Bleskensgraaf

Plaats
Dorp
Molenwaard
Alblasserwaard
Zuid-Holland

bleskensgraaf_collage.jpg

Bleskensgraaf, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Bleskensgraaf, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Bleskensgraaf.jpg

Dorpsgezicht Bleskensgraaf.

Dorpsgezicht Bleskensgraaf.

Bleskensgraaf..jpg

Molen, de Vriendschap in Bleskensgraaf aan de Graafstroom.

Molen, de Vriendschap in Bleskensgraaf aan de Graafstroom.

Bleskensgraaf. (2).jpg

Het landschap van de Alblasserwaard bij Bleskensgraaf.

Het landschap van de Alblasserwaard bij Bleskensgraaf.

Bleskensgraaf_0.jpg

Kerk van de Hervormde Gemeente in Bleskensgraaf.

Kerk van de Hervormde Gemeente in Bleskensgraaf.

ZH gemeente Bleskensgraaf en Hofwegen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Bleskensgraaf en Hofwegen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Bleskensgraaf en Hofwegen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Bleskensgraaf

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Bleskensgraaf.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Bleskensgraaf.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bleskensgraaf (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Bleskensgraaf is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenwaard. T/m 1985 gemeente Bleskensgraaf en Hofwegen (wat in de praktijk vaak als 'Bleskensgraaf c.a.' werd afgekort). In 1986 over naar gemeente Graafstroom, in 2013 over naar gemeente Molenwaard.

- De gemeente Bleskensgraaf is in 1812 vergroot met de gemeenten Hofwegen en Wijngaarden. Per 1-4-1817 zijn die weer afgesplitst tot zelfstandige gemeenten. Per 1-9-1855 zijn de gemeenten Bleskensgraaf en Hofwegen gefuseerd tot de nieuwe gelijknamige gemeente.

- Bleskensgraaf is de hoofdplaats van de gemeente Molenwaard.

- Wapen van de voormalige gemeente Bleskensgraaf.

- Wapen van de voormalige gemeente Bleskensgraaf en Hofwegen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Curieus - en eigenlijk gewoon fóut - is dat in postcodeboek en gemeentelijke basisregistraties BAG sprake is van de plaatsnaam 'Bleskensgraaf c.a.'. C.a. staat namelijk voor het Latijnse 'cum annexis' oftewel 'met andere'. In dit geval wordt er bedoeld 'Bleskensgraaf en Hofwegen', terwijl die gemeente echter al sinds 1986 niet meer bestaat. Daarnaast is er nooit sprake geweest van een plaatsnaam Bleskensgraaf en Hofwegen (danwel c.a.). Die 'plaatsnaam' bestond en bestaat dus helemaal niet, dat was alleen maar de gemeentenaam, als samenstelling van genoemd dorp en buurtschap.

Oudere vermeldingen
1255 Gravelant, 1331 Blaskens Graveland, 1396 Blaeskijns-grave, 1514 Blesgensgrave.

Naamsverklaring
Heette oorspronkelijk Graveland, zo genoemd naar de waternaam Grave of Graafstroom. Een grave was een gegraven of vergraven waterloop. In de 13e eeuw verwierf Willem Blassekyn (letterlijk: 'de kleine blaaskaak') rechten en bezittingen in een deel van dit gebied, dat vervolgens naar hem werd genoemd.(1)

Terug naar boven

Ligging

Bleskensgraaf ligt N van Sliedrecht, O van Alblasserdam, aan de waterloop de Graafstroom.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Bleskensgraaf, die dan nog alleen het gelijknamige dorp beslaat, 102 huizen met 632 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.200 huizen met ruim 2.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Bleskensgraaf, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Historische vereniging Binnenwaard.

