Westerveld

Gemeente
Westerveld
Drenthe

Westerveld

Terug naar boven

Status

- Westerveld is een gemeente in de provincie Drenthe.

- De gemeente Westerveld is in 1998 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder. Bovendien zijn toen, door middel van grenscorrecties, delen van de gemeente Ruinen, met name een deel van het buitengebied van het dorp Ruinen, met daarin onder andere delen van de buurtschappen Benderse en Witteveen, en een deel van het buitengebied van het dorp Pesse, met daarin onder andere een (klein) deel van de buurtschap Kraloo (bij Eursinge bij Pesse), overgegaan naar de gemeente Westerveld; de rest van de gemeente Ruinen is toen, bij het gelijktijdige ontstaan van de gemeente De Wolden, grotendeels naar die laatste gemeente overgegaan (een ander, toch ook nog aanzienlijk deel van de gemeente Ruinen, is in 1998 overgegaan naar de toen vergrote gemeente Hoogeveen).

- De gemeente Westerveld omvat de dorpen Darp, Diever, Dieverbrug, Doldersum, Dwingeloo, Frederiksoord, Geeuwenbrug, Havelte, Nijensleek, Pesse (deels), Ruinen (deels), Uffelte, Vledder, Vledderveen, Wapse, Wapserveen, Wilhelminaoord, Wittelte en Zorgvlied, en de buurtschappen Benderse (deels), Boschoord, Boterveen, Busselte, De Monden (grotendeels), Eemster, Eursinge, Havelterberg (grotendeels), Het Moer, Het Schier, Holtien, Holtinge, Holtland, Kalteren, Kraloo (bij Eursinge bij Pesse; deels, 2 panden), Leggeloo, Lhee, Lheebroek, Molenstad, Oldendiever, Oude Willem (deels), Veendijk, Veldhuizen, Wateren, Westeinde en Witteveen (deels). In totaal zijn dit 19 dorpen en 26 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Westerveld.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Westerveld.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Westerveld ligt in het ZW van de provincie Drenthe en grenst in het NW aan de provincie Fryslân en in het ZW aan de provincie Overijssel. Langs de uiterste ZW-grens van de gemeente loopt de A32 en langs de uiterste O-grens de A28. In het O van de gemeente ligt het Nationale Park Dwingelderveld en in het N het Drentse gedeelte van het Nationale Park Drents-Friese Wold (dit is het grootste deel van het park). Verder grenst de gemeente in het N aan de gemeenten Weststellingwerf en Ooststellingwerf, in het O aan de gemeente Midden-Drenthe, in het Z aan de gemeenten De Wolden en Meppel, en in het W aan de gemeenten Meppel en Steenwijkerland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Westerveld omvat ca. 23.000 huizen met ca. 56.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente Westerveld heeft sinds 2010 als eerste Drentse gemeente een Archeologische Beleidsadvieskaart. De archeologische verwachtings- en beleidskaart geeft inzicht in waar in de gemeente extra aandacht aan het archeologische bodemarchief nodig is.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Westerveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Westerveld.

- Muziek: - Projectkoor Gabriel Fauré is een initiatief van dirigent Monique Suring. Aan een oproep van haar in 2009 om met een projectkoor muziek van Fauré in te studeren, waaronder het Requiem van Fauré, gaven zo’n 40 amateurzangers en -zangeressen met ruime of minder ruime zangervaring gehoor. Alle zangers en zangeressen waren afkomstig uit de gemeente Westerveld en directe omgeving. In tegenstelling tot reguliere koren heeft een projectkoor geen vast repertoire en ook geen vaste leden. Projectkoor Gabriel Fauré is dan ook geen vereniging maar een stichting, en de zangers kunnen zich voor ieder project opnieuw aanmelden als zij het programma aantrekkelijk vinden. Soms vallen zangers af, regelmatig melden zich nieuwe liefhebbers: iedereen is in principe welkom, maar omdat ze schaarser zijn dan de vrouwenstemmen, worden tenoren en bassen iets nadrukkelijker uitgenodigd om mee te doen.

- Welzijn: - "Wie er goed uitziet voelt zich zekerder. Stichting Kleding- en Speelgoedbank Westerveld is er voor mensen die zelf moeilijk een nieuwe outfit kunnen betalen. Goede kleding helpt je vooruit! Er is zowel dames- , heren- als kinderkleding (en schoenen). Een kassa zul je er niet vinden. Ook niet op de speelgoedafdeling. Wel een kopje koffie/thee, ranja en een vriendelijk woord. Ook gratis! Kleding is een basisbehoefte, die verder gaat dan het bedekken van het lichaam; voor ieder mens is het belangrijk om er goed uit te zien. Eigenwaarde draagt bij aan een volwaardige plek in de samenleving. Hoe kom je over? Bij een sollicitatiegesprek geeft kleding de eerste indruk. 'Dress to impress', oftewel: wie goed gekleed is maakt een betere indruk. En voor kinderen kan kleding het verschil maken tussen er wel of niet bijhoren op school. De kledingbank biedt ook werkervaringplekken aan mensen die moeilijk aan werk kunnen komen.

Onbezorgd spelen is een voorwaarde voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Speelgoed is meer dan vermaak; het daagt kinderen uit en geeft ze het gevoel dat ze ertoe doen. Zichzelf bezighouden, of samen met anderen. Af en toe een cadeautje krijgen. Zo krijgt het kinderleven kleur. Er is ook een Kinderzwerfboekstation. Kinderen in de basisschoolleeftijd mogen gratis een kinderzwerfboek meenemen om te lezen en als het boek uit is kunnen ze het weer laten zwerven. Kinderzwerfboek, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp, stimuleert lezen. Lezen is namelijk cruciaal voor de ontwikkeling van ieder kind en eenmaal een achterstand opgelopen kan dat bijna nooit worden goedgemaakt. Kleding- en Speelgoedbank Westerveld wil een plaats van ontmoeting zijn waar iedereen welkom is aan de koffietafel, mensen even tot rust kunnen komen, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander.
Kleding is slechts één aspect aan de bestrijding van armoede. In feite gaat het erom om mensen te ondersteunen op weg naar een betere leefsituatie. Daarom worden ook andere activiteiten georganiseerd. Zo kunnen cliënten ook advies krijgen over het beheer van hun financiën, computerhulp en hulp bij het invullen en begrijpen van formulieren."

Reactie toevoegen