Vledder

Plaats
Dorp
Westerveld
Drenthe

gemeente_vledder_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Vledder anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Vledder anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

vledder_collage.jpg

Vledder, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Vledder, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Vledder dorpsgezicht [640x480].JPG

Vledder, dorpsgezicht

Vledder, dorpsgezicht

Vledder stal in moderne architectuur [640x480].JPG

Vledder, stal in moderne architectuur

Vledder, stal in moderne architectuur

Vledder

Terug naar boven

Status

- Vledder is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1997.

- Wapen van de voormalige gemeente Vledder.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Vledder ligt Z van het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het dorp Boijl, ZZW van het dorp Zorgvlied, ZW van het dorp Doldersum, W van de dorpen Wapse en Diever, N van het dorp Wapserveen, NNO van het dorp Kallenkote, NO van de dorpen Frederiksoord, Nijensleek en Eesveen en de stad Steenwijk, O van het dorp Wilhelminaoord en ZO van de dorpen Vledderveen, Noordwolde-Zuid en Noordwolde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Vledder 327 huizen met 1.991 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 66/403 (= huizen/inwoners), het dorp Frederiksoord 185/1.136 en de buurtschappen Nijensleek 60/363 en Doldersum 16/89. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Voor nadere informatie over de geschiedenis van deze voormalige gemeente kun je terecht bij de in 2003 opgerichte Historische Vereniging 't Fledder Kerspel. "De vereniging heeft als doel: het bewaren, beschermen, verzamelen van kennis en goederen betreffende het culturele en historische erfgoed; het bevorderen en uitdragen van de belangstelling voor en kennis van het culturele erfgoed. Wat doet de vereniging zoal?: drie keer per jaar de uitgave van het blad KerspelStokkies. In dit blad staan verhalen over de geschiedenis van onze voormalige gemeente. Uiteraard met diverse foto’s van toen en nu; een keer per jaar de uitgave van een jaarkalender met oude foto’s; twee keer per jaar het organiseren van de bijeenkomst Dikke Verhalen, waar aan de hand van een thema gezamenlijk herinneringen worden opgehaald; het organiseren van lezingen voor de leden; het onderhoud van de twee lijkenhuisjes op de begraafplaats te Vledder.

Naast activiteiten die door de vereniging zelf worden gedaan zijn er ook activiteiten die gezamenlijk met de andere Westerveldse historische verenigingen en soms met de gemeente worden gedaan. Zoals de uitgave van “Religie in Westerveld”, de Canon van Westerveld, "de Tweede Wereldoorlog in Westerveld”, de uitwerking van de historische atlas, de uitgave ‘sporen uit het verleden’ en deelname aan het project Drenthe Anno.nu. Het zal duidelijk zijn dat al deze activiteiten niet allemaal door het bestuur zelf kunnen worden gedaan. Er is daarom ook een vijftal commissies in het leven geroepen, namelijk: de Redactiecommissie; de Websitecommissie; de Dikke Verhalencommissie; de Jaarkalendercommissie.

Na een verhuizing in april 2019 heeft de vereniging de beschikking over een eigen vergader-/bezoekruimte in het Huis van Weldadigheid, Majoor van Swietenlaan 1a te Frederiksoord. Hier kun je zonder afspraak terecht met vragen, opmerkingen, voor het aanbieden materiaal enzovoort. Openingstijden: iedere woensdagmorgen 09.30-12.00 uur en na overleg. De ruimte is gelegen op de eerste verdieping, er is een traplift aanwezig. Daarnaast hebben we ook een opslagruimte aan het Oosteinde te Vledder, waar geen bezoek mogelijk is anders dan na overleg. Hier worden onder meer de oude gereedschappen opgeborgen.

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de voormalige gemeente Vledder?, dan is een lidmaatschap van de historische vereniging iets voor je. Waarom lid worden? Voor € 17,50 per jaar krijg je ons blad KerspelStokkies en kun je deelnemen aan de lezingen die door de vereniging worden georganiseerd. Tevens ontvang je jaarlijks de kalender met oude foto’s uit de voormalige gemeente. Naast deze directe voordelen draag je bij aan het beschermen en verzamelen van het lokale cultureel en historisch erfgoed. Onze mooie historie verdient het om bewaard te blijven!"

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vledder heeft 7 rijksmonumenten.

- Vledder heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Molen van Vledder.

- De Museums Vledder zijn vooral bekend van de rondleidingen door de valse kunst - waaronder een keurig nagemaakte Mona Lisa op ware grootte, daar hoef je dus niet meer helemaal voor naar Parijs - die zeer vermakelijk zijn. Alle trucs van vervalsers komen aan bod, ook de verhalen over de meestervervalsers, zoals Han van Meegeren en Geert Jan Jansen. Wat is het verschil tussen een vervalsing en een kopie? Hoe worden de mensen belazerd? Hoe zorg je dat jij niet opgelicht wordt? Deskundige rondleiders vertellen het allemaal, met een knipoog. De rondleidingen zijn gratis, niet op vaste tijden en afhankelijk van het bezoekersaanbod. Verder een prachtige collectie hedendaagse glaskunst, grafiek van kunstenaars uit de belangrijkste perioden van de 20e eeuw, een zaal met Drentse schilderijen en een beeldentuin.

- Zeemuseum Miramar is een museum met een bijzondere geschiedenis. De collectie over de zee is het levenswerk van mejuffrouw Jeanne Adriana Wilhelmina Warners (1899-1986). Zij vond in 1955 een schelpje op het strand van Mallorca waardoor haar leven ingrijpend zou veranderen. Was zij tot die tijd nog psychologe met een eigen praktijk aan huis, vanaf dat moment besloot zij op grond van deze vondst een museum te beginnen met de zee als onderwerp. Ze begon haar museum in Oosterbeek en noemde het Miramar, dat is Spaans voor 'aanschouw de zee'. Tien jaar later was de verzameling enorm uitgegroeid. Een toevallige ontmoeting met de burgemeester van Vledder, die haar een pand in zijn gemeente aanbood, bracht Miramar op haar huidige plek. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig wisselexposities over bijvoorbeeld zeemeerminnen, parels, walvissen, zandsoorten of gevaarlijke beesten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Aktiviteiten Vledder organiseert diverse evenementen door het jaar heen.

- Corsogroep De Handige Handjes bouwt jaarlijks een corsowagen voor het Bloemencorso in Frederiksoord (2e weekend van september).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vledder (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Hoekstee.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Vledder.

Reactie toevoegen