Molenlanden

Gemeente
Molenlanden
Alblasserwaard Vijfheerenlanden
Zuid-Holland

kinderdijk_plaatsnaambord_gemeente_molenlanden_kopie_2.jpg

In 2019 is de gemeente Molenlanden ontstaan, uit samenvoeging van de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. Een van de kleinste en tevens bekendste dorpen in deze gemeente is Kinderdijk, vanwege het wereldberoemde molencomplex aldaar. (© Jan Oosterboer)

In 2019 is de gemeente Molenlanden ontstaan, uit samenvoeging van de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. Een van de kleinste en tevens bekendste dorpen in deze gemeente is Kinderdijk, vanwege het wereldberoemde molencomplex aldaar. (© Jan Oosterboer)

molenwaard_giessenlanden_herindeling_kopie.jpg

De gemeenten Molenwaard en Giessenlanden zijn in 2019 gefuseerd tot de nieuwe gemeente Molenlanden, die een groot deel van de Alblasserwaard beslaat en een zeer klein deel van de Vijfheerenlanden (= een O deel van Arkel). (© Provincie Zuid-Holland)

De gemeenten Molenwaard en Giessenlanden zijn in 2019 gefuseerd tot de nieuwe gemeente Molenlanden, die een groot deel van de Alblasserwaard beslaat en een zeer klein deel van de Vijfheerenlanden (= een O deel van Arkel). (© Provincie Zuid-Holland)

Molenlanden

Terug naar boven

Status

- Molenlanden is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in grotendeels de streek Alblasserwaard, en voor een zeer klein deel de streek Vijfheerenlanden. Dit betreft alleen een deel van het dorpsgebied van Arkel.

- De gemeente Molenlanden is in 2019 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. "Een innovatieve plattelandsgemeente in de Zuidelijke Randstad met een grenzeloze ambitie. We gaan voor een vijf sterren-dienstverlening, waarbij we actief aanwezig zijn in de twintig karakteristieke kernen. We verbinden ons met 43.500 inwoners en ondernemers door hen te ontmoeten, kennis te delen, samen oplossingen te vinden en elkaar te inspireren. En natuurlijk kijken we over de grenzen van onze groene oase en werken we samen met partners in de regio en daarbuiten." Aldus de gemeente op haar site.

- De gemeente Molenlanden omvat de stad Nieuwpoort, de dorpen Arkel, Bleskensgraaf, Brandwijk, Giessen-Oudekerk, Giessenburg, Gijbeland, Goudriaan, Groot-Ammers, Hoogblokland, Hoornaar, Kinderdijk, Langerak, Molenaarsgraaf, Nieuw-Lekkerland, Noordeloos, Ottoland, Oud-Alblas, Schelluinen, Streefkerk en Wijngaarden de buurtschappen Achterdijk (deels), Achterland, Achthuizen, Bazeldijk (deels), De Donk, Den Dool, Gelkenes, Graafland, Hoge Giessen, Klein Peursum, Kooiwijk, Laag Blokland, Lage Giessen, Liesveld, Minkeloos, Muisbroek, Overslingeland, Peursum (in geografisch opzicht, zie de opmerking hierover onder Giessenburg, Status, 2e alinea), Pinkeveer (of Nederslingeland), Rietveld, Vuilendam en Waal. In totaal zijn dit 1 stad, 20 dorpen en 22 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Molenlanden.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Zolang nog geen definitieve naam was gekozen, was de voorlopige werknaam Alblasserwaard (in sommige stukken ook wel Molenwaard, omdat de voorlopige naam van een fusiegemeente, zolang de definitieve naam er nog niet is, wettelijk standaard de naam van de grootste fusiepartner is). Benadrukt is altijd dat dit niet de definitieve naam gaat worden. Een jury heeft uit de maar liefst 691 ingezonden naamsuggesties de namen De Waard, Groene Waard en Molenlanden gekozen. Inwoners konden hierop stemmen. Winnaar was laatstgenoemde naam, met 58 procent van de stemmen. Die uitslag is op 25-9-2017 bekend gemaakt. Het is wel informatief om de overwegingen van de jury bij de 3 geselecteerde namen te lezen, dus die geven wij hieronder weer:

"De Waard: Een waard is een vlak landschap tussen rivieren. Dit is typerend voor het gebied van de nieuwe gemeente. De gevoelswaarde bij deze naam is groot. Een plek waar veel inwoners zich thuis voelen. Ook de andere betekenis van de waard spreekt de commissie aan. Als bijvoorbeeld van grote waarde of een waard in de betekenis van herbergier. Wat weer symbool kan staan voor gastvrijheid. De naam De Waard wordt gezien als de basis waarop iets kan groeien. Het is een korte maar zeer krachtige naam die gemakkelijk in het gehoor ligt en goed te gebruiken is.

