Salland

Streek
Salland
Overijssel

Salland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij Het Wesselink.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Noetselerberg.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Holterberg.

- Boek hier je hotel of B&B in Salland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Salland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Salland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

- Salland is een streek in het W en N van Overijssel. Globaal kun je zeggen dat alles in Overijssel behalve Twente en De Kop van Overijssel, tot Salland behoort.

- Tot Salland behoren de huidige gemeenten Zwolle, Kampen, Zwartewaterland, Staphorst, Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Raalte, Olst-Wijhe, Deventer en Hellendoorn, terwijl de gemeenten Twenterand en Rijssen-Holten geografisch gezien deels onder Salland vallen (namelijk met betrekking tot respectievelijk de voormalige gemeenten Den Ham en Holten. Bestuurlijk gezien maken beide gemeenten als geheel deel uit van het samenwerkingsverband 'gemeenschappelijke regeling Regio Twente').

Subregio's
- De streek langs de Overijsselse Vecht rond de plaatsen Gramsbergen en Hardenberg is altijd tot Salland gerekend, ondanks haar wat excentrische ligging t.o.v. de rest van Salland. Het dialect van deze streek is een overgangsdialect tussen Sallands en Drents. Tegenwoordig wordt het gebied aan weerszijden van de Vecht, van Gramsbergen tot aan Dalfsen vaak aangeduid als het Vechtdal.
- In het NW is er de regio IJsseldelta (= de gemeenten Kampen, Zwartewaterland en Zwolle).
- In het N is er het Reestdal (gelegen rond het riviertje de Reest), dat ook deels in Drenthe ligt.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Sallaand.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Salland op de site van de provincie Overijssel.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 1981 begint de voorbereidingscommissie voor de ruilverkaveling in Salland-West met zijn werkzaamheden. Na bijna 30 jaar is de ruilverkaveling in 2010 afgerond. De regio is onder handen genomen op het gebied van landbouw, waterbeheer, natuurbeheer, toerisme en recreatie. 21 boerenbedrijven hebben alle grond bij hun woonhuis gekregen, wat een enorme verbetering voor de bedrijfsvoering is maar ook veel minder landbouwverkeersbewegingen oplevert. Ook zijn bedrijven verplaatst. Daarnaast is ruim 90 hectare extra grond omgezet voor natuurdoelen door middel van particulier natuurbeheer: in het Lierderbroek hebben boeren een vereniging opgezet die zich bezig houdt met het natuurbeheer. In het gebied is ook een smalle ecologische verbindingszone gekomen tussen de IJssel bij Windesheim via de landgoederenstrook bij Heino richting de natuur van het Vechtdal. Ook zijn recreatieve fietspaden aangelegd zodat mensen kunnen genieten van de natuur.

- In 2001 heeft in heel Overijssel een reeks gemeentelijke herindelingen plaatsgevonden. Voor de regio Salland (en de Kop van Overijssel) vind je daarover nadere informatie in de Wet gemeentelijke herindeling West-Overijssel 2001.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Stichting Sallands Erfgoed zet zich in voor behoud van het streekeigen landschap van Salland.

Terug naar boven

Links

- Onder de noemer De Kracht van Salland werkt een hecht netwerk van vrijwilligers en organisaties aan nieuwe ontwikkelingen in het gebied.

- Muziek: - Sallands volkslied. Op de pagina zie je de tekst. Aan de linkertekst kun je een gezongen versie aanklikken, zodat je desgewenst uit volle borst kunt meezingen. - Dialectband Bökkers uit Heino (genoemd naar frontman Hendrik Jan Bökkers).

Reactie toevoegen