Spier

Plaats
Dorp
Midden-Drenthe
Drenthe

Spier

Terug naar boven

Status

Spier is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Beilen.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Spieriger of Spieringer.

Terug naar boven

Ligging

Spier ligt ZZW van Beilen, W van Wijster, en grenst in het W aan de A28 met daar achter het Dwingelderveld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Spier 17 huizen met 131 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 140 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In april 2011 is een oorlogsmonument in Spier geplaatst: een steen aan de Wijsterseweg met 19 namen van oorlogsslachtoffers uit het dorp. Op initiatief van Dorpsbelangen is het andere oorlogsmonument, het kruis, in april 2015 opgenomen in een nieuwe, passender gedenkplaats.Tegelijkertijd is er ook een informatiebord bij geplaatst, zodat bezoekers het verhaal kunnen lezen. Ook is er een plaquette bij het monument geplaatst met daarop de namen van de slachtoffers, die op deze plaats zijn omgekomen. Een uitvoerig verslag van de drama's die in april 1945 in Spier hebben plaatsgevonden, kun je lezen in het artikel onder de link van de Drentse historicus Albert Metselaar.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "Elke donderdagavond in de oneven weken houdt Kaartclub Spier haar vaste kaartavond in de Brasserie. Start om 19.30 uur. Je kunt kiezen tussen klaverjassen en jokeren. Het is altijd een vrije kaartavond; iedereen is dus welkom om te komen spelen. Voor de vaste spelers is er een onderlinge competitie. Meestal komen zo’n 16 tot 20 personen een kaartje leggen. Iedereen doet mee voor de lol; er liggen geen messen op tafel. Wil je meedoen? Dat kan. Kaarten is plezier voor jong en oud. Kom dus gewoon langs op een van de kaartavonden gedurende de maanden oktober tot mei (de andere maanden is er een zomerstop). Je hoeft je niet van te voren aan te melden. Wie meedoet betaalt op de avond zelf 1,50 euro. Je hoeft dus geen lid te worden of voor een lidmaatschap te betalen. Elke kaartavond is er voor elke tafel een prijsje en de laatste kaartavond van het seizoen voor iedereen."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het Nationaal Park Dwingelderveld zijn op verschillende plaatsen voorzieningen te vinden waar je je als bezoeker van het gebied kunt informeren over de bijzonderheden van dit gebied. Een daarvan is de Boslounge Spier (Oude Postweg 12): een horecavoorziening en een informatieruimte. Er is ruime parkeergelegenheid. Hier begint onder meer een verharde 2,5 kilometerroute, een pad dat ook geschikt is voor rolstoelgebruikers, ook wel bekend als het Familiepad. In het Dwingelderveld zijn twee van zulke paden. Bestemd voor bezoekers die moeilijk ter been zijn, rolstoelers, gebruikers van een rollator, maar ook gezinnen met een kinderwagen of buggy. Gewone fietsers zijn op beide Familiepaden niet welkom.

In 2016 heeft Staatsbosbeheer de buitenruimte van Boslounge Spier opnieuw ingericht. Hier is een waar speelparadijs voor kinderen ontstaan. Ouders kunnen onder het genot van een drankje toezicht houden vanaf het terras.
Openingstijden Boslounge: september: dagelijks 10-18 uur; oktober t/m maart: zaterdag en zondag van 10-17 uur; april en mei: dagelijks 10-18 uur; juni t/m augustus: dagelijks 10-19 uur, dagelijks 10-17 uur tijdens de schoolvakanties in regio Noord. Gesloten: 1 januari, 1e kerstdag, 31 december. De Boslounge is telefonisch bereikbaar via tel. 0593-564800, voor vragen over fietsverhuur of horeca. Mocht je het informatiepunt gesloten aantreffen, dan kun je voor informatie en consumpties ook terecht bij het naastgelegen Van der Valk hotel.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Spier, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Spier.

