Benderse

Plaats
Buurtschap
De Wolden Westerveld
Drenthe

Benderse

Terug naar boven

Status

- Benderse is een buurtschap in de provincie Drenthe, in grotendeels gemeente De Wolden, deels gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Ruinen. In 1998 grotendeels over naar gemeente De Wolden, deels over naar gemeente Westerveld.

- De buurtschap Benderse valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ruinen.

- De buurtschap Benderse heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Bendersche, 1899 Benders.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Benderse ligt rond de gelijknamige weg, NO van het dorp Ruinen. De buurtschap ligt verder aan de zuidkant van Nationaal Park Dwingelderveld, O van het dorp Ansen, Z van het dorp Dwingeloo en WNW van het dorp Pesse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Benderse omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Benderse Heide vormt met de Dwingeloose Heide en de Kraloër Heide een aaneengesloten heidecomplex in het Nationaal Park Dwingelderveld. Dit natuurgebied wordt evenals de Dwingeloose Heide beheerd door Natuurmonumenten (de Kraloër Heide wordt beheerd door Staatsbosbeheer). In het gebied liggen diverse plassen en vennen, zoals het Kolenveen, de Hoornse Plas en de Benderse Plassen. Op het wat hoger gelegen gedeelte, de Benderse Berg, staat de woning waar schrijver Anne de Vries na de Tweede Wereldoorlog heeft gewerkt. Het gebied wordt begraasd door de Ruiner Schaapskudde. De schaapskooi staat aan de zuidwestrand van het gebied.

- In buurtschap Benderse ligt Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Daar staan ze voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over je bezoek aan de natuur. Of je nu wilt wandelen, fietsen, varen, mountainbiken of paardrijden, ze helpen je graag op weg. Dat doen ze samen met tientallen vrijwilligers. Zij verzorgen ook excursies en andere activiteiten, voor jong en ouder. Voor groepen, scholieren en kinderfeestjes zijn er speciale mogelijkheden. Ze verwelkomen je graag om je in de natuur iets geweldigs te laten beleven! Natuur waar je van kunt genieten en die ze zorgvuldig beschermen.

Reactie toevoegen