Vledder

Plaats
Dorp
Westerveld
Drenthe

gemeente_vledder_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Vledder anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Vledder anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

vledder_collage.jpg

Vledder, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Vledder, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Vledder dorpsgezicht [640x480].JPG

Vledder, dorpsgezicht

Vledder, dorpsgezicht

Vledder stal in moderne architectuur [640x480].JPG

Vledder, stal in moderne architectuur

Vledder, stal in moderne architectuur

Vledder

Terug naar boven

Status

- Vledder is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1997.

- Wapen van de voormalige gemeente Vledder.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Vledder ligt Z van het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het dorp Boijl, ZZW van het dorp Zorgvlied, ZW van het dorp Doldersum, W van de dorpen Wapse en Diever, N van het dorp Wapserveen, NNO van het dorp Kallenkote, NO van de dorpen Frederiksoord, Nijensleek en Eesveen en de stad Steenwijk, O van het dorp Wilhelminaoord en ZO van de dorpen Vledderveen, Noordwolde-Zuid en Noordwolde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Vledder 327 huizen met 1.991 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 66/403 (= huizen/inwoners), het dorp Frederiksoord 185/1.136 en de buurtschappen Nijensleek 60/363 en Doldersum 16/89. Tegenwoordig heeft het dorp Vledder ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Vledder, kun je terecht bij Historische Vereniging 't Fledder Kerspel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vledder heeft 7 rijksmonumenten.

- Vledder heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Molen van Vledder.

- De Museums Vledder zijn vooral bekend van de rondleidingen door de valse kunst - waaronder een keurig nagemaakte Mona Lisa op ware grootte, daar hoef je dus niet meer helemaal voor naar Parijs - die zeer vermakelijk zijn. Alle trucs van vervalsers komen aan bod, ook de verhalen over de meestervervalsers, zoals Han van Meegeren en Geert Jan Jansen. Wat is het verschil tussen een vervalsing en een kopie? Hoe worden de mensen belazerd? Hoe zorg je dat jij niet opgelicht wordt? Deskundige rondleiders vertellen het allemaal, met een knipoog. De rondleidingen zijn gratis, niet op vaste tijden en afhankelijk van het bezoekersaanbod. Verder een prachtige collectie hedendaagse glaskunst, grafiek van kunstenaars uit de belangrijkste perioden van de 20e eeuw, een zaal met Drentse schilderijen en een beeldentuin.

- Zeemuseum Miramar is een museum met een bijzondere geschiedenis. De collectie over de zee is het levenswerk van mejuffrouw Jeanne Adriana Wilhelmina Warners (1899-1986). Zij vond in 1955 een schelpje op het strand van Mallorca waardoor haar leven ingrijpend zou veranderen. Was zij tot die tijd nog psychologe met een eigen praktijk aan huis, vanaf dat moment besloot zij op grond van deze vondst een museum te beginnen met de zee als onderwerp. Ze begon haar museum in Oosterbeek en noemde het Miramar, dat is Spaans voor 'aanschouw de zee'. Tien jaar later was de verzameling enorm uitgegroeid. Een toevallige ontmoeting met de burgemeester van Vledder, die haar een pand in zijn gemeente aanbood, bracht Miramar op haar huidige plek. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig wisselexposities over bijvoorbeeld zeemeerminnen, parels, walvissen, zandsoorten of gevaarlijke beesten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Aktiviteiten Vledder organiseert diverse evenementen door het jaar heen.

- Corsogroep De Handige Handjes bouwt jaarlijks een corsowagen voor het Bloemencorso in Frederiksoord (2e weekend van september).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vledder (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Hoekstee.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Vledder.

Reactie toevoegen