Westerveld

Gemeente
Westerveld
Drenthe

Westerveld

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Westerveld.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Westerveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Westerveld is een gemeente in de provincie Drenthe.

- De gemeente Westerveld is in 1998 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder. Bovendien zijn toen, door middel van grenscorrecties, delen van de gemeente Ruinen, met name een deel van het buitengebied van het dorp Ruinen, met daarin onder andere delen van de buurtschappen Benderse en Witteveen, en een deel van het buitengebied van het dorp Pesse, met daarin onder andere een (klein) deel van de buurtschap Kraloo (bij Eursinge bij Pesse), overgegaan naar de gemeente Westerveld; de rest van de gemeente Ruinen is toen, bij het gelijktijdige ontstaan van de gemeente De Wolden, grotendeels naar die laatste gemeente overgegaan (een ander, toch ook nog aanzienlijk deel van de gemeente Ruinen, is in 1998 overgegaan naar de toen vergrote gemeente Hoogeveen).

- De gemeente Westerveld omvat de dorpen Darp, Diever, Dieverbrug, Doldersum, Dwingeloo, Frederiksoord, Geeuwenbrug, Havelte, Nijensleek, Pesse (deels), Ruinen (deels), Uffelte, Vledder, Vledderveen, Wapse, Wapserveen, Wilhelminaoord, Wittelte en Zorgvlied, en de buurtschappen Benderse (deels), Boschoord, Boterveen, Busselte, De Monden (grotendeels), Eemster, Eursinge, Havelterberg (grotendeels), Het Moer, Het Schier, Holtien, Holtinge, Holtland, Kalteren, Kraloo (bij Eursinge bij Pesse; deels, 2 panden), Leggeloo, Lhee, Lheebroek, Molenstad, Oldendiever, Oude Willem (deels), Veendijk, Veldhuizen, Wateren, Westeinde en Witteveen (deels). In totaal zijn dit 19 dorpen en 26 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Westerveld.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Westerveld.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente Westerveld heeft sinds 2010 als eerste Drentse gemeente een Archeologische Beleidsadvieskaart. De archeologische verwachtings- en beleidskaart geeft inzicht in waar in de gemeente extra aandacht aan het archeologische bodemarchief nodig is.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Westerveld.

- Muziek: - Projectkoor Gabriel Fauré is een initiatief van dirigent Monique Suring. Aan een oproep van haar in 2009 om met een projectkoor muziek van Fauré in te studeren, waaronder het Requiem van Fauré, gaven zo’n 40 amateurzangers en -zangeressen met ruime of minder ruime zangervaring gehoor. Alle zangers en zangeressen waren afkomstig uit de gemeente Westerveld en directe omgeving. In tegenstelling tot reguliere koren heeft een projectkoor geen vast repertoire en ook geen vaste leden. Projectkoor Gabriel Fauré is dan ook geen vereniging maar een stichting, en de zangers kunnen zich voor ieder project opnieuw aanmelden als zij het programma aantrekkelijk vinden. Soms vallen zangers af, regelmatig melden zich nieuwe liefhebbers: iedereen is in principe welkom, maar omdat ze schaarser zijn dan de vrouwenstemmen, worden tenoren en bassen iets nadrukkelijker uitgenodigd om mee te doen.

Reactie toevoegen