Oude Willem

Plaats
Buurtschap
Westerveld Ooststellingwerf
Stellingwerven
FryslânDrenthe

Oude Willem

Terug naar boven

Status

- Oude Willem is een buurtschap in deels provincie Drenthe, gemeente Westerveld (t/m 1997 gemeente Diever), en deels provincie Fryslân, streek Stellingwerven, gemeente Ooststellingwerf.

- Het Drentse deel van Oude Willem heeft een eigen postcode (8439) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats, het Friese deel valt voor de postadressen onder het dorp Appelscha.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
"Oude Willem was een herder die in de 19e eeuw in Diever woonde. Met zijn kudde trok hij naar de heidegebieden waar zijn schapen konden grazen. De plek waar hij zijn kudde liet grazen leeft na zijn overlijden voort als naar hem genoemde buurtschap." (aldus de website van Zorgvlied)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oude Willem ligt rond de gelijknamige weg (voor het Friese deel). Het Drentse deel ligt rond de driesprong Oude Willemsweg / Wateren / Bosweg. De buurtschap ligt N van Diever, O van Zorgvlied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het Drentse deel van Oude Willem omvat ca. 10 woonhuizen met ca. 30 inwoners, plus een park met recreatiewoningen. Aan de gelijknamige weg aan de Friese kant staan ca. 15 huizen. Totaal dus ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap ontstaat in de eerste helft van de 20e eeuw. Ontginningsmaatschappij Het Oude Willemsveld begint dan aan de ontginning van een deel van het Dieverveld. Hieruit ontstaat het landbouwcomplex Oude Willem, dat zich uitstrekt tot de gemeente Midden-Drenthe (t/m 1997: Smilde) met een rechtlijnige plattegrond vol ontginningsboerderijen. Tegenwoordig is het gebied ook toeristisch in trek, omdat het te midden van de natuurgebieden van het Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt.

- Geschiedenis Oude Willem op de site van de historische vereniging.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de bossen nabij Oude Willem bevindt zich een gedenkteken voor de bemanning van een Canadese bommenwerper, die op die plek op 22 november 1943 is neergeschoten door een Duitse nachtjager. Alle 7 bemanningsleden (6 Canadezen en 1 Brit) komen om het leven en liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Diever.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Op enkele zaterdagen in de periode april t/m augustus organiseert SV Friesland campinglopen vanuit Oude Willem. Keuze uit de volgende afstanden: 3 - 6 - 8 - 10 - 16 - 21 km (combinatie van verschillende ronden).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandelroute Oude Willem (6,5 km).

- Landbouwgebied Oude Willem lag altijd als een wig tussen de bossen en heidevelden van Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dat gebied is van 2015 t/m 2017 ingericht als natuur. Het gebied is circa 450 hectare groot, waarvan 250 hectare in de provincie Drenthe ligt en 200 hectare in de provincie Fryslân. Om het oude landbouwgebied bij het Nationaal Park te betrekken wordt de grondwaterstand verhoogd. Dat is goed voor de vennen die tegen het gebied aan liggen. Sloten en greppels worden zoveel mogelijk gedempt. Verder wordt een belangrijke fietsverbinding verbeterd en verlegd naar een hogergelegen deel. Ook wordt het gebied geschikt gemaakt om in tijden van hevige neerslag extra water te kunnen vasthouden. Nationaal Park Drents-Friese Wold is het op een na grootste bosgebied van ons land. Een natuurgebied vol variatie, met moeras, bos en stuifzand, met vennetjes en heide, met bolle akkers en bloeiende beekdalen.

Niet iedereen vindt dit een goed plan. Sommige omwonenden stellen dat ze door de grondwaterpeilverhoging "midden in een moeras komen te zitten" en een bloembollenteer in Oude Willem vreest schade aan zijn gewassen. Eind maart 2018 zijn ze bij de Raad van State tegen de plannen in beroep gegaan.

Terug naar boven

Eten en drinken

- In 1999 verruilen Marianne en Dorus Liefting hun woning en bouwbedrijf in Bakkum voor een boerderij met een stukje grond in Oude Willem. Met hun Imkerij Zorgeloos (tel. 0521-387172) beginnen ze een nieuw leven op het platteland. In de wijde omgeving hebben ze bijenkasten staan, met hun eigen kleuren. In het voorjaar en in de zomer verkopen ze hun producten in een stalletje aan de weg. Soms staat er een deel van de fruitoogst langs de weg om gratis mee te nemen. Dorus heeft vooral oude appel- en perenrassen. Hij is ook betrokken geweest bij het opzetten van de proeftuin in Frederiksoord. Dorus kan je ook 'uit de brand' helpen als je last hebt van een wespennest of bijenvolk in de tuin.

Reactie toevoegen