Oude Willem

Plaats
Buurtschap
WesterveldOoststellingwerf
FryslânDrenthe

Oude Willem

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oude Willem.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oude Willem.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oude Willem.

Terug naar boven

Status

- Oude Willem is een buurtschap in deels provincie Drenthe, gemeente Westerveld (t/m 1997 gemeente Diever), en in deels provincie Fryslân, gemeente Ooststellingwerf.

- Het Drentse deel van Oude Willem heeft een eigen postcode (8439) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats, het Friese deel valt voor de postadressen onder het dorp Appelscha.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
"Oude Willem was een herder die in de 19e eeuw in Diever woonde. Met zijn kudde trok hij naar de heidegebieden waar zijn schapen konden grazen. Oude Willem is al anderhalve eeuw dood, maar de plek waar hij zijn kudde liet grazen leeft sinds die tijd voort als buurtschap Oude Willem." (aldus de website van Zorgvlied)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oude Willem ligt N van Diever, O van Zorgvlied. Het Drentse deel ligt rond de driesprong Oude Willemsweg / Wateren / Bosweg, het Friese deel ligt rond de weg Oude Willem.

Terug naar boven

Evenementen

- Op enkele zaterdagen in de periode april t/m augustus organiseert SV Friesland campinglopen vanuit Oude Willem. Keuze uit de volgende afstanden: 3 - 6 - 8 - 10 - 16 - 21 km (combinatie van verschillende ronden).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landbouwgebied Oude Willem lag altijd als een wig tussen de bossen en heidevelden van Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dat gebied wordt van 2015 t/m 2017 ingericht als natuur. Oude Willem is circa 450 hectare groot, waarvan 250 hectare in de provincie Drenthe ligt en 200 hectare in de provincie Friesland. Om het oude landbouwgebied bij het Nationaal Park te betrekken wordt de grondwaterstand verhoogd. Dat is goed voor de vennen die tegen Oude Willem aan liggen. Sloten en greppels worden zoveel mogelijk gedempt. Verder wordt een belangrijke fietsverbinding verbeterd en verlegd naar een hoger deel in het gebied. Ook wordt Oude Willem geschikt gemaakt om in tijden van hevige neerslag extra water te kunnen vasthouden. Nationaal Park Drents-Friese Wold is het op één na grootste bosgebied van ons land. Een natuurgebied vol variatie, met moeras, bos en stuifzand, met vennetjes en heide, met bolle akkers en bloeiende beekdalen. Artikel over de herinrichting van het gebied Oude Willem (2015).

- Wandelroute Oude Willem (6,5 km).

Reactie toevoegen