Wateren

Plaats
Buurtschap
Westerveld
Drenthe

Wateren buurtschapsgezicht [640x480].JPG

Wateren, buurtschapsgezicht

Wateren, buurtschapsgezicht

Wateren

Terug naar boven

Status

- Wateren is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Diever.

- De buurtschap Wateren is feitelijk één geheel met het naastgelegen dorpje Zorgvlied (zie bij Geschiedenis), maar heeft wel een eigen postcode (8438) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Waotern. Een inwoner van deze buurtschap is een Waoterse.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt NW van Diever, ZO van Zorgvlied, o.a. rond de weg Wateren, met dien verstande dat de huisnrs. 2 en 4 onder de nabijgelegen buurtschap Oude Willem vallen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Wateren 5 huizen met 33 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Deze buurtschap is historisch-geografisch gezien een bijzonder geval. Het is ouder dan het nabijgelegen dorpje Zorgvlied. In 1797 is Wateren een landbouwnederzetting met 48 inwoners. Zorgvlied bestaat dan nog niet. In 1823 komt er een landbouwschool in het latere Zorgvlied. In 1893 ontstaat de parochie Wateren-Zorgvlied, maar omdat de kerk in Zorgvlied staat, en die plaats wél tot dorp van enige omvang is uitgegroeid, is Wateren vandaag de dag als buurtschap van Zorgvlied te beschouwen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarmarkt Wateren (eind juli) met Standwerkersconcours.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Op 7 augustus 2018 is door onbekende oorzaak - waarbij moet worden aangetekend dat de politie geen aanwijzingen heeft gevonden voor brandstichting, waarna een landelijk specialistenteam nog nader onderzoek heeft verricht - een grote natuurbrand ontstaan in het Drents-Friese Wold bij Wateren. De hulpdiensten waren snel ter plaatse. In verband met rookontwikkeling zijn gasten van een aantal omliggende campings geëvacueerd. Ruim 150 brandweermensen uit Appelscha, Noordwolde, Lemmer en Joure, ondersteund door een blushelikopter van defensie, hebben met 16 tankautospuiten en 8 grote watertanks de brand bestreden. "Onze grote dank gaat uit naar campingeigenaren en -gasten voor hun doortastende en snelle optreden, in het bijzonder naar de fietser die de brand gemeld heeft. Mensen uit de omgeving hielpen ook mee, bijvoorbeeld loonwerkers die water brachten en mensen die spontaan opvang aanboden. Ze hebben er alles aan gedaan om mensen te helpen, ze hebben ook goed gezorgd voor hulpverleners ter plaatse. Mooi om te zien hoe iedereen naar elkaar omziet en elkaar helpt: in Drenthe noemen we dat noaberschap." Aldus burgemeester Jager in een reactie op deze gebeurtenis. (bron: gemeente Westerveld) In totaal ging 75 hectare natuur in vlammen op. Op deze dronebeelden is goed te zien hoe groot dat gebied is.

Terug naar boven

Voorzieningen

- Belangenorganisatie: - "Vereniging voor Plaatselijk Belang Zorgvlied - Wateren - Oude Willem (in de volksmond 'PB ZWO') stelt zich ten doel het behartigen van de leefbaarheid van het dorp en de buurtschappen en hun bewoners, in de ruimste zin. Onder meer door contacten met de gemeente en relevante (overheids)instanties en door het bevorderen van de sociale en culturele contacten tussen de leden."

Reactie toevoegen