Wapse

Plaats
Dorp
Westerveld
Drenthe

wapse_collage.jpg

Wapse, dorpsgezicht (© Jan Dijkstra, Houten)

Wapse, dorpsgezicht (© Jan Dijkstra, Houten)

Wapse

Terug naar boven

Status

- Wapse is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Diever.

- Onder het dorp Wapse valt ook de buurtschap Veldhuizen.

Terug naar boven

Ligging

Wapse ligt W van Diever, O van Vledder.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Wapse 40 huizen met 252 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 140 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Wapse.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2012 zijn in Wapse 14 zogeheten hoevewoningen gerealiseerd, zorgvuldig ingepast in de bestaande bebouwing, in en rond een boerderij aan de Rollerweg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wapse heeft 1 rijksmonument.

- Wapse heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Wapse.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Wapserfeest (4 dagen rond het 3e weekend in augustus) is naar eigen zeggen het gezelligste dorpsfeest van Drenthe. Jaarlijks wordt er gestart op de donderdagavond met de keuring van de straatversieringen. Vrijdagmiddag staat in het teken van de kindermiddag. De vrijdagavond begint met een activiteit gevolgd door lekker swingen in de feesttent op live muziek. De zaterdagmiddag is bestemd voor de Zeskamp. Zaterdagavond kan er ook weer gedanst worden op live muziek. De zondagochtend wordt aangebroken met het optreden van een koor. De zondagmiddag is voorzien van een activiteit en daarna wordt het feest afgesloten onder leiding van een muziekduo.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Sinds 2010 heeft Landschapsbeheer Drenthe in samenwerking met de gemeente Westerveld het Landschapsproject Wapse uitgevoerd. Dit project heeft als doel om samen met de bewoners, de lokale Boermarke en Agrarische Natuurvereniging 't Maolaand te werken aan het terugbrengen en herstellen van karakteristieke erven, singels en landschapselementen in het gebied.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Oens Huus.

- Onderwijs: - De Ten Darperschoele in Wapse is een zeer kleine school. In schooljaar 2016-2017 hadden ze 53 leerlingen en in schooljaar 2017-2018 39. Scholenkoepel Talent Westerveld wilde de school in 2016 sluiten. Maar de ouders hebben zich ingezet om dat tij te keren, en vooralsnog mag de school nu doorgaan, mede dankzij samenwerking met Basisschool De Singelier in Diever.

- Muziek: - Muziekvereniging VCE Westerveld is in 2013 ontstaan uit fusie van de muziekverenigingen Vogido uit Wapse, Excelsior uit Wapserveen en Concordia uit Frederiksoord (de laatste twee waren al eerder met elkaar gefuseerd).

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Diever-Wapse is in 2011 ontstaan uit een fusie van de voorheen 2 lokale voetbalverenigingen.

- Zorg: - Op Zorgboerderij De Veldhof wordt zonder werkdruk gewerkt, d.w.z. ze proberen zo veel mogelijk het werk op de deelnemer aan te passen. Als je bij hen woont, kun je de dagbesteding bij hen doen. Het is ook goed mogelijk en vaak wenselijk om dit ergens anders te doen, bijvoorbeeld op een andere zorgboerderij, bij een winkel of in de vorm van een betaalde baan. Kortom: zorg op maat voor iedereen. Hun sterke kant is de kleinschaligheid, dus veel 1 op 1 begeleiding en aandacht. - Zorgboerderij Hesselshoeve heeft sinds 2014 ook een woonzorgfaciliteit onder de naam Woonzorg Hesselshoeve.

- Duurzaamheid: - In maart 2018 is bij Landbouwwerktuigenvereniging De Noeste Vlijt in Wapse een nieuwe wasplaats voor landbouwwerktuigen gerealiseerd. Met deze ‘Wasplaats 2.0’ wordt vervuiling van het oppervlaktewater verder teruggedrongen. Het project ‘Wasplaats 2.0’ is uitgevoerd onder de vlag van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Hierin werken agrariërs, provincies en waterschappen samen aan het verbeteren van het bodem- en waterbeheer. De oude wasplaats van De Noeste Vlijt was 18 jaar oud en voldeed niet meer aan de actuele milieuregels. De voorziening waar machines werden schoongemaakt kon alleen olie en vet verwerken. Met de ‘Wasplaats 2.0’ worden nu ook de resten gewasbeschermingsmiddelen in het afvalwater op een verantwoorde manier verwerkt tijdens het schoonmaken van verschillende landbouwwerktuigen. Hierdoor komen de resten niet terecht in omliggende sloten of in de bodem. (bron: LTO Noord, 12-3-2018)

Reactie toevoegen