- Historisch Museum Het Voorhuis, met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Tot 2004 stond het aan de Gijbelandsedijk 86-87 te Gijbeland (postaal Brandwijk). De eigenaren wilden het in vervallen staat verkerende pand afbreken en vervangen door een nieuwe woning. De gemeente Graafstroom en het bestuur van de Historische Vereniging Binnenwaard wilden dit unieke middeleeuwse pand echter graag behouden. Vandaar dat het plan werd opgevat om het steentje voor steentje af te breken en opnieuw op te bouwen aan het Koekoekspad te Bleskensgraaf.

Dit is gebeurd van 2004 tot 2006. Er kwam veel zelfwerkzaamheid van de bevolking aan te pas. Onder meer zijn door veel inwoners alle stenen stuk voor stuk schoongebikt. In september 2006 is het complex geopend. Het huisvest Historisch Museum Het Voorhuis (dat voorheen gevestigd was in Wijngaarden) en biedt tevens onderdak aan de Oranjevereniging en kinderopvang De Petteflet.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2015 is in Bleskensgraaf de eerste 'energieplantage' van Zuid-Holland aangelegd. Op een perceel van 6000 m2 zijn 4.000 wilgen geplant. De verwachting is dat dit energieveld, nadat het volgroeid is, jaarlijks een hoeveelheid energie gaat leveren die gelijk staat aan 50.000 m3 gas. Het hout is bestemd voor een houtgestookte warmtecentrale. Medio 2018 kan het eerste hout geoogst worden. Dan wordt ook duidelijk of het een verdienmodel is. Dat hangt onder andere af van de prijs die het hout op dat moment heeft. Energiecoöperatie De Knotwilg ziet toekomst in energieplantages. Door toe te werken naar grotere volumes, goede samenwerking met knotploegen en de realisatie van een houtgestookte warmtecentrale in Gorinchem wordt energie uit houtsnippers interessanter. De centrale in Gorinchem zal in 2016 of 2017 gereed zijn. (bron: Nationale Bomenbank, 14-12-2015)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gemeentelijke monumenten in Bleskensgraaf.

- De voormalige supermarkt aan de Burgemeester Viezeestraat is in 2013 aangekocht door de Hersteld Hervormde Gemeente Graafstroom. Zij heeft het pand tot kerk verbouwd. De kerkelijke gemeente is blij met het pand, omdat zij voorheen kerkte in een ruimte in het Wellantcollege in Ottoland, en dat was natuurlijk niet ideaal.

- Molens: - Tjasker Bleskensgraaf. - De Wingerdse Molen. - Molen De Vriendschap. - Hofwegensemolen. - Molen Het Haantje. - Veltmolen, polder Gijbeland en Noordzijde-Hofwegen.

- Dieselgemaal Polder Sliedrecht (Abbekesdoel 93) is in 2004 door de regionale gemalenstichting overgenomen van het waterschap, en sindsdien door inzet van de vrijwilligers gerestaureerd. Het gemaal heeft een 2-cilinder Brons motor van 110 pk. De motor is in 1918 gebouwd en in 1923 hier geplaatst, en is uniek in zijn soort in Nederland. De dieselmotor is tot 1978 in functie geweest, daarna heeft het elektrische gemaal het werk overgenomen. Maandelijks is er een Open Dag, waarbij de imposante motor draaiend is te bewonderen.

- Gevelstenen in Bleskensgraaf.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Braderie en Rommelmarkt (op de zaterdag voor Moederdag). De braderie heeft plek voor 120 tot 150 kramen. De organisatie draagt zorg voor een mooie mix van activiteiten en producten. Naast de braderie wordt op dezelfde dag door de Oranjevereniging en IJsclub een rommelmarkt georganiseerd. De opbrengst hiervan is bestemd voor beide verenigingen.

- Slingeland Festival (weekend eind juni). Gratis toegang.

Terug naar boven

Links

- Klankbordgroep Bleskensgraaf.

- Zorg: - Zorgboerderij Zorglanderij Paardenkracht. - Zorgboerderij Care for You.

Reactie toevoegen