Wateren

Plaats
Buurtschap
Westerveld
Drenthe

wateren_plaatsnaambord_kopie.jpg

Wateren is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Diever. De buurtschap valt onder het dorp Zorgvlied. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Wateren is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Diever. De buurtschap valt onder het dorp Zorgvlied. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

wateren_op_kaart_openstreetmap.jpg

Zoals je ziet is buurtschap Wateren zeer landelijk gelegen, midden in en omringd door de bossen van het uitgestrekte Nationaal Landschap Drents-Friese Wold, met als 'buren' het dorp Zorgvlied in het NW en de buurtschap Oude Willem in het ZO.

Zoals je ziet is buurtschap Wateren zeer landelijk gelegen, midden in en omringd door de bossen van het uitgestrekte Nationaal Landschap Drents-Friese Wold, met als 'buren' het dorp Zorgvlied in het NW en de buurtschap Oude Willem in het ZO.

Wateren buurtschapsgezicht [640x480].JPG

Wateren, buurtschapsgezicht

Wateren, buurtschapsgezicht

Wateren

Terug naar boven

Status

- Wateren is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Diever.

- De buurtschap Wateren valt onder het dorp dorp Zorgvlied, maar heeft - als een van de weinige buurtschappen in ons land - wél een eigen postcode (8438) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee - ook voor de gemeentelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) - een formele woonplaats.

- De buurtschap Wateren ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Waotern. Een inwoner van deze buurtschap is een Waoterse.

Oudere vermeldingen
1408 van Wachthorn, 1422 tot Warthorn, 1493 to Waethoeren, 1547 van Waethoren, 1563 Luytken ten Wateren, 1634 Wester en Ooster Wateren, later ook wel respectievelijk Klein- en Groot- genoemd. De delen worden van elkaar gescheiden door de Vledder Aa.

Naamsverklaring
Men gaat uit van een samenstelling van wât-*, te vergelijken met het Oudnoorse vátr en het Oudfriese wêt 'vochtig, nat' en horn, hoorn 'hoek'. De vormen Wachthorn en Warthorn sluiten daar echter niet bij aan. Wateren was een broekig madegebied aan de bovenloop van het Vledderdiep. Juist blokken madeland dragen in Drenthe vaak een naam op hoorn.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt NW van Diever, ZO van Zorgvlied, o.a. rond de weg Wateren, met dien verstande dat de huisnrs. 2 en 4 onder de nabijgelegen buurtschap Oude Willem vallen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Wateren 5 huizen met 33 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Deze buurtschap is historisch-geografisch gezien een bijzonder geval. Het is namelijk ouder dan buurdorp Zorgvlied. In 1797 is de buurtschap een landbouwnederzetting met 48 inwoners. Zorgvlied bestaat dan nog niet. In 1823 komt er een landbouwschool, op een locatie die later onderdeel wordt van het dorp Zorgvlied. In 1893 wordt Wateren-Zorgvlied een parochie, naast Vledder, in de ontginningen tegen de Friese grens. Dit is het werk van Lodewijk Guillaume Verwer, die in villa Castera Vetera, door hem omgedoopt in Huize Zorgvlied, voor de rooms-katholieke bevolking een huiskapel inricht. Castera Vetera maakte deel uit van het landgoed Groot en Klein Wateren, dat Verwer in 1879 kocht van De Ruyter de Wildt. Deze had het daarvóór met het Landbouwkundig Instituut in dat gebied aangekocht van de Maatschappij van Weldadigheid. Verwer liet Noord-Brabantse tabaksplanters en katholieke Friese boeren overkomen en bood hen grond van zijn landgoed aan. De boeren braken hun Friese boerderij af en bouwden deze weer op in deze buurtschap en in buurdorp Zorgvlied.(2)

- Bartholomeus Willem Wittewaal van Wickenburgh, een bekwaam landhuishoudkundige uit de 19 eeuw, maakte in 1836 een voetreis vanaf het Veluwse landgoed de Reele over Deventer, door Noord-Overijssel en Drente tot Groningen. Hij was een goed waarnemer, zodat zelfs de kleinste bijzonderheden niet aan zijn aandacht ontsnapten. Zijn indrukken gaf hij uitvoerig weer in een groot aantal brieven, die hij gedurende zijn reis aan zijn ouders schreef. Deze brieven vormden de bouwstoffen voor de beschrijving van zijn reis door Drente. Onder deze link vind je zijn verslag van zijn bezoek aan Wateren en omgeving.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarmarkt Wateren (eind juli of begin augustus, in 2020 voor de 43e keer), met Standwerkersconcours.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Buurtschap Wateren is een populaire omgeving om te wandelen en te fietsen, gezien de zeer landelijke ligging midden in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Er zijn ook diverse horeca- en overnachtingsgelegenheden in de buurtschap.

- Vanuit de buurtschap loopt de weg Waterseveld noordoostwaarts, geflankeerd door de Schaapsdrift en pad en ven Ganzenpoel, gelegen in het Waterse Veld (bos), de Boswachterij Appelscha in tot de Drents-Friese grens. Aan beide zijden hiervan ligt de zandverstuiving De Stoevert of Waterse Stoeve.

