Gijbeland

Plaats
Dorp
Molenwaard
Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
Zuid-Holland

Gijbeland. (2).JPG

Ja Gijbeland heeft zels een kerkje.

Ja Gijbeland heeft zels een kerkje.

Gijbeland (2).JPG

Gijbeland prachtig gelegen aan het riviertje de Graafstroom.

Gijbeland prachtig gelegen aan het riviertje de Graafstroom.

Gijbeland..JPG

Gijbeland, Holland op zijn mooist!

Gijbeland, Holland op zijn mooist!

Gijbeland.JPG

Gijbeland een buurtschap aan de rustige kant met weinig verkeer aan de zo mooie Graafstroom.

Gijbeland een buurtschap aan de rustige kant met weinig verkeer aan de zo mooie Graafstroom.

Gijbeland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Gijbeland.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Gijbeland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Gijbeland.

Terug naar boven

Status

- Gijbeland is, geografisch gezien, een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenwaard. T/m 1985 gemeente Brandwijk. In 1986 over naar gemeente Graafstroom, in 2013 over naar gemeente Molenwaard.

- Omdat het dorp Gijbeland in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam toegekend heeft gekregen in het in dat jaar in werking getreden postcodeboek, ligt Gijbeland voor de postadressen 'in' Brandwijk. Het eigenlijke dorp Brandwijk ligt echter noordelijker, langs de Brandwijksedijk.

- Voor postcodeboek en de gemeentelijke basisregistratie BAG is Gijbeland daarom dus formeel onderdeel van het dorp Brandwijk. Op de plaatsnaamborden ter plekke heeft men dat opgelost door Brandwijk in blauw aan te geven, met daaronder de plaatsnaam Gijbeland in wit. Daardoor is Gijbeland vandaag de facto als buurtschap van Brandwijk te beschouwen.

- De gemeente Molenwaard beschouwt Gijbeland in de praktijk als één kern met het aan de andere zijde van de Graafstroom gelegen dorp Molenaarsgraaf, gezien de geografische verbondenheid van beide kernen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Gijbelandsche Dijk, 1325 Ghibenland, 1342 Ghibenlant, 1369 Gybelant.

Naamsverklaring
Betekent land 'polderland' van de persoon Ghibe, een roepnaam voor Gijsbrecht.(1)

Terug naar boven

Ligging

Gijbeland ligt O van Bleskensgraaf, ZW van Ottoland, Z van Brandwijk, N van Molenaarsgraaf, rond de Gijbelandsedijk, die N langs de rivier de Graafstroom loopt. Bij het dorpscafé aan de Gijbelandsedijk bevindt zich nog een straatnaambordje aan de gevel met het onderschrift 'gemeente Brandwijk'. Een cultuurhistorische curiositeit, omdat die gemeente immers reeds in 1986 is opgeheven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Gijbeland 46 huizen met 303 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Gijbeland ca. 300 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het is een beetje verwarrend (dat komt omdat de plaatsnaam Gijbeland formeel niet meer in gebruik is, zoals u onder Status kunt lezen), maar de (PKN) Gereformeerde Kerk van Molenaarsgraaf - Brandwijk, genaamd Eben Haëzer, staat dus eigenlijk geografisch gezien in het dorp Gijbeland (Gijbelandsedijk 54). De kerk dateert uit 1897. In feite is daarmee in dat jaar Gijbeland van buurtschap tot dorp 'gepromoveerd' (in het algemeen was de bouw van een kerk vroeger aanleiding om een buurtschap in het vervolg als dorp te beschouwen).

- Gijbeland heeft nog vele oude monumentale boerderijen. De boerderijen aan de Gijbelandsedijk 12, 16, 17 en 39 zijn rijksmonumenten.

- Boerderij Gijbeland staat niet meer in Gijbeland maar in buurdorp Bleskensgraaf. Hoe dat zit kunt u lezen onder de link.

Reactie toevoegen