Hoogblokland

Plaats
Dorp
Molenlanden
Alblasserwaard
Zuid-Holland

hoogblokland_collage.jpg

Hoogblokland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gem. Molenlanden. Het was een zelfstandige gem. t/m 1985. In 1986 over naar gem. Giessenlanden, in 2019 over naar gem. Molenlanden. (© Jan Dijkstra, Houten)

Hoogblokland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gem. Molenlanden. Het was een zelfstandige gem. t/m 1985. In 1986 over naar gem. Giessenlanden, in 2019 over naar gem. Molenlanden. (© Jan Dijkstra, Houten)

hoogblokland_zwembad_de_hoge_kamp.jpg

De inwoners van Hoogblokland zijn terecht trots op hun prachtige zwembad dat zij eind jaren zeventig met veel inwoners met 'twee rechterhanden' zelf gebouwd hebben, en sinds 2016 is het dorp ook eigenaar van het zwembad. (© www.facebook.com/dehogekamp)

De inwoners van Hoogblokland zijn terecht trots op hun prachtige zwembad dat zij eind jaren zeventig met veel inwoners met 'twee rechterhanden' zelf gebouwd hebben, en sinds 2016 is het dorp ook eigenaar van het zwembad. (© www.facebook.com/dehogekamp)

Hoogblokland. (2).JPG

In Hoogblokland aangekomen

In Hoogblokland aangekomen

Hoogblokland.JPG

Hoog in het dorp Hoogblokland staat de Hervormde kerk

Hoog in het dorp Hoogblokland staat de Hervormde kerk

Hoogblokland. (3).JPG

Hoogblokland in de lentezon

Hoogblokland in de lentezon

ZH gemeente Hoogblokland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Hoogblokland in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Hoogblokland in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Hoogblokland

Terug naar boven

Status

- Hoogblokland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenlanden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985. In 1986 over naar gemeente Giessenlanden, in 2019 over naar gemeente Molenlanden.

- Wapen van de voormalige gemeente Hoogblokland.

- Onder het dorp Hoogblokland vallen ook het grootste deel van de buurtschap Minkeloos, een deel van de buurtschap Bazeldijk en een deel van de buurtschap Hoge Giessen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1331 Blocland, 1494 Hooge Blocklandt, 1840 en 1883 Hoog-Blokland.

Naamsverklaring
Betekent blokland ‘land dat aan alle kanten omsloten is’, met de toevoeging hoog ter onderscheiding van het nabijgelegen Laagblokland.(1) Voor zover tot heden bekend is, komt de naam Blokland voor het eerst voor in het jaar 1323. De Heren van Arkel, die ondermeer dit gebied in bezit hadden, hadden om hun land een ringdijk gelegd, van de Hoogbloklandse Paal via Hoogblokland naar Hoornaar. Zij gebruikten de natuurlijke hoogten (donken) in het toenmalige veengebied. De naam blokland komt van 'beloken land'. Het in cultuur brengen van het land gebeurde vanaf de rivieroevers. Het duurde vrij lang voor men in dit gebied tot het graven van sloten en opwerpen van kaden overging. Daardoor bleef het lang een vrij ontoