De Monden

Plaats
Buurtschap
Ooststellingwerf Westerveld
Stellingwerven
FryslânDrenthe

De Monden

Terug naar boven

Status

- De Monden is een buurtschap, deels in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Ooststellingwerf, en grotendeels in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld (t/m 1997 gemeente Diever, in 1998 over naar gemeente Westerveld).

- Buurtschap De Monden valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Elsloo, grotendeels onder het dorp Zorgvlied.

- Buurtschap De Monden heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Monden ligt rond de gelijknamige weg, Het N deel van de Hogeweg en de weg De Gavere. De buurtschap ligt direct N van het dorp Zorgvlied, ZO van het dorp Elsloo, NO van het dorp Boijl en ZW van het dorp Appelscha.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap De Monden omvat ca. 10 huizen en ca. 30 verblijfsaccommodaties, met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Schijnvliegveld
"In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers ten zuidoosten van de dorpskern van Elsloo, langs De Monden, een schijnvliegveld laten aanleggen. De Elsloose boeren werden opgetrommeld om met paarden en ploegen de startbaan aan te leggen. Dit moest binnen acht dagen klaar zijn en men zat de boeren dan ook flink achter de broek. Het schijnvliegveld is nooit helemaal afgemaakt. Wel hebben er nepvliegtuigen gestaan. Na de oorlog is het land in samenwerking met de Heidemaatschappij ontgonnen." (bron: Archiefcommissie Plaatselijk Belang)

Reactie toevoegen