Soerte

Plaats
Buurtschap
Westerveld
Drenthe

Soerte

Terug naar boven

Status

- Soerte is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Diever.

- De buurtschap Soerte valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wapse.

- De buurtschap Soerte heeft geen plaatsnaamborden, zodat je alleen aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Sjoerte.

Spelling
Zoals hieronder vermeld, heeft op kaarten altijd de spelling Zoerte gestaan. Maar de straatnaam ter plekke heet Soerte, en die is ooit door de gemeente formeel zo vastgesteld als kennelijke tegenwoordige officiële dan wel voorkeursspelling. Sinds 2017 staat die spelling ook zo in de atlassen.

Oudere vermeldingen
1851-1855 Zoerte. In de jaren twintig verdwijnt de plaatsnaam zomaar (ten onrechte) van de kaart. In de jaren zestig keert de plaatsnaam op kaarten terug, met dezelfde spelling, om in de jaren negentig weer zomaar (wederom ten onrechte, want de buurtschap bestaat nog altijd) van de kaart te verdwijnen. Sinds 2017 staat de plaatsnaam weer in de atlassen - hopelijk nu wél blijvend ;-) - en nu met de actuele spelling Soerte.

Naamsverklaring
Ontstaan uit zuidert 'zuidwaarts, in zuidelijke richting gelegen'. Vergelijk de veldnamen Nije Soerte, Ol'e Soert en Soerten te Amen, in de onmiddellijke nabijheid van de Soersbroekies, ca. 1650 Nije Sudersche broek.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Soerte ligt rond de gelijknamige weg, ZO van Wapse, W van Diever.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Soerte omvat ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Reactie toevoegen