- Op 7 augustus 2018 is door onbekende oorzaak - waarbij moet worden aangetekend dat de politie geen aanwijzingen heeft gevonden voor brandstichting, waarna een landelijk specialistenteam nog nader onderzoek heeft verricht - een grote natuurbrand ontstaan in het Drents-Friese Wold bij Wateren. De hulpdiensten waren snel ter plaatse. In verband met rookontwikkeling zijn gasten van een aantal omliggende campings geëvacueerd. Ruim 150 brandweermensen uit Appelscha, Noordwolde, Lemmer en Joure, ondersteund door een blushelikopter van defensie, hebben met 16 tankautospuiten en 8 grote watertanks de brand bestreden. "Onze grote dank gaat uit naar campingeigenaren en -gasten voor hun doortastende en snelle optreden, in het bijzonder naar de fietser die de brand gemeld heeft. Mensen uit de omgeving hielpen ook mee, bijvoorbeeld loonwerkers die water brachten en mensen die spontaan opvang aanboden. Ze hebben er alles aan gedaan om mensen te helpen, ze hebben ook goed gezorgd voor hulpverleners ter plaatse. Mooi om te zien hoe iedereen naar elkaar omziet en elkaar helpt: in Drenthe noemen we dat noaberschap." Aldus burgemeester Jager in een reactie op deze gebeurtenis. (bron: gemeente Westerveld) In totaal ging 75 hectare natuur in vlammen op. Op deze dronebeelden is goed te zien hoe groot dat gebied is. - Fotoreportage van de brand.

Terug naar boven

Voorzieningen / verenigingsleven

- Belangenorganisatie: - "Vereniging voor Plaatselijk Belang Zorgvlied - Wateren - Oude Willem (in de volksmond 'PB ZWO') stelt zich ten doel het behartigen van de leefbaarheid van het dorp en de buurtschappen en hun bewoners, in de ruimste zin. Onder meer door contacten met de gemeente en relevante (overheids)instanties en door het bevorderen van de sociale en culturele contacten tussen de leden."

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Wateren, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Bekende oud-inwoner

- Wateren is de geboorteplaats van Jan(-Harm) Pol (1942). In 1970 studeert hij af in diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens zijn studietijd doet hij mee aan een uitwisselingsproject en reist hij af naar de Verenigde Staten om daar enige tijd te studeren. Hij is daar gebleven, omdat hij er zijn latere vrouw Diane leert kennen. Ze komen uiteindelijk terecht in Weidman, Michigan, waar ze in 1981 een dierenartspraktijk beginnen. Hij is daar een wereldwijde 'realityster' mee geworden, omdat in 2011 de reality-televisieserie 'The incredible Dr. Pol' ('de ongelofelijke dr. Pol') van start is gegaan, die nog altijd loopt. De serie wordt in 26 landen, waaronder Nederland, uitgezonden op National Geographic Channel. In de serie is te zien dat dr. Pol en de andere artsen (sinds 2015 gemiddeld vier) en assistenten alle diersoorten proberen te helpen, ook waar andere artsen dieren soms weigeren, zoals gekko's, slangen en kippen. Dr. Pol rijdt langs boerderijen, soms met zijn zoon Charles, om te helpen bij moeizame bevallingen, om zieke dieren te helpen die niet naar de kliniek gebracht kunnen worden, een grootschalige zwangerschapstest uit te voeren en allerlei (spoed)klussen. De zwangerschapstesten bij bijvoorbeeld koeien, worden zonder moderne apparatuur uitgevoerd, wat veel tijd en geld bespaart. Ook zijn dr. Pol en zijn familie vaak aanwezig bij festiviteiten in de omgeving, waar dr. Pol vrijwel altijd een taak heeft. Hij ziet het als zijn taak om bijvoorbeeld jurylid te zijn, of diploma's uit te reiken. De serie laat ook die details van andere activiteiten van dr. Pol en zijn familie en/of personeel zien. De serie besteedt ook aandacht aan de spaarzame vrije tijd van de familie Pol.

Reacties

(2)

Wist Wateren niet te vinden op de atlas, maar ik ben er nu wel achter, na raadplegen Google. Prachtige omgeving! Kent de plaats ook een vestiging van Landal soms? Dank en alle goeds!
Vr. groeten, fam. Zaadstra, Sneek.

Ja, Wateren als bebouwing is maar een piepklein plaatsje waar je zo doorheen bent en dat daarom nogal onbekend is, maar de omgeving is prachtig ja, midden in het Nationaal Landschap Drents-Friese Wold. Daarom zijn er ook diverse horecagelegenheden en overnachtingsgelegenheden, waaronder inderdaad ook een Landal vakantiepark, omdat het toeristisch een populair gebied is. Ik heb de pagina hierboven zojuist nog wat uitgebreid met wat er verder op het internet nog over te vinden was. Sneek kent natuurlijk iedereen, maar het kleine dorp Ysbrechtum dat er tegenaan ligt kent ook bijna niemand. Gelukkig blijft er nog een groene zone tussen Sneek en dat dorp, en is De Hemmen II Noordwest gelukkig niet doorgegaan, anders hadden het nieuwe wijkje De Râne daar en landgoed Epema State uitgekeken op lelijke blokkendozen in plaats van de groene weilanden. Daar heb ik net een stuk over opgenomen op mijn pagina van Ysbrechtum: https://www.plaatsengids.nl/ysbrechtum. En hier vindt u wat ik tot heden over Sneek heb: https://www.plaatsengids.nl/sneek (dat is nog maar een beginnetje, er valt natuurlijk nog veel meer over Sneek te vertellen, de grotere steden zoals deze maak ik later dit jaar af).
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen