Molenlanden

Gemeente
Molenlanden
Alblasserwaard Vijfheerenlanden
Zuid-Holland

kinderdijk_plaatsnaambord_gemeente_molenlanden_kopie_2.jpg

In 2019 is de gemeente Molenlanden ontstaan, uit samenvoeging van de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. Een van de kleinste en tevens bekendste dorpen in deze gemeente is Kinderdijk, vanwege het wereldberoemde molencomplex aldaar. (© Jan Oosterboer)

In 2019 is de gemeente Molenlanden ontstaan, uit samenvoeging van de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. Een van de kleinste en tevens bekendste dorpen in deze gemeente is Kinderdijk, vanwege het wereldberoemde molencomplex aldaar. (© Jan Oosterboer)

molenwaard_giessenlanden_herindeling_kopie.jpg

De gemeenten Molenwaard en Giessenlanden zijn in 2019 gefuseerd tot de nieuwe gemeente Molenlanden, die een groot deel van de Alblasserwaard beslaat en een zeer klein deel van de Vijfheerenlanden (= een O deel van Arkel). (© Provincie Zuid-Holland)

De gemeenten Molenwaard en Giessenlanden zijn in 2019 gefuseerd tot de nieuwe gemeente Molenlanden, die een groot deel van de Alblasserwaard beslaat en een zeer klein deel van de Vijfheerenlanden (= een O deel van Arkel). (© Provincie Zuid-Holland)

Molenlanden

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:

Terug naar boven

Wonen

Mutters Makelaardij is dé specialist in de gemeenten West Betuwe, Vijfheerenlanden, Gorinchem, Culemborg en de Alblasserwaard. Al jarenlang bewijzen wij dat we het daadwerkelijk anders doen! U bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek op onze kantoren in Leerdam, Vianen en Culemborg. Met ons motto: "Waarborg tot betrokkenheid" garanderen wij het hoge serviceniveau dat u van een makelaar mag verwachten. Wij beseffen dat het verkopen of aankopen van uw woning geen alledaagse zaak is, daarom nemen wij u bij de hand en begeleiden wij u in iedere stap van het proces.

Terug naar boven

Status

- Molenlanden is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in grotendeels de streek Alblasserwaard, en voor een zeer klein deel de streek Vijfheerenlanden. Dit betreft alleen een deel van het dorpsgebied van Arkel.

- De gemeente Molenlanden is in 2019 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard. "Een innovatieve plattelandsgemeente in de Zuidelijke Randstad met een grenzeloze ambitie. We gaan voor een vijf sterrendienstverlening waarbij we actief aanwezig zijn in de twintig karakteristieke kernen. We verbinden ons met 43.500 inwoners en ondernemers door hen te ontmoeten, kennis te delen, samen oplossingen te vinden en elkaar te inspireren. En natuurlijk kijken we over de grenzen van onze groene oase en werken we samen met partners in de regio en daarbuiten." Aldus de gemeente op haar site. - Onder deze link vind je de zienswijze van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland met betrekking tot deze gemeente, met bijbehorende stukken.

- De gemeente Molenlanden omvat de stad Nieuwpoort, de dorpen Arkel, Bleskensgraaf, Brandwijk, Giessen-Oudekerk, Giessenburg, Gijbeland, Goudriaan, Groot-Ammers, Hoogblokland, Hoornaar, Kinderdijk, Langerak, Molenaarsgraaf, Nieuw-Lekkerland, Noordeloos, Ottoland, Oud-Alblas, Schelluinen, Streefkerk en Wijngaarden en de buurtschappen Achterdijk (deels), Achterland, Achthuizen, Bazeldijk (deels), De Donk, Den Dool, Gelkenes, Graafland, Hoge Giessen, Klein Peursum, Kooiwijk, Laag Blokland, Lage Giessen, Liesveld, Minkeloos, Muisbroek, Overslingeland, Peursum (in geografisch opzicht, zie de opmerking hierover onder Giessenburg, Status, 2e alinea), Pinkeveer (of Nederslingeland), Rietveld, Vuilendam en Waal. In totaal zijn dit 1 stad, 20 dorpen en 22 buurtschappen.

- In maart 2019 is het gemeentewapen van de gemeente Molenlanden vastgesteld. Het ontwerp is geïnspireerd op de wapens van de voorgaande gemeenten. Het ontwerp laat centraal een molen zien, met aan beide kanten lisdodden, gevestigd op een grasgrond. Dit zijn verwijzingen naar de historie, het landschap en de gemeentenaam. Daarnaast staat in het ontwerp een verhoogde beurtelings gekantelde dwarsbalk, die afkomstig is uit het wapen van de gemeente Giessenlanden en zijn oorsprong heeft in het Van Arkel-wapen.

- Bij een nieuwe gemeente hoort ook een nieuwe ambtsketen voor de burgemeester. In Molenlanden is die zilveren ketting een bijzonder 'streekproduct' geworden: ontworpen en gemaakt door een lokale edelsmid, met input van lokale historische verenigingen. Elke kern zie je terug in de ambtsketen. Hij bestaat uit 229 onderdelen, toont twee wapens en heeft schakels die verwijzen naar het vele water in de gemeente. De twintig ringen tussen de schakels verwijzen naar de kernen in de gemeente.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Molenlanden.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Zolang nog geen definitieve naam was gekozen, was de voorlopige werknaam Alblasserwaard (in sommige stukken ook wel Molenwaard, omdat de voorlopige naam van een fusiegemeente, zolang de definitieve naam er nog niet is, wettelijk standaard de naam van de grootste fusiepartner is). Benadrukt is altijd dat dit niet de definitieve naam ging worden. Een jury heeft uit de maar liefst 691 ingezonden naamsuggesties de namen De Waard, Groene Waard en Molenlanden gekozen. Inwoners konden hierop stemmen. Winnaar was laatstgenoemde naam, met 58 procent van de stemmen. Die uitslag is op 25-9-2017 bekendgemaakt. Het is wel informatief om de overwegingen van de jury bij de drie geselecteerde namen te lezen, dus die geven wij hieronder weer:

"De Waard: Een waard is een vlak landschap tussen rivieren. Dit is typerend voor het gebied van de nieuwe gemeente. De gevoelswaarde bij deze naam is groot. Een plek waar veel inwoners zich thuis voelen. Ook de andere betekenis van de waard spreekt de commissie aan. Als bijvoorbeeld van grote waarde of een waard in de betekenis van herbergier. Wat weer symbool kan staan voor gastvrijheid. De naam De Waard wordt gezien als de basis waarop iets kan groeien. Het is een korte maar zeer krachtige naam die gemakkelijk in het gehoor ligt en goed te gebruiken is.

Groene Waard: Twee woorden die apart betekenis hebben voor het gebied, maar samen een krachtige naam vormen voor de nieuwe gemeente. Ook in deze naam komt “de waard” weer terug. De overwegingen hierbij zijn vergelijkbaar met de overwegingen bij de naam De Waard. Het woordje Groene geeft deze naam echter een andere dimensie. Groen verwijst niet alleen naar het groene karakter van het gebied, het polderlandschap en de weilanden, maar staat ook voor duurzaam, innovatief en milieubewust. Groen staat ook voor (gezond) leven in een prachtige waard.

Molenlanden: Molen en landen, twee woorden die ook weer typerend zijn voor de streek. We mogen er trots op de zijn dat de molens van Kinderdijk die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, in de nieuwe gemeente staan. Maar ook op de vele andere molens die op het grondgebied van de nieuwe gemeente staan. Wat de commissie betreft is dit daarom ook een goede reden om molen terug te laten komen in de naam. Het woord land(en) is vanuit historisch perspectief vaak gebruikt om een gebied te duiden en kan in onze streek als synoniem worden gebruikt voor een perceel of weiland. Het woord landen sluit daarom goed aan bij de geschiedenis van onze streek. De naam doet recht aan beide gemeenten doordat zij samengesteld is uit de bestaande namen van beide gemeenten. De naam ligt goed in het gehoor en sluit aan bij het karakter en geschiedenis van het gehele gebied."

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Molenlanden ligt Z van de Krimpenerwaard (en een klein stukje Lopikerwaard) en grenst in het N aan de Lek, die tussen deze gebieden in ligt. De gemeente beslaat vrijwel het hele landelijke deel van de Alblasserwaard, plus een dorp in deels de streek Vijfheerenlanden (Arkel; een O deel van het dorpsgebied van Arkel ligt in die streek, de rest ervan, met daarin ook de dorpskern, ligt wél in de Alblasserwaard). Z langs de gemeente loopt de verstedelijkte zone van de Alblasserwaard, zijnde, van W naar O, respectievelijk de gemeenten Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem (grotendeels; een oostelijk deel van die gemeente ligt in de streek Betuwe, die verder, voor het overgrote deel ervan, in de provincie Gelderland ligt).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Molenlanden is bij haar oprichting per 1-1-2019 als volgt samengesteld:
van de gemeente Molenwaard: circa 12.000 huizen met circa 29.000 inwoners op een oppervlakte van circa 126 km2;
van de gemeente Giessenlanden: circa 6.000 huizen met circa 14.500 inwoners op een oppervlakte van circa 65 km2 en
In totaal heeft de gemeente Molenlanden dus circa 18.000 huizen met circa 43.500 inwoners op een oppervlakte van circa 191 km2.

Terug naar boven

Geschiedenis

De nieuwe gemeente kent zes historische verenigingen, die de handen ineengeslagen hebben in het Historisch Collectief Molenlanden. Met elkaar hebben ze gekeken op welke manier ze de verbinding kunnen maken met de nieuwe gemeente. Hiervoor is een mooie factsheet gemaakt met hun speerpunten voor de komende jaren. Deze factsheet is aangeboden aan de gemeente, die aangaf blij te zijn met dit document, dat nauw aansluit bij de visie van de gemeente. Het Historisch Collectief, dat onder voorzitterschap staat van Jan Boele uit Bleskensgraaf, wil zich op een positieve manier pro-actief presenteren door op een aantal thema's met één gezicht naar buiten op te treden en samen te werken met andere organisaties.

Ze willen een training/workshop verzorgen voor belangstellenden om de kennis van de cultuurhistorie van het gebied te vergroten en daarmee aan te sluiten bij het initiatief van het Gebiedsplatform Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Ook wil men de jaarlijkse Open Monumentendagen (weekend begin september) gezamenlijk organiseren, met de gemeente als partner. Historisch Collectief Molenlanden is een samenwerkingsverband van Historische Vereniging Arkel en Rietveld, Historische Kring Nieuwpoort, Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen, Historische Vereniging Binnenwaard, Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos en Historische Vereniging West-Alblasserwaard.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De jaren 2017 en 2018 zijn benut om een zo optimaal mogelijke organisatie in te richten. Zo kiest de gemeente als principe bij het al dan niet zelf doen van bepaalde taken voor "Zelf doen, tenzij..." (het efficiënter of effectiever blijkt om het uit te besteden). Doel is om de inwoners en ondernemers grote kwaliteit van producten en diensten te leveren. Zo hebben de gemeenteraden van de fusiepartners ervoor gekozen om alles wat te maken heeft met Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH-taken) en gemeentelijke belastingen en uitvoering van de Waardering Onroerende Zaken (WOZ) in de nieuwe gemeente zelf te gaan doen. Zo kan er meer kwaliteit geleverd worden en persoonlijker contact zijn. Deskundige, onafhankelijke externen hebben geconcludeerd dat dit goede en goed onderbouwde keuzen zijn (en dat het hierboven vermelde 'tenzijcriterium' terecht niet tot andere keuzes heeft geleid).

Terug naar boven

Beeld

- De gemeentebesturen van de fusiepartners besloten in de aanloop naar de nieuwe gemeente Molenlanden de gastvrijheid van de twee huidige gemeenten te testen. Daarvoor is op basis van het BNN-televisieprogramma 'Hoe gastvrij is Nederland' een Alblasserwaardse versie gemaakt. De drie 'testers' ondervinden dat het met de gastvrijheid in deze gemeenten wel snor zit. Aan het eind van hun reportage d.d. januari 2018 (die je onder de link kunt bekijken) geven ze die zelfs een 10+!

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Molenlanden. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Gemeentegids: - In de digitale versie van de gemeentegids van Molenlanden vind je de meest actuele lokale informatie en adressen van alle bedrijven en voorzieningen binnen de gemeente. Om toegang te krijgen tot deze uitgebreide adressengids gebruik je de zoekbalk. Daarnaast vind je in het menu 'E-book' een digitale weergave van de gedrukte versie van de gids.

- Nieuws: - Nieuws uit de kernen van de gemeente Molenlanden op de site van huis-aan-huiskrant Het Kontakt.

- Muziek: - "Muziekcentrum Forte is in 2013 opgericht, om tegemoet te komen aan de behoefte om muziekles beschikbaar te maken voor iedereen in Molenwaard en Alblasserdam. Het muziekcentrum is destijds zo breed mogelijk ingericht met als doel dat bij Forte alle gangbare instrumenten te bespelen zouden zijn. Sinds 2015 is Forte ook op basisscholen te vinden met een eigen buitenschools aanbod. Waar dit begon met hier en daar een cursus wordt sindsa 2016 een uitgebreid aanbod aan buitenschoolse cursussen en workshops aangeboden. Dit betreft niet alleen muziek- maar ook een enorme diversiteit aan cultuurworkshops. Daarnaast is Forte sinds 2016 de vaste aanbieder van wekelijkse muzieklessen binnen het curriculum van een steeds groter wordend aantal basisscholen binnen Alblasserdam en Molenwaard en altijd in overleg met andere basisscholen om dit in de toekomst verder uit te breiden.

