Eemster

Plaats
Buurtschap
Westerveld
Drenthe

Eemster

Terug naar boven

Status

- Eemster is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Dwingeloo.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Dwingeloo.

- De buurtschap Eemster heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Eemshoorn.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Eemster ligt rond de liefst 5 km lange gelijknamige weg, die vlak boven Dwingeloo begint en in het NO uitkomt in de Beilervaart. De buurtschap heeft een dunbebouwde lintbebouwing, met een bebouwingsconcentratie nabij de weg van Dwingeloo naar Geeuwenbrug.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Eemster 30 huizen met 179 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Eemster.

- Geschiedenis van de Boermarke Eemster. De Boermarke bestaat nog altijd. Ook daarover kun je meer lezen onder de link.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basisschool De Eemster heeft na afloop van schooljaar 2014-2015 de deuren moeten sluiten, omdat er nog maar 20 leerlingen waren en geen onderbouw meer. De school is gefuseerd met de Storkschool in Dwingeloo tot de nieuwe Basisschool De Twingel. Daar gaan de kinderen uit de buurtschap nu naar school. Het gebouw dateert uit 1964 en is een gemeentelijk monument. In de herfst van 2016 is het pand door de gemeente te koop gezet. De gemeente besluit wie het toegewezen krijgt. Het is niet zo dat het automatisch naar de hoogste bieder gaat; de beoogde aard van de herbestemming wordt ook meegewogen en kan ook 'punten scoren' in het geheel van afwegingen. In juni 2017 is het pand verkocht aan Klarien van der Meulen en Johan van Gerven. Ze verbouwen het pand tot woonhuis en kantoor voor hun eigen bedrijven, waarbij de buitenkant zo veel mogelijk intact blijft. - Filmpje van het pand van de voormalige basisschool, o.a. luchtopnames gemaakt met een drone.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eemster heeft 1 rijksmonument, nl. de hallenhuisboerderij uit ca. 1890 op nr. 25.

Reactie toevoegen