Nijensleek

Plaats
Dorp
Westerveld
Drenthe

Nijensleek

Terug naar boven

Status

Nijensleek is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Vledder.

Terug naar boven

Ligging

Nijensleek ligt ZW van Vledder, NO van Steenwijk. Het dorp ligt vlakbij een drieprovinciepunt; enkele kilometers NW van de dorpskern ligt het punt waar de provincies Drenthe, Overijssel en Fryslân bij elkaar komen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Nijensleek 60 huizen met 363 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 170 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De voormalige Nederlandse Hervormde kapel Samuel (Hoofdweg 56) is rond 1975 gesloopt.

Aan de Dwarsweg in Nijensleek heeft een eenvoudig zaalkerkje zonder toren gestaan, genaamd Andreas Verleur, bouwjaar 1937, gebouwd voor de Nederlandse Hervormde Evangelisatie. Het pand is in 1986 door brand verloren gegaan.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De plas O van Nijensleek, tussen de Heerendijk en de Vledder Aa, is een zandwinningsgebied. Het 12 ha grote gebied is anno 2014 geheel afgegraven. Nieuwe locaties worden in Drenthe niet meer uitgegeven. De bestaande afgraving wordt daarom vanaf 2015 uitgebreid tot 23 ha. Het zand wordt gebruikt in de bouw.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nijensleek heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de voormalige zuivelfabriek uit 1891 op Hoofdweg 16 en de boerderij uit de 18e eeuw (in aanleg) op huisnr. 118.

- Nijensleek heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de Gereformeerde (PKN) kerk (Hoofdweg 59) uit 1934, in zakelijk-expressionistische stijl, ontworpen door architect H.J.M. v.d. Schaar uit Heemstede. Het is de opvolger van de vorige kerk uit 1892 op dezelfde plek. De kerk valt onder PKN Vledder - Nijensleek.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Website 'In de Kolonie' is een initiatief van de Kerngroep Kolonie, een ‘denktank’ van verschillende partijen in de buurdorpen Frederiksoord, Wilhelminaoord en Nijensleek. De Kerngroep ontwikkelt initiatieven en brengt mensen en organisaties bij elkaar, met als doel: prettiger wonen, werken en leven in 'de kolonie', zoals de 3 genoemde dorpen tegenwoordig gezamenlijk worden geprofileerd.

- Nieuws: - Nieuws uit Nijensleek op Facebook. - Nieuws uit Wilhelminaoord, Frederiksoord en Nijensleek op Facebook.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Bron is gevestigd in een mooi verbouwd gebouw. Het oudste deel stamt uit 1923 en het nieuwste deel is in 2004 in gebruik genomen. In 2007 hebben ze de laatste (interne) verbouwing afgerond. Door deze verbouwingen heeft de school een algehele metamorfose ondergaan. De school heeft 5 leslokalen, een gemeenschappelijke ruimte (ook gebruikt als speellokaal voor de kleuters) en een centrale hal. Ook buiten de school hebben ze voldoende (speel)ruimte: speelplein, grasveld en speeltoestellen. De Bron is uiteraard de dorpsschool voor Nijensleek, maar trekt ook leerlingen uit kernen in de omliggende regio, zoals Wilhelminaoord, Frederiksoord, Vledder, Eesveen, Noordwolde-Zuid, De Bult en Havelterberg.

Basisschool De Bron biedt sinds schooljaar 2016-2017 ook onderdak aan PlusKinderopvang. De organisatie werkt nauw samen met de school, zodat het verschil tussen school en opvang voor de kinderen nauwelijks merkbaar is. Er wordt vanuit dezelfde visie op kinderen gewerkt en organisatorische zaken worden op elkaar afgestemd. Directeur Corine Pieffers is enthousiast over het nieuwe aanbod: "Goede samenwerking tussen school, kinderopvang, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang draagt bij aan een optimale ontwikkeling van kinderen. Hoewel PlusKinderopvang bij ons in school is gevestigd, kunnen ouders ook gebruik maken van de diensten als hun kinderen naar een andere school gaan of nog niet naar school gaan." (bron: Da's Mooi, 28-6-2016)

"Op kindcentrum De Bron biedt PlusKinderopvang kinderdagopvang (van 0-4 jaar), peuteropvang (van 2-4 jaar) en buitenschoolse opvang (van 4-12 jaar). Het is een fijne, veilige plek waar we kinderen met liefde verzorgen, laten groeien en plezier beleven. De medewerkers van de kinder-, peuter- en buitenschoolse opvang maken deel uit van het team van Kindcentrum De Bron. Er is onderling veel overleg en continue afstemming over de pedagogische aanpak en activiteiten. Onderwijs- en opvangmedewerkers leren van en met elkaar en maken gebruik van elkaars expertise. Kindcentrum De Bron is geopend van maandag t/m vrijdag van 7.30-18.15 uur. Opvang vanaf 7.00 uur is mogelijk op aanvraag."

- Gastouder Het Kleine Madeliefje (Chantal Vaartjes) in Nijensleek is er voor elke dag en elke week, en komt bij jou thuis. Gezellig, verantwoord en discreet. Ze heeft een diploma onderwijsassistente en ervaring met werken met kinderen van o tot 8 jaar, maar kinderen ouder dan 8 jaar zijn ook geen probleem. Tevens is ze in bezit van kinder EHBO.

Reactie toevoegen