Dat betekent dat alle leerlingen van de betreffende basisscholen (twee)wekelijks een les in hun eigen klas krijgen van een van de docenten 'muziek' die voor Forte werkzaam zijn. Zodoende wordt muziek voor deze kinderen weer een vast gegeven binnen hun ontwikkeling. Iets waarvan inmiddels ruim bewezen is dat het veel positieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de hersenen op allerlei vlakken. Eind 2017 breidt Forte verder uit met haar eerste extra leslocatie. In een lokaal van OBS De Ammers te Groot-Ammers, is begonnen met een reeks slagwerkleerlingen, maar zullen op termijn ook andere lessen worden aangeboden. In april 2018 gaat MC Forte samen met MuziekLokaal Giessendlanden, gevestigd in Arkel. Het leek de besturen van beide organisaties het beste om niet met elkaar te concurreren, maar om de krachten te bundelen en verder te gaan als één organisatie, onder de naam Muziek- en Cultuurcentrum Forte. Daarmee is een mooie toekomst voor het muziek- en cultuuraanbod in Alblasserdam en in de hele gemeente Molenlanden gewaarborgd."

- Sport en bewegen: - "Het enthousiaste team van GIGA Molenlanden zet zich elke dag in om jong en ouder in beweging te brengen. Bewegen is gezond, maar vooral heel leuk! Samen met Ben Bizzie, scholen, zorgcentra en verenigingen zorgen we voor een giga gezond Molenlanden!

Dat sporten en bewegen belangrijk is, weten we allemaal. Zeker ook op jonge leeftijd. Scholen wordt geadviseerd om kinderen minimaal twee keer per dag een half uur te laten sporten. Niet alleen tijdens gym, maar ook op andere momenten, zoals tijdens het leren. In Nederland zijn we 'kampioen zitten' en dat terwijl sporten en bewegen ervoor zorgt dat kinderen beter kunnen leren, nadenken en onthouden. Daarom heeft beweegcoach Henrieke in mei 2019 een 'Bewegend leren workshop' gegeven aan de peuterleidsters van de in gemeente Molenlanden e.o. werkzame kinderopvangorganisatie Wasko. Onder bewegend leren verstaan we dat kinderen dingen als vormen, kleuren en tellen leren terwijl ze aan het bewegen zijn. Dit maakt het leren niet alleen leuker, ze krijgen dingen visueel en auditief aangeboden waardoor ze enorm snel en makkelijk nieuwe dingen oppikken. Tijdens de workshop leren de leerkrachten hoe ze met verschillende materialen zélf met de kinderen aan de slag kunnen om meer te bewegen in het klaslokaal."

- Welzijn: - "Mijn naam is Claudia Straathof. Ik ben vrijwilligerscoördinator voor de gemeente Molenlanden. In de gemeente zijn veel vrijwilligers actief. Vaak via een vereniging, organisatie of kerk. Als vrijwilligerscoördinator wil ik deze energie zo goed als mogelijk benutten. Daarvoor is het belangrijk dat ik deze organisaties leer kennen. Ik wil graag van hen horen hoe zij werken. Daarbij wil ik onderzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen en hoe we van elkaar kunnen leren. Daarnaast wil ik het vrijwilligersbestand in de gemeente uitbreiden. Door allerlei ontwikkelingen is de behoefte aan vrijwilligers groot. Zo is er een grote behoefte is aan maatjes. Een maatje is een vrijwilliger die een-op-een gekoppeld wordt aan iemand die op een bepaald moment in zijn of haar leven even een coach, mentor of maatje nodig heeft. Het kan dan daarbij gaan om het bieden van emotionele steun, hulp bij het zelfstandig wonen, hulp bij het aangaan van sociale contacten, hulp bij het ordenen van de administratie of hulp met het doen van boodschappen. Heb je interesse in het doen van vrijwilligerswerk? Of misschien wil je eerst nog wat meer informatie? Dan nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen via tel. 06-46762827 of via e-mail. Ook verenigingen, organisaties of kerken in Molenlanden met vrijwilligers zijn zeer welkom om contact op te nemen zodat we nader kennis kunnen maken met elkaar."

Reactie toevoegen