Westerveld

Gemeente
Westerveld
Drenthe

Westerveld

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Westerveld.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Westerveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Westerveld is een gemeente in de provincie Drenthe.

- De gemeente Westerveld is in 1998 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder. Bovendien zijn toen, door middel van grenscorrecties, delen van de gemeente Ruinen, met name een deel van het buitengebied van het dorp Ruinen, met daarin onder andere delen van de buurtschappen Benderse en Witteveen, en een deel van het buitengebied van het dorp Pesse, met daarin onder andere een (klein) deel van de buurtschap Kraloo (bij Eursinge bij Pesse), overgegaan naar de gemeente Westerveld; de rest van de gemeente Ruinen is toen, bij het gelijktijdige ontstaan van de gemeente De Wolden, grotendeels naar die laatste gemeente overgegaan (een ander, toch ook nog aanzienlijk deel van de gemeente Ruinen, is in 1998 overgegaan naar de toen vergrote gemeente Hoogeveen).

- De gemeente Westerveld omvat de dorpen Darp, Diever, Dieverbrug, Doldersum, Dwingeloo, Frederiksoord, Geeuwenbrug, Havelte, Nijensleek, Pesse (deels), Ruinen (deels), Uffelte, Vledder, Vledderveen, Wapse, Wapserveen, Wilhelminaoord, Wittelte en Zorgvlied, en de buurtschappen Benderse (deels), Boschoord, Boterveen, Busselte, De Monden (grotendeels), Eemster, Eursinge, Havelterberg (grotendeels), Het Moer, Het Schier, Holtien, Holtinge, Holtland, Kalteren, Kraloo (bij Eursinge bij Pesse; deels, 2 panden), Leggeloo, Lhee, Lheebroek, Molenstad, Oldendiever, Oude Willem (deels), Veendijk, Veldhuizen, Wateren, Westeinde en Witteveen (deels). In totaal zijn dit 19 dorpen en 26 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Westerveld.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Westerveld.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Westerveld ligt in het ZW van de provincie Drenthe en grenst in het NW aan de provincie Fryslân en in het ZW aan de provincie Overijssel. Langs de uiterste ZW-grens van de gemeente loopt de A32 en langs de uiterste O-grens de A28. In het O van de gemeente ligt het Nationale Park Dwingelderveld en in het N het Drentse gedeelte van het Nationale Park Drents-Friese Wold (dit is het grootste deel van het park). Verder ligt de gemeente ZW van de dorpen Hijken en Smilde, Z en W van het dorp Hoogersmilde, W en ZW van het dorp Beilen, W van het dorp Wijster, NW van de dorpskern van het dorp Pesse (een deel van het buitengebied van Pesse ligt binnen de gemeente), het dorp Fluitenberg en de stad Hoogeveen, N van de dorpskern van het dorp Ruinen (een deel van het buitengebied van Ruinen ligt binnen de gemeente) en de dorpen Ansen, Oosteinde en Ruinerwold, N en NO van de stad Meppel en de dorpen Nijeveen en Kolderveen, O en NO van de stad Steenwijk en de dorpen Onna, Kallenkote en Eesveen, ZO, O en NO van het tweelingdorp De Blesse-Peperga en de dorpen Steggerda, Vinkega, Noordwolde-Zuid en Noordwolde, O en ZO van het dorp Boijl en ZW, Z en ZO van de dorpen Elsloo, Oosterwolde en Appelscha.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Westerveld omvat ca. 23.000 huizen met ca. 56.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente Westerveld heeft sinds 2010 als eerste Drentse gemeente een Archeologische Beleidsadvieskaart. De archeologische verwachtings- en beleidskaart geeft inzicht in waar in de gemeente extra aandacht aan het archeologische bodemarchief nodig is.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Westerveld.

- Muziek: - Projectkoor Gabriel Fauré is een initiatief van dirigent Monique Suring. Aan een oproep van haar in 2009 om met een projectkoor muziek van Fauré in te studeren, waaronder het Requiem van Fauré, gaven zo’n 40 amateurzangers en -zangeressen met ruime of minder ruime zangervaring gehoor. Alle zangers en zangeressen waren afkomstig uit de gemeente Westerveld en directe omgeving. In tegenstelling tot reguliere koren heeft een projectkoor geen vast repertoire en ook geen vaste leden. Projectkoor Gabriel Fauré is dan ook geen vereniging maar een stichting, en de zangers kunnen zich voor ieder project opnieuw aanmelden als zij het programma aantrekkelijk vinden. Soms vallen zangers af, regelmatig melden zich nieuwe liefhebbers: iedereen is in principe welkom, maar omdat ze schaarser zijn dan de vrouwenstemmen, worden tenoren en bassen iets nadrukkelijker uitgenodigd om mee te doen.

Reactie toevoegen