- Jeugd: - "De Jeugdclub is er voor alle kinderen van Spier en omgeving in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Dus de kinderen die ook naar de basisschool gaan. We organiseren activiteiten voor en met kinderen. Traditioneel is er tijdens de kerstvakantie een activiteit rondom de Kerststal. Ook met Sinterklaas is er een groot Sinterklaasfeest. Ook kinderen onder de 4 mogen meedoen aan de activiteiten. Wel moet er dan een ouder bij zijn. Kinderen ouder dan 12 jaar mogen altijd komen helpen. De jeugdclub bestaat uit een groep enthousiaste mensen die activiteiten organiseren voor de kinderen in het dorp en omgeving."

- Muziek: - "Shantykoor Spier is opgericht in 1998. Tijdens een revue ter ere van het 25-jarig bestaan van Dorpsbelangen waren er mannen die zeemansliedjes zongen. Zij hadden hier zo’n plezier in dat zij hebben besloten om een Shantykoor op te richten. Het Shantykoor bestaat uit tweestemmige zangers en 5 muzikanten, die drums en accordeons bespelen. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Nederlandstalige zeemansliedjes en andere vrolijke meezingers. Wij treden regelmatig op bij Shantykoor festivals, bejaarden- en verzorgingshuizen, Braderieën en Dorpsfeesten. Wij hebben al 2 cd ’s en 1 dvd uitgebracht. Het koor beschikt over een eigen professionele geluidsinstallatie. Wij repeteren om de 14 dagen op woensdagavond van 20:00-22:00 uur bij Sonnevanck. Nieuwe leden zijn van harte welkom, dus lijkt dit je wel wat, kom dan eens kijken op een van onze repetities."

- Zorg: - "Bij Zorghoeve de Zorgboer Drenthe in Spier kunnen deelnemers bijvoorbeeld groente verbouwen in de moestuin. We hebben in de moestuin heerlijke aardbeien, aardappels, slasoorten, mais, stokbonen, koolsoorten en natuurlijk niet te vergeten: de vergeten groentes. In de moestuin werken de deelnemers onder begeleiding van de zorgboerin. Deze activiteit is divers, erg leerzaam en ook super leuk om te doen. In de verhoogde kruidentuin kunnen de deelnemers kennismaken met diverse kruidensoorten. We hebben peterselie, bieslook, muntsoorten, tijm, basilicum, oregano, laurier, en lavendel. Doordat de kruidentuin verhoogd is, kun je hier makkelijk werken zonder dat je last van je rug krijgt. De verhoging is zelfs gemaakt door een van onze deelnemers die nog nooit eerder heeft gemetseld! Er kan op de zorgboerderij ook naar hartenlust worden geknutseld. Zo hebben we kleurplaten, kleurboeken, schildersdoeken en schildersmaterialen, karton, hout, kralen en nog veel meer. Het leukste om te zien is hoe trots onze deelnemers zijn op het resultaat van hun projecten. Op de zorgboerderij hebben de deelnemers een mogelijkheid tot koken. Omdat de keuken volledig is ingericht kunnen we werken aan zowel kleine als grote gerechten. Leren koken behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Het omliggend natuurgebied het Terhorsterzand is uitermate geschikt voor onze deelnemers. Wij gaan regelmatig met iedereen een fikse wandeling maken waarbij wij de deelnemers attenderen op wat er zoal in een bos gebeurd, welke dieren, welke planten, bomen en paddenstoelen zij kunnen zien. Kortom een stukje educatie van en over de natuur. De deelnemers vinden dit erg interessant! Omdat wij een samenwerkingsverband hebben met het staatsbos worden er door de zorgboer in het bos diverse klusjes gedaan. Het verwerken van haardhout is ook een van de vele activiteiten die we op de zorgboerderij uitvoeren. Het is een leuke bezigheid die als zeer afwisselend wordt ervaren. Er is namelijk een groot aantal handelingen nodig voordat de boom uit het bos, als een gedroogd gekloofd blokje hout als eindproduct in het netje terecht komt." En dit is nog maar een selectie uit alle activiteiten die je bij Zorgboerderij de Zorgboer Drenthe in Spier kunt doen.

Reactie toevoegen