Zorgvlied

Plaats
Dorp
Westerveld
Drenthe

zorgvlied_collage.jpg

Zorgvlied, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Zorgvlied, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Zorgvlied dorpsgezicht [640x480].JPG

Zorgvlied dorpsgezicht

Zorgvlied dorpsgezicht

Zorgvlied grenspaal DR-FR [640x480].JPG

Zorgvlied, grenspaal op de grens van de provincies Drenthe en Fryslân.

Zorgvlied, grenspaal op de grens van de provincies Drenthe en Fryslân.

Zorgvlied pand aan de Dorpsstraat [640x480].JPG

Zorgvlied, pand aan de Dorpsstraat.

Zorgvlied, pand aan de Dorpsstraat.

Zorgvlied PKN kapel [640x480].JPG

Zorgvlied de PKN kapel uit 1904 is een rijksmonument.

Zorgvlied de PKN kapel uit 1904 is een rijksmonument.

Zorgvlied RK kerk met voormalige landbouwschool [640x480].JPG

Zorgvlied RK kerk met voormalige landbouwschool.

Zorgvlied RK kerk met voormalige landbouwschool.

Zorgvlied tolhuis [640x480].JPG

Zorgvlied voormalig tolhuis

Zorgvlied voormalig tolhuis

Zorgvlied tolhuis tolbord [640x480].JPG

Zorgvlied, tolbord aan het voormalige tolhuis.

Zorgvlied, tolbord aan het voormalige tolhuis.

Zorgvlied

Terug naar boven

Status

- Zorgvlied is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Diever.

- Buur-buurtschappen Wateren en Oude Willem hebben beide een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en zijn daarmee formele woonplaatsen, maar vallen in de praktijk onder het dorp Zorgvlied. De 3 plaatsen werken intensief samen, wat o.a. ook tot uitdrukking komt in de namen van de ondernemersvereniging en de dorpsraad.

- Dorpswapen van Zorgvlied.

- Onder het dorp Zorgvlied valt het grootste deel van buurtschap De Monden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De naam Zorgvlied als plaatsnaam komt voor het eerst als zodanig voor in 1863, met de spelling Zorgvliet. Voorheen werd het tot de huidige buur-buurtschap Wateren gerekend. Vanaf 1867 komt - ook - de spelling met d voor.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk de naam van een landgoed, met ongeveer de betekenis 'geweken zorgen'. (1)

Terug naar boven

Ligging

Zorgvlied ligt NW van Diever, NO van Vledder, ZO van Elsloo, ZW van Appelscha en grenst in het W en N aan de provincie Fryslân.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 komt Zorgvlied nog niet voor, omdat de schaarse bebouwing die hier toen was (met name het Instituut voor de Landbouw) rond die tijd onder de nabijgelegen buurtschap Wateren viel. De huidige dorpskern is pas later in de 19e eeuw ontstaan. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 60 huizen met ca. 160 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Zorgvlied.

- Onder het menu Dorpsverhalen op de lokale dorpssite vindt u ca. 15 prachtige verhalen uit de rijke geschiedenis van het dorpje Zorgvlied, bijvoorbeeld over het poststation (een soort postkantoor maar dan een rang lager), het tolhuis enz. enz.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het dorp heeft 3 rijksmonumenten: de RK Andreaskerk uit 1924, de hervormde kapel uit 1904 en het Strümphler-orgel uit 1785 in de hervormde kapel.

- Zorgvlied heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Zorgvlied.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Trekkerbehendigheidswedstrijd (op een zaterdag in juni).

- Dorpsfeest Zorgvlied laot zich heuren (weekend in juni).

- De Paardenvierdaagse wordt jaarlijks gehouden in week 37 (september). Het dorp en omgeving staan dan in het teken van de recreatieve paardensport. Enthousiaste deelnemers uit alle delen van Nederland komen hierheen om 4 dagen lang 'aangespannen' of 'onder het zadel' te genieten van het Drents Friese Wold en omgeving. 4 gevarieerde routes, elk met een lengte van ca. 25 km worden uitgezet. De prachtige ongerepte natuur van Nationaal Park Drents Friese Wold en Boschoord blijkt een eldorado voor ruiters en menners. Ruimte, rust en de gemoedelijke sfeer zijn de kenmerken van de Paardenvierdaagse.

- Kerstfair (weekend voor kerst) in Hotel Villa Nova.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Knapzakroute Zorgvlied - Doldersum (K36) (18 km).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zorgvlied (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - De site van en over Zorgvlied is een initiatief van ondernemersvereniging Willem Waterzorg. Een leuk gevonden samenstelling van de plaatsen in het werkgebied van de vereniging: Oude Willem, Wateren en Zorgvlied.

- Verenigingen: - Tied Zat is in 1997 opgericht als oudejaarsvereniging door een groep jonge mensen in de kernen Zorgvlied, Wateren en Oude Willem. Een oudejaarsvereniging is geen onbekend fenomeen in de regio, die sinds de jaren zestig bekend staat vanwege de oudejaarsploegen en haar tradities. Het meest bekend zijn de 'nieuwjaarsstuns', die altijd kort na de jaarwisseling plaatsvinden. De dorpelingen komen dan bijeen om elkaar uiteraard een gelukkig nieuwjaar te wensen, maar er is meer. De oudejaarsvereniging blikt terug op het afgelopen jaar, en deelt giften uit aan de gemeenschap (verenigingen en algemeen belang). Dit alles wordt gefinancierd uit inkomsten uit activiteiten, maar met name door giften van de dorpsbewoners.

Daarnaast is er vaak ook een stunt: een object dat ergens weggehaald is, en getoond wordt. Dit object wordt zonder schade weggehaald en ook weer in originele staat teruggeplaatst. Met een stunt proberen ze op een ludieke manier aandacht te vragen voor de lokale gemeenschappen, en zaken die daar spelen. Vaak gaat het om zaken die in het nieuws zijn geweest en daardoor veel aandacht krijgen. Enkele voorbeelden zijn de Kameleonboot (als reactie op het 'natter' maken van de omgeving rondom Zorgvlied), het beeld Bartje (die door de provincie 'in de ijskast' werd gezet) en het zwaartepunt van Nederland (met het oog op de stijgende zeespiegel).

Daarnaast is Tied Zat in de overige maanden in het jaar ook uiterst actief voor de gemeenschap. Zo verzorgen zij onder andere het onderhoud van openbaar groen in de dorpskern, maken ze de dorspkern mooier door o.a. bloembakken en decemberverlichting en helpen ze bij diverse activiteiten zoals het ringsteken, en verzorgen zij de parkeergelegenheid bij de bekende 'Jaarmarkt Wateren' en het daarbij horende Feestweekend. Daarnaast organiseren ze ook zelf meerdere activiteiten om de leefbaarheid en gezelligheid te bevorderen. Dit zijn de jaarlijkse Trekkerbehendigheidwedstrijd op de 3e zaterdag van juni, en het Beachvolleybaltoernooi in de bouwvak. Beide evenementen staan al enige tijd op de agenda en verlopen succesvol. Het trekt zowel deelnemers en publiek uit de dorpen en omgeving, als mensen van de vele campings en vakantieparken. De toeristische sector is van belang voor Zorgvlied, Wateren en Oude Willem en hier besteedt Tied Zat dan ook veel aandacht aan.

De laatste jaren is het zwaartepunt van activiteiten min of meer verschoven van de winter (het stunten en de jaarwisseling waar de vereniging voor opgericht is) naar de vele activiteiten in de andere maanden. Toch blijft Tied Zat altijd actief op zoek naar stunts, en dat is nog steeds waarmee men de meeste bekendheid heeft in de omgeving en in den lande. Tied Zat staat bij de KvK zodoende ook ingeschreven als activiteitenvereniging, en staat midden in een actieve gemeenschap!

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Zorgvlied. Niet te verwarren met de gelijknamige begraafplaats in Amsterdam.

Reactie toevoegen