een eigen postcode (7795) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

- De buurtschap Diffelen werkt op veel gebieden samen met buurdorp Rheeze. Ze worden gezamenlijk dan ook wel als tweelingdorp beschouwd.

- De buurtschap Diffelen ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1381-1383 en 1803 Diffelen, ca. 1390 Diffle, 1555 Dijffelen.

Naamsverklaring
Verklaring onbekend. Samenhang met een persoonsnaam Diffo is niet waarschijnlijk.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Diffelen ligt ZW van Hardenberg en grenst in het O en Z aan de Vecht, in het W aan de N36.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Diffelen 24 huizen met 153 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen met ca. 130 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Het boek van Rheeze en Diffelen is in 2009 verschenen. Het boek is door een jury, bestaande uit journalisten en historici, verkozen tot Overijssels Boek van het Jaar 2009. Volgens de jury hebben de samenstellers van Het boek van Rheeze en Diffelen, inwoners van beide buurtschappen, in samenwerking met Uitgeverij Heijink uit Hardenberg, "een voorbeeldig stukje geschiedschrijving geschapen van een oud agrarisch cultuurlandschap en de mensen die daarin door de eeuwen heen leefden en er vorm aan gaven. Met name de ‘papieren wandeling’ door beide dorpen verbindt op heel herkenbare wijze het verleden met het heden. Een door de fraaie vormgeving en uitvoering monumentaal boek voor een kleine gemeenschap. Maar niet alleen de kleine gemeenschap van Rheeze en Diffelen zal zich in het boek herkennen, dat zal ook gelden voor iedereen in vergelijkbare kleine plattelandsgemeenschappen in Overijssel. Dit boek laat overtuigend zien dat geschiedenis haast letterlijk bij iedereen op de stoep voor het grijpen ligt", aldus de jury.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Diffelen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Rheeze en Diffelen van Plaatselijk Belang op Facebook.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Rheeze-Diffelen zet zich er voor in dat het prettig leven, wonen en werken is en blijft in haar werkgebied. En een dorp waar iedereen zich thuis kan voelen. Periodiek heeft het bestuur van Plaatselijk Belang een vergadering, waar lopende zaken met elkaar worden besproken en waar actie wordt ondernomen als dat nodig is. Plaatselijk Belang heeft de mogelijkheid om een werkgroep of comité op te richten die bepaalde zaken uitzoekt of uitvoert.

Reactie toevoegen