Pesse

Plaats
Dorp
Hoogeveen Westerveld
Drenthe

Pesse

Terug naar boven

Status

- Pesse is een dorp in de provincie Drenthe, in grotendeels gemeente Hoogeveen (t/m 1997 gemeente Ruinen, in 1998 over naar gemeente Hoogeveen), en deels gemeente Westerveld (t/m 1997 gemeente Ruinen, in 1998 over naar gemeente Westerveld).

- Bij de herindeling van 1998 is het grootste deel van de gemeente Ruinen opgegaan in de nieuwe gemeente De Wolden. Enkele kernen, waaronder Pesse, zijn geheel of gedeeltelijk naar de toen vergrote gemeente Hoogeveen gegaan: Dit dorp is in 1998 voor het grootste deel naar die laatstgenoemde gemeente overgegaan, maar een deel van het dorpsgebied (buitengebied, met daarin een deel van de buurtschap Kraloo) is naar de eveneens in 1998 nieuw opgerichte gemeente Westerveld overgegaan. De grens tussen de nieuwe gemeente De Wolden en de vergrote gemeente Hoogeveen is ter plekke langs de A28 (N van de afrit) en de N375 (Z van de afrit) getrokken.

Daarmee kwam de voorheen Pesser buurtschap Eursinge, in tegenstelling tot het dorp W van de A28 gelegen, op grondgebied van de gemeente De Wolden te liggen. Deze buurtschap ligt sindsdien daarom voor de postadressen niet meer 'in' Pesse, maar heeft een eigen postcode en woonplaatsnaam gekregen in het postcodeboek.

Voor de voorheen in zijn geheel Pesser buurtschap Kraloo is het sinds 1998 nog gecompliceerder geworden: weliswaar is deze buurtschap, die ook W van de A28 ligt, gedeeltelijk in de gemeente De Wolden komen te liggen, en valt deze voor dat deel voor de postadressen eveneens onder de buurtschap Eursinge, maar een ander (en kleiner) deel van deze toch al piepkleine buurtschap ligt sinds 1998 in de gemeente Westerveld, en valt voor de - slechts 2 - postadressen daar nog altijd onder het dorp Pesse, zij het dan onder het sinds 1998 in de gemeente Westerveld liggende deel van dat dorp.

- Onder het dorp Pesse valt ook de buurtschap Nuil en een deel van de buurtschap Kraloo (bij Eursinge bij Pesse).

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Pesser.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Pesse ligt ZW van en in het buitengebied in het Nationaal Park Dwingelderveld, ZZW van de dorpen Spier en Beilen, ZW van het dorp Wijster, WNW van het dorp Nieuw-Balinge, NW van de dorpen Tiendeveen en Noordscheschut, N van het dorp Fluitenberg en de stad Hoogeveen, NO van het dorp Echten, ONO van het dorp Ruinen, OZO van het dorp Ansen en ZO van het dorp Dwingeloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Pesse, inclusief de buurtschappen Anholt, Kralo, Nuil, Eursinge, Oostering, Toldijk, Fluitenberg en Kalenberg, 86 huizen met 579 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 650 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Pesse heeft 1 rijksmonument.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Het doel van Dorpscollege Pesse is het organiseren van cursussen en activiteiten met kwaliteit voor de inwoners - jong en ouder - van dit dorp en de buurdorpen Fluitenberg en Stuifzand. Voor een indruk van hun veelzijdige aanbod zie de brochure Dorpscollege 1e helft 2017.

- De Indoor Supercross Pesse (op een zaterdag eind januari, sinds 2014) trekt ca. 200 deelnemers en 2.000 bezoekers. Er is een brommerklasse, 50/65cc klasse, 85cc klasse, MX1/MX2 klasse, regio klasse, dames klasse en super klasse. En sinds 2017 is er op een zaterdag in augustus ook een Outdoor Supercross.

- Muziekweekend Pesse (mei).

- Siepelrock (weekend eind oktober).

- Toneelvereniging De Vrolijke Koppel brengt jaarlijks in het 2e (volle) weekend van december een nieuw stuk op de planken in ontmoetingscentrum De Wenning.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsvereniging De Hoekskamp.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Spaarbankbos (ca. 80 hectare), Z van Pesse, was ooit een nat heideveld, oorspronkelijk in de gemeente Ruinen (sinds 1997 gemeente Hoogeveen). Spaarbank Hoogeveen kocht het terrein in 1890 als belegging en plantte er bos voor mijnhout in Limburg. Dit doel raakte in de loop der tijd uit beeld en de oorlog maakte een einde aan de houtproductie omdat de bomen nutteloos waren geworden: de bomen zaten vol met granaatscherven. Vervolgens maakte de Spaarbank er een bos van voor de inwoners van Hoogeveen. In de loop der jaren is het een waardevol bos geworden met een rijke flora en fauna. In het bos is ook een trimbaan. In 2014 is het bos in eigendom en beheer overgegaan van de gemeente Hoogeveen naar Het Drentse Landschap.

- Overzicht van beschermenswaardige bomen in Pesse (met foto's).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Pesse.

- Nieuws: - Dorpskrant Zaanddörpen Neis voor de dorpen Pesse, Fluitenberg en Stuifzand is via de link ook online te lezen. - Nieuws uit Pesse op Facebook.

- Belangenvereniging: - De doelen van Belangenvereniging De Pioniers zijn: bijdragen aan de leefbaarheid in Pesse, exploiteren van speelaccomodaties, en het organiseren van activiteiten voor de inwoners. - Nieuws van De Pioniers op Facebook.

- Dorpshuis: - Ontmoetingscentrum De Wenning is de spil in het dorpsleven van Pesse, voor inwoners en instellingen. Er zijn ook zalen te huur voor feesten, partijen, seminars, vergaderingen e.d.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Akker. - Basisschool De Posthoorn. - Kinderopvang Het Erf.

- Muziek: - Gospelgroep Arc en Ciel.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Pesse.

Reactie toevoegen