Groene Waard: Twee woorden die apart betekenis hebben voor het gebied, maar samen een krachtige naam vormen voor de nieuwe gemeente. Ook in deze naam komt “de waard” weer terug. De overweging hierbij zijn vergelijkbaar met de overwegingen bij de naam De Waard. Het woordje Groene geeft deze naam echter een andere dimensie. Groen verwijst niet alleen naar het groene karakter van het gebied, het polderlandschap en de weilanden, maar staat ook voor duurzaam, innovatief en milieubewust. Groen staat ook voor (gezond) leven in een prachtige waard.

Molenlanden: Molen en landen, twee woorden die ook weer typerend zijn voor de streek. We mogen er trots op de zijn dat de molens van Kinderdijk die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, in de nieuwe gemeente staan. Maar ook op de vele andere molens die op het grondgebied van de nieuwe gemeente staan. Wat de commissie betreft is dit daarom ook een goede reden om molen terug te laten komen in de naam. Het woord land(en) is vanuit historisch perspectief vaak gebruikt om een gebied te duiden en kan in onze streek als synoniem worden gebruikt voor een perceel of weiland. Het woord landen sluit daarom goed aan bij de geschiedenis van onze streek. De naam doet recht aan beide gemeenten doordat zij samengesteld is uit de bestaande namen van beide gemeenten. De naam ligt goed in het gehoor en sluit aan bij het karakter en geschiedenis van het gehele gebied."

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Molenlanden ligt Z van de Krimpenerwaard (en een klein stukje Lopikerwaard) en grenst in het N aan de Lek, die tussen deze gebieden in ligt. De gemeente beslaat vrijwel het hele landelijke deel van de Alblasserwaard, plus een dorp in deels de streek Vijfheerenlanden (Arkel; een O deel van het dorpsgebied van Arkel ligt in die streek, de rest ervan, met daarin ook de dorpskern, ligt wél in de Alblasserwaard). Z langs de gemeente loopt de verstedelijkte zone van de Alblasserwaard, zijnde, van W naar O, respectievelijk de gemeenten Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem (grotendeels; een oostelijk deel van die gemeente ligt in de streek Betuwe, die verder, voor het overgrote deel ervan, in de provincie Gelderland ligt).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Molenlanden is bij haar oprichting per 1-1-2019 als volgt samengesteld:
van de gemeente Molenwaard: ca. 12.000 huizen met ca. 29.000 inwoners op een oppervlakte van ca. 126 km2;
van de gemeente Giessenlanden: ca. 6.000 huizen met ca. 14.500 inwoners op een oppervlakte van ca. 65 km2;
In totaal dus ca. 18.000 huizen met ca. 43.500 inwoners op een oppervlakte van ca. 191 km2.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Herindelingsadvies gemeente Molenlanden i.o.. - Onder deze link vind je de zienswijze van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland m.b.t. deze gemeente, met bijbehorende stukken. - De jaren 2017 en 2018 zijn uiteraard benut om een zo optimaal mogelijke organisatie in te richten. Zo kiest de gemeente als principe bij het al dan niet zelf doen van bepaalde taken voor "Zelf doen, tenzij..." (het efficiënter of effectiever blijkt om het uit te besteden). Doel is om de inwoners en ondernemers hoge kwaliteit van producten en diensten te leveren. Zo hebben de gemeenteraden van de fusiepartners er voor gekozen om alles wat te maken heeft met Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH-taken) en gemeentelijke belastingen en uitvoering van de Waardering Onroerende Zaken (WOZ) in de nieuwe gemeente zelf te gaan doen. Zo kan er meer kwaliteit geleverd worden en persoonlijker contact zijn. Deskundige, onafhankelijke externen hebben geconcludeerd dat dit goede en goed onderbouwde keuzen zijn (en dat het hierboven vermelde 'tenzij-criterium' terecht niet tot andere keuzes heeft geleid).

Terug naar boven

Beeld

- De gemeentebesturen van de fusiepartners besloten in de aanloop naar de nieuwe gemeente Molenlanden de gastvrijheid van de twee huidige gemeenten te testen. Daarvoor is op basis van het BNN-televisieprogramma 'Hoe gastvrij is Nederland' een Alblasserwaardse versie gemaakt. De drie 'testers' ondervinden dat het met de gastvrijheid in deze gemeenten wel snor zit. Aan het eind van hun reportage d.d. januari 2018 (die je onder de link kunt bekijken) geven ze die zelfs een 10+!

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Voorlopige site van de gemeente Molenlanden.

Reactie toevoegen