Gijbeland

Plaats
Buurtschap
Molenwaard
Alblasserwaard
Zuid-Holland

Gijbeland (2).JPG

Gijbeland prachtig gelegen aan het riviertje de Graafstroom.

Gijbeland prachtig gelegen aan het riviertje de Graafstroom.

Gijbeland..JPG

Gijbeland, Holland op zijn mooist!

Gijbeland, Holland op zijn mooist!

Gijbeland.JPG

Gijbeland een buurtschap aan de rustige kant met weinig verkeer aan de zo mooie Graafstroom.

Gijbeland een buurtschap aan de rustige kant met weinig verkeer aan de zo mooie Graafstroom.

gijbeland_3.jpg

Gijbeland gezien vanuit Molenaarsgraaf over het water de Graafstroom.

gijbeland_4.jpg

Het is erg schilderachtig in Gijberland hier gezien vanuit het zuiden.

gijbeland_5.jpg

De Graafstroom bij Gijbeland gezien vanuit Molenaarsgraaf.

gijbeland_6.jpg

Het water de Graafstroom is niet weg te denken uit het landschap van de Alblasserwaard. De naam zegt het al. de Graafstroom is geen riviertje maar is gegraven.

gijbeland_7.jpg

Ja Gijbeland heeft een kerkje, het zou de naam dorp verdienen, maar helaas het is maar een buurtschap van het dorp Brandwijk.

gijbeland_8.jpg

Ga je midden in Molenaarsgraaf de brug over dan kom je in Brandwijk, maar eerst heb je links en recht het uitgestrekte buurtschap Gijbeland.

gijbeland.jpg

Ja prachtig al die mooie boerderrijen die zich laten spiegelen in de Graafstroom daar in Gijbeland.

Gijbeland

Terug naar boven

Status

- Gijbeland is een buurtschap* in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenwaard. T/m 1985 gemeente Brandwijk. In 1986 over naar gemeente Graafstroom, in 2013 over naar gemeente Molenwaard.

* Omdat het dorp Gijbeland in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam toegekend heeft gekregen in het in dat jaar in werking getreden postcodeboek, ligt het sindsdien voor de postadressen 'in' Brandwijk, en wordt het daarom sindsdien ook als buurtschap en onderdeel van dat dorp beschouwd, dus conformeren wij ons daar maar aan. Maar geografisch gezien is het eigenlijk nog altijd een dorp, omdat het een kern is met een kerk en nog altijd los ligt van het eigenlijke dorp Brandwijk, dat noordelijker ligt, langs de Brandwijksedijk.

Voor postcodeboek en de gemeentelijke basisregistraties BAG is Gijbeland daarom dus formeel onderdeel van het dorp Brandwijk. Het is formeel ook onderdeel van de bebouwde kom van dat dorp. Op de plaatsnaamborden ter plekke heeft men dat opgelost door Brandwijk in blauw aan te geven, met daaronder de plaatsnaam Gijbeland in wit.

- Om het geografisch nog ingewikkelder te maken; de gemeente Molenwaard beschouwt Gijbeland in de praktijk als één kern met het aan de andere zijde van de Graafstroom gelegen dorp Molenaarsgraaf, gezien de verbondenheid van beide kernen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Gijbelandsche Dijk, 1325 Ghibenland, 1342 Ghibenlant, 1369 Gybelant.

Naamsverklaring
Betekent land 'polderland' van de persoon Ghibe, een roepnaam voor Gijsbrecht.(1)

Terug naar boven

Ligging

Gijbeland ligt O van Bleskensgraaf, ZW van Ottoland, Z van Brandwijk, N van Molenaarsgraaf, rond de Gijbelandsedijk, die N langs de rivier de Graafstroom loopt. Bij het dorpscafé aan de Gijbelandsedijk bevindt zich nog een straatnaambordje aan de gevel met het onderschrift 'gemeente Brandwijk'. Een cultuurhistorische curiositeit, omdat die gemeente immers reeds in 1986 is opgeheven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Gijbeland 46 huizen met 303 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 350 huizen met ca. 850 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basisschool De Overstap uit Gijbeland is begin 2017 gesloten, omdat ze is gefuseerd met Basisschool De Kiezel en de Kei in Bleskensgraaf, waar de kinderen sindsdien naar school gaan. De school in Bleskensgraaf heet sindsdien Basisschool De Stapsteen. De kinderen uit Gijbeland / Brandwijk zijn met nostalgische bussen symbolisch naar de school in Bleskensgraaf verhuisd. Het is overigens de bedoeling dat het schoolgebouw een maatschappelijke herbestemming krijgt. Vermoedelijk wordt dat in de loop van 2017 duidelijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het is een beetje verwarrend (dat komt omdat de plaatsnaam Gijbeland formeel niet meer in gebruik is, zoals je onder Status kunt lezen), maar de Gereformeerde (PKN) Kerk van Molenaarsgraaf - Brandwijk, genaamd Eben Haëzer, staat dus eigenlijk geografisch gezien in Gijbeland (Gijbelandsedijk 54). De kerk dateert uit 1897. In feite is daarmee in dat jaar de buurtschap tot dorp 'gepromoveerd' (in het algemeen was de bouw van een kerk vroeger aanleiding om een buurtschap in het vervolg als dorp te beschouwen).

- Gijbeland heeft nog vele oude monumentale boerderijen. - De boerderijen aan de Gijbelandsedijk 12, 16, 17 en 39 zijn rijksmonumenten.

- Boerderij Gijbeland staat sinds 2006 niet meer in deze plaats maar in buurdorp Bleskensgraaf. Hoe dat zit kun je lezen onder de link.

- Op 20 mei 1944 is een geallieerde bommenwerper door een Duitse nachtjager boven Brandwijk / Gijbeland neergeschoten tijdens de terugvlucht van een bombardement op Duisburg. Van de 7 inzittenden overleeft alleen de piloot de crash. De restanten van het vliegtuig zijn destijds al grotendeels geborgen. Alleen een van de vier motoren niet. Door de harde inslag en de zachte bodem was die vier meter onder de grond verdwenen. In 2015 is deze motor opgegraven. Monteur Jaap van Renswoude heeft hem gerestaureerd. De staat viel mee: "In de klei is de motor heel goed geconserveerd, waardoor zelfs de lak er nog op zit", zo constateerde hij. Stichting Oorlogsmonument Molenaarsgraaf-Brandwijk heeft zich ingezet om hiermee een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis te realiseren. Op 20 mei 2017 is het monument onthuld. Het monument is geplaatst op de parkeerplaats bij Café Boerenklaas, Gijbelandsedijk 42 te Gijbeland.

Reactie toevoegen