Lhee

Plaats
Buurtschap
Westerveld
Drenthe

Lhee

Terug naar boven

Status

- Lhee is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Westerveld. T/m 1997 gemeente Dwingeloo.

- De buurtschap Lhee valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Dwingeloo.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van Lhee is een Lheeder.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lhee ligt rond de gelijknamige weg, ZO van Dwingeloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Lhee 39 huizen met 229 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Lhee op de site van heemkundekring Stichting Dwingels Eigen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Van februari tot juni 2020 wordt buurtschap Lhee heringericht. Het wegdek van de wegen wordt vervangen en kruisingen worden verhoogd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In deze buurtschap kun je nog veel oude monumentale boerderijen bewonderen. - 7 boerderijen in Lhee hebben de status van rijksmonument: de huisnummers 9 (plus stookhok, dat zijn samen 2 rijksmonumenten), 67, 68, 71, 90, 91 en 100. Het pand op huisnr. 68 is in juli 2010 grotendeels afgebrand. Gelukkig is in september 2010 besloten dat dit voor de buurtschap beeldbepalende pand uit 1746 alsnog wordt gerestaureerd (waar het reeds voor op de nominatie stond). Als het goed is, is dit in 2011 gebeurd.

- Lhee heeft 1 gemeentelijk monument.

- Het oude dorpsschooltje dat tot de jaren vijftig in Lhee stond, staat tegenwoordig namelijk in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Iedere 1e zondag van de maand is er van 14:00-17:00 uur een live Ierse sessie in de Bospub in Lhee. De entree is vrij. Iedere laatste zondag van de maand start er vanaf deze locatie om 16:00 uur een mooie wandeling door Nationaal Park Dwingelderveld, met vanaf 17:00 live muziek in de Bospub.

- Tijdens de Oogstdag Dwingeloo in Lhee (2e zaterdag van augustus, in 2020 voor de 38e keer) kan jong en ouder op de verschillende locaties tussen de Saksische boerderijen genieten van vele demonstraties, voorstellingen en activiteiten. Bezoekers krijgen een compleet beeld van hoe vroeger het koren werd geoogst en tot eindproduct werd verwerkt.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lhee (online te bestellen).

Reactie toevoegen