Westerveld

Gemeente
Westerveld
Drenthe

Westerveld

Terug naar boven

Status

- Westerveld is een gemeente in de provincie Drenthe.

- De gemeente Westerveld is in 1998 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder. Bovendien zijn toen, door middel van grenscorrecties, delen van de gemeente Ruinen, met name een deel van het buitengebied van het dorp Ruinen, met daarin onder andere delen van de buurtschappen Benderse en Witteveen, en een deel van het buitengebied van het dorp Pesse, met daarin onder andere een (klein) deel van de buurtschap Kraloo (bij Eursinge bij Pesse), overgegaan naar de gemeente Westerveld; de rest van de gemeente Ruinen is toen, bij het gelijktijdige ontstaan van de gemeente De Wolden, grotendeels naar die laatste gemeente overgegaan (een ander, toch ook nog aanzienlijk deel van de gemeente Ruinen, is in 1998 overgegaan naar de toen vergrote gemeente Hoogeveen).

- De gemeente Westerveld omvat de dorpen Darp, Diever, Dieverbrug, Doldersum, Dwingeloo, Frederiksoord, Geeuwenbrug, Havelte, Nijensleek, Pesse (deels), Ruinen (deels), Uffelte, Vledder, Vledderveen, Wapse, Wapserveen, Wilhelminaoord, Wittelte en Zorgvlied, en de buurtschappen Benderse (deels), Boschoord, Boterveen, Busselte, De Monden (grotendeels), Eemster, Eursinge, Havelterberg (grotendeels), Het Moer, Het Schier, Holtien, Holtinge, Holtland, Kalteren, Kraloo (bij Eursinge bij Pesse; deels, 2 panden), Leggeloo, Lhee, Lheebroek, Molenstad, Oldendiever, Oude Willem (deels), Soerte, Veendijk, Veldhuizen, Wateren, Westeinde en Witteveen (deels). In totaal zijn dit 19 dorpen en 27 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Westerveld.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Westerveld.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Westerveld ligt in het ZW van de provincie Drenthe en grenst in het NW aan de provincie Fryslân en in het ZW aan de provincie Overijssel. Langs de uiterste ZW-grens van de gemeente loopt de A32 en langs de uiterste O-grens de A28. In het O van de gemeente ligt het Nationale Park Dwingelderveld en in het N het Drentse gedeelte van het Nationale Park Drents-Friese Wold (dit is het grootste deel van het park). Verder grenst de gemeente in het N aan de gemeenten Weststellingwerf en Ooststellingwerf, in het O aan de gemeente Midden-Drenthe, in het Z aan de gemeenten De Wolden en Meppel, en in het W aan de gemeenten Meppel en Steenwijkerland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Westerveld omvat ca. 23.000 huizen met ca. 56.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente Westerveld heeft sinds 2010 als eerste Drentse gemeente een Archeologische Beleidsadvieskaart. De archeologische verwachtings- en beleidskaart geeft inzicht in waar in de gemeente extra aandacht aan het archeologische bodemarchief nodig is.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân ligt een bijzonder gebied. Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 is ruim 6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. Het gaat niet alléén om natuur: in en rond het Nationaal Park wordt ook hard gewerkt. De vele recreanten, aangetrokken door het schitterende natuurgebied, worden gastvrij ontvangen door de vele ondernemers uit het hele gebied. Er wordt dan ook hard gewerkt aan versterking van de regionale economie door verduurzaming." Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt voor het grootste deel in het N van de Drentse gemeente Westerveld (N van de dorpen Doldersum, Wapse en Diever) en voor een klein deel in het Z van de Friese gemeente Ooststellingwerf (Z van de dorpen Appelscha en Langedijke).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Westerveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Westerveld.

- Muziek: - Projectkoor Gabriel Fauré is een initiatief van dirigent Monique Suring. Aan een oproep van haar in 2009 om met een projectkoor muziek van Fauré in te studeren, waaronder het Requiem van Fauré, gaven zo’n 40 amateurzangers en -zangeressen met ruime of minder ruime zangervaring gehoor. Alle zangers en zangeressen waren afkomstig uit de gemeente Westerveld en directe omgeving. In tegenstelling tot reguliere koren heeft een projectkoor geen vast repertoire en ook geen vaste leden. Projectkoor Gabriel Fauré is dan ook geen vereniging maar een stichting, en de zangers kunnen zich voor ieder project opnieuw aanmelden als zij het programma aantrekkelijk vinden. Soms vallen zangers af, regelmatig melden zich nieuwe liefhebbers: iedereen is in principe welkom, maar omdat ze schaarser zijn dan de vrouwenstemmen, worden tenoren en bassen iets nadrukkelijker uitgenodigd om mee te doen.

- Welzijn: - "Wie er goed uitziet voelt zich zekerder. Stichting Kleding- en Speelgoedbank Westerveld is er voor mensen die zelf moeilijk een nieuwe outfit kunnen betalen. Goede kleding helpt je vooruit! Er is zowel dames- , heren- als kinderkleding (en schoenen). Een kassa zul je er niet vinden. Ook niet op de speelgoedafdeling. Wel een kopje koffie/thee, ranja en een vriendelijk woord. Ook gratis! Kleding is een basisbehoefte, die verder gaat dan het bedekken van het lichaam; voor ieder mens is het belangrijk om er goed uit te zien. Eigenwaarde draagt bij aan een volwaardige plek in de samenleving. Hoe kom je over? Bij een sollicitatiegesprek geeft kleding de eerste indruk. 'Dress to impress', oftewel: wie goed gekleed is maakt een betere indruk. En voor kinderen kan kleding het verschil maken tussen er wel of niet bijhoren op school. De kledingbank biedt ook werkervaringplekken aan mensen die moeilijk aan werk kunnen komen.

Onbezorgd spelen is een voorwaarde voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Speelgoed is meer dan vermaak; het daagt kinderen uit en geeft ze het gevoel dat ze ertoe doen. Zichzelf bezighouden, of samen met anderen. Af en toe een cadeautje krijgen. Zo krijgt het kinderleven kleur. Er is ook een Kinderzwerfboekstation. Kinderen in de basisschoolleeftijd mogen gratis een kinderzwerfboek meenemen om te lezen en als het boek uit is kunnen ze het weer laten zwerven. Kinderzwerfboek, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp, stimuleert lezen. Lezen is namelijk cruciaal voor de ontwikkeling van ieder kind en eenmaal een achterstand opgelopen kan dat bijna nooit worden goedgemaakt. Kleding- en Speelgoedbank Westerveld wil een plaats van ontmoeting zijn waar iedereen welkom is aan de koffietafel, mensen even tot rust kunnen komen, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander.
Kleding is slechts één aspect aan de bestrijding van armoede. In feite gaat het erom om mensen te ondersteunen op weg naar een betere leefsituatie. Daarom worden ook andere activiteiten georganiseerd. Zo kunnen cliënten ook advies krijgen over het beheer van hun financiën, computerhulp en hulp bij het invullen en begrijpen van formulieren."

- Duurzaamheid: - "Afgezien van de zeer verontrustende gevolgen voor onze planeet van global warming, waarvan de uitstoot van CO2 door mensen als een belangrijke oorzaak wordt gezien, zijn er ook andere aspecten verbonden aan het gebruik van fossiele brandstoffen. De voorraden olie, kolen en gas zijn eindig, de winning wordt steeds duurder en voordat de generaties na ons de schaarste ervan ervaren zouden we omgeschakeld moeten zijn op andere, duurzame vormen van energie. Tegelijkertijd komt er elk moment duizenden maal meer zonne-energie op planeet aarde aan in de vorm van warmte en licht dan dat wij verbruiken. Het probleem van zonne-energie is echter dat deze niet altijd beschikbaar is op de tijden dat energie gebruikt wordt. Dit geldt voor de dag en nacht tijden, zowel als voor de zomer-/wintercyclus. Er is dus een grote uitdaging om rendabele methoden te ontwikkelen waarbij energie kan worden opgeslagen voor een etmaal en voor de duur van seizoenen.

Energiecoöperatie Westerveld (ECW) wil met innovatieve techniek duurzame energie produceren, opslaan en distribueren mogelijk maken. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van de deelorganisaties ThuysGas en ThuysStroom. Ons doel is om de gemeente tegen 2030 energie-onafhankelijk te laten zijn. Door sommigen wordt dit vertaald alsof het netwerk kan worden doorgeknipt, maar dat is zeker niet de bedoeling. Anders gezegd: het doel is minstens zoveel duurzame energie te produceren als de gehele gemeente direct en indirect verbruikt. Dus ook de energie benodigd voor je in Japan gemaakte auto of die voor je vliegvakantie naar de Caraïben wordt geproduceerd."

- Tijdens de Bespaarkaravaan in Wilhelminaoord in maart 2019 is de aftrap gegeven om de gemeente Westerveld samen duurzamer te maken door het inzetten van ‘buurkracht’. Veel buurt- en dorpsgenoten weten het immers als geen ander: als je zonnepanelen op je dak wilt of je huis (beter) wilt isoleren, gaat dat een stuk makkelijker als je dit samen doet. Want buren hebben samen buurkracht! In Nederland zijn anno 2019 al ruim 350 buurtinitiatieven die dit samen doen. Om in deze gemeente nog meer buren op weg te helpen met energiebesparende maatregelen, zijn in voorjaar 2019 bewonersavonden georganiseerd in Wilhelminaoord, Diever en Vledder.

Om inwoners te informeren over duurzame initiatieven in de gemeente. Maar vooral ook om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen, zodat ze direct concreet aan de slag kunnen gaan via buurtteams. De buurtteams kunnen daarbij ondersteund worden door Buurkracht, een maatschappelijk initiatief gesteund door gemeenten, provincies en in deze gemeente ook door netbeheerder Rendo. Het uiteindelijke doel is in zoveel mogelijk huizen in de gemeente goede isolatie, zoveel mogelijk zonnepanelen op eigen dak en als dit niet kan zoveel mogelijk gezamenlijk gebruik maken van een groot dak via een energiecoöperatie. En waar het kan en gewenst is verwarming via warmtepompen. En wie weet welke duurzame acties er nog meer uit voortvloeien. De Bespaarkaravaan is een gezamenlijk initiatief van de gemeente, Energiecoöperatie Westerveld (ECW), WelzijnMensenwerk, BOKD en Buurkracht. (bron: BOKD)

Reacties

(1)

Hallo, ik ga vanaf 23 april in Dwingeloo wonen. Ik hou van zingen, taallessen geven aan buitenlanders, Nederlands en aan diegenen die er behoefte aan hebben ook Engels, Spaans en Frans, gratis als er een ruimte vrij is. Ik wil graag weten waar er een kringloopwinkel is en hou veel van dieren. Een auto heb ik niet, maar als ik heb uitgezocht de hubbus en een WMO krijg ben ik zeer mobiel. Mijn telefoonnummer is 06-19441032 en mijn aanstaande adres is Eemster 39, 7991 PR Dwingeloo.
Vriendelijke groeten Maniu Cahn

Reactie toevoegen