Boterveen

Plaats
Buurtschap
Westerveld
Drenthe

Boterveen

Terug naar boven

Status

- Boterveen is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Dwingeloo.

- De buurtschap Boterveen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Dwingeloo.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1650 Buttervenna, 1870 Botterveenen.

Naamsverklaring
Te vergelijken met veldnamen als Vetland en Boterweide (reeds 1403 in der Butirfenna voor een weide bij Groningen). Boterveen is geen veen, maar 'groenland'; het Oudfriese fenna, venna en het Oudnederlandse fenne betekenen namelijk 'weide, moerasland'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boterveen ligt rond de gelijknamige weg, N van Dwingeloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Boterveen omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De maximumsnelheid in buurtschap Boterveen is 60 km/uur. De verleiding is er weleens om in de buitengebieden het gaspedaal iets dieper in te trappen dan is toegestaan. Volgens omwonenden gebeurt dat in deze buurtschap frequent. In oktober 2011 heeft hier een aanrijding op een kruising met voor 1 persoon een dodelijke afloop plaatsgevonden, vermoedelijk omdat men elkaar wegens te hoge snelheid van een van beide niet meer kon ontwijken.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Zorgboerderij Agara Hoeve, gelegen direct NO van buurtschap Boterveen bij Dwingeloo, is een woonvorm voor (jong)volwassenen die psychische en/of gedragsproblemen ervaren. Je kunt structuur op en rond de boerderij ervaren en er zinvol bezig zijn. Je kunt hier jezelf zijn en jezelf ontplooien binnen je eigen mogelijkheden en wensen. In de dagbesteding is van alles te doen: verzorgen van de koeien en kalfjes; verzorgen van de kippen, konijnen en schapen; werken in de groentetuin; maken van bijvoorbeeld taart, cake, jam, yoghurt of kaas; schoonmaken; onderhoud van gebouwen, machines en landschap. Wil je alleen bij ons wonen maar heb je eigen werk, kom dan ook gerust eens kennismaken."

Reactie toevoegen