Dieverbrug

Plaats
Dorp
Westerveld
Drenthe

Dieverbrug

Terug naar boven

Status

- Dieverbrug is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 deels gemeente Diever, deels gemeente Dwingeloo.

- Verwarrend is dat, omdat de toenmalige gemeente Diever wel een eigen postcode en postale plaatsnaam voor Dieverbrug heeft aangevraagd en de gemeente Dwingeloo niet, het O, Dwingelose deel van het dorp, zijnde het deel langs de Dwingelderdijk, O van de Drentse Hoofdvaart, voor de postadressen en BAG zogenaamd 'in' Dwingeloo ligt (vergelijk buurdorp Geeuwenbrug, waar zich om dezelfde redenen een soortgelijk vertekenend beeld voordoet). Je moet je dus realiseren dat als je voor statistieken voor dit dorp van het postcode'boek' uit gaat, je maar een deel van dat dorp te pakken hebt.

Terug naar boven

Naam

Klemtoon
Dieverbrúg.

In het Drents
Dieverbrogge. Een inwoner van dit dorp is een Dieverbrogse.

Oudere vermeldingen
1841 Dieverbrug of Dieverschebrug, 1865 Dieverder Brug.

Naamsverklaring
Genoemd naar de plaatsnaam Diever en brug 'verbinding over een water'. Ontleent zijn naam aan een brug over de Drentse Hoofdvaart (ca. 1770) op de weg van Diever naar Dwingeloo. Ten zuidwesten ligt Oude Dieverbrug (welke spelling vanaf 1865 wordt vermeld. 1851-1855 Olde Dieversche Brug), naar de plaats Oldendiever.(1)

Terug naar boven

Ligging

Dieverbrug ligt ZO van Diever, NW van Dwingeloo, rond de kruising met de N371 (provincialeweg Meppel-Assen).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Dieverbrug 7 huizen met 45 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 125 huizen met ca. 300 inwoners (waarvan ca. 180 in het vanouds Dieverse deel, het deel met een eigen postcode dus).

Terug naar boven

Geschiedenis

- De Historische Vereniging Gemeente Diever heeft in 2014 het boek 'An de Brogge. Geschiedenis van Dieverbrug in woord en beeld' uitgegeven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Dieverbrug heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Hét 'landmark' van Dieverbrug, het voormalige Kalkovencomplex, is een rijksmonument. De kalkovens zijn een van de weinige in ons land die bewaard zijn gebleven. Van de 3 kegelvormige bouwsels die er in 1925 zijn neergezet, zijn er nog 2 over. De ovens zijn in 1925 opgericht in 1925 door de NV Drentsche Bouwmaterialen Concordia uit Meppel. Het bedrijf heeft de kalkovens destijds gevestigd aan de Drentse Hoofdvaart in verband met het transport van de goederen over het water. In de ovens werden vanuit de Waddenzee aangevoerde schelpen verbrand tot kalk. Het eindproduct werd voornamelijk gebruikt bij de productie van metselspecie. De kalkovens hebben dienst gedaan tot 1952.

Na de buitengebruikstelling zijn de ovens en het terrein eromheen aangekocht door vastgoedspeculant Hendrik Roelof Schoenmaker uit Zuidlaren. In oktober 2012 is hij, 90 jaar oud, overleden. Eind 2016 hebben de erfgenamen het kalkovencomplex en -terrein in Dieverbrug te koop aangeboden. - Er was veel interesse voor. - Begin 2017 is het complex verkocht, aan de broers Strijker uit Zuidwolde. Als herbestemming denken ze aan een centrum voor dagbesteding voor zorgcliënten, maar dat is nog allerminst zeker.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Buurtvereniging Dieverbrug organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten.

- Dok2a is een kleine (theater-)zaal / workshopruimte / werkplaats op een mooie locatie aan de Dieversluis (nr. 2a, vandaar de naam) in Dieverbrug. De ruimte is uitstekend geschikt en ingericht als workshopruimte en is ook zeer geschikt voor presentaties, lezingen, muziekuitvoeringen, concerten etc., tot ca. 40 personen, met podium, licht en geluid. Dok2a is een cultuuraanbieder. Ze maken o.a. theaterproducties voor (basis-) scholen en ontwikkelen workshops. Dok2a werkt hierin o.a. samen met Scala Meppel, centrum voor de kunsten.

- Kunstmarkt Aan de Sluis (op de 1e zondag in de maanden juni t/m september, 11-17 uur) biedt een grote diversiteit aan werk van hoge kwaliteit van kunstenaars uit Nederland en Duitsland. Binnen de schilderkunst zijn er technieken te zien als olieverf, acryl en aquarel maar ook pentekeningen. Daarnaast vind je er druktechniek, textiel, beeldhouwwerk, edelsmeedkunst, keramiek, houtkunst en fotografie.

- Garageverkoop (op de laatste zaterdag van augustus).

- Op de Zomermarkt (op een zondag eind augustus) en de Najaarsmarkt (op een zondag eind september, beide 11-17 uur) bij de Dieversluis in Dieverbrug vind je o.a. standhouders met boerenkaas, droge worst, sieraden, kleding, fashion, lederwaren, tassen, boeken, prachtige brocante en nog veel meer. De aldaar gevestigde winkeltjes en horeca zijn ook geopend. Uiteraard wordt er ook aan de inwendige mens gedacht en zul je vaak een visboer, loempia- en hamburgerkraam treffen. Er is altijd wel wat leuks te vinden. Er is voldoende gratis parkeerruimte.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Provincie Drenthe is in april 2017 een proef begonnen om liggeld te vragen aan vaarrecreanten die overnachten in de haven van Dieverbrug. Voorheen konden schepen op alle Drentse vaarwegen gratis liggen. Hier is dat nu dus niet meer het geval, op de andere plekken in Drenthe nog wel. De invoering van liggeld op deze locatie komt deels door klachten die bij de Provincie binnenkwamen. Mensen bleven vaak lang in de haven liggen, waardoor er geen ruimte was voor anderen. Door liggeld te vragen, wil de Provincie de doorstroming bevorderen. Mensen mogen maximaal 13 nachten in de haven liggen. Mensen die in de haven willen overnachten, moeten zich aanmelden via een app.

Het overnachten in de haven van Dieverbrug kost mensen 1 euro per meter lengte van het schip. De recreanten kunnen dan gebruik maken van elektriciteit, water, toilet en douche. Zo dragen de gebruikers van de haven bij aan het onderhoud en de verdere ontwikkeling van Recreatiepunt Dieversluis. De proef met het liggeld duurt twee seizoenen. Daarna gaat de Provincie de proef evalueren.

- Kringloopwinkel Dieverbrug verkoopt o.a. tv's, computers, lampen, koperwerk, drankglazen, riet en houtwerk, schoenen, kleding, keukenaccessoires, boeken, cd's/dvd's, gereedschap, campingaccessoires, meubelen, schilderijen en gordijnen. Er is een speciale antiekhoek. Ze werken samen met Probaan (reïntegratie en gehandicapten), Drenthe College, gemeente Westerveld en een zorgboerderij in Wittelte. En ze sponsoren bejaardencentra, toneelverenigingen en sportverenigingen in de omgeving.

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Muziekcentrum Westerveld in Dieverbrug verzorgt vele soorten muzieklessen Zo geven ze o.a. zangles, (bas)gitaarles, pianoles, drumles, saxofoonles en lessen in digitale muziek. Ook geven ze muzikale groepslessen als Voorbereidend Instrumentaal Muziekonderwijs en "Spelen in een band". Het is tevens een multifunctioneel centrum, waar je ruimten kunt huren voor bijv. theater, feestje, lezing, presentatie, voorstelling of studiedag. Muziekcentrum Westerveld biedt ook stageplekken aan. Te denken valt aan de stages die je binnen je middelbare school dient te lopen op cultureel vlak. Ook voor de MBO opleiding “Artiest Muziek” zijn ze een erkend leerbedrijf.

- The Blues Factory is de huisband van Dok2a en is opgericht door Wilfred Vermeulen en Jan Hoed, beiden uit Wapse. Ze treden regelmatig op in Dieverbrug en omgeving. The Blues Factory speelt voornamelijk eigen werk, dat gebaseerd is op de Blues. invloeden van Frank Zappa, Tom Waits en Seasick Steve zijn soms hoorbaar. Verder spelen ze ook bekende nummers van hun helden zoals The Rolling Stones, Little Walter, CCR, Chuck Berry, Tom Waits, Bob Dylan en Elvis Presley. Dit alles gegoten in een uniek, eigen jasje.

Reactie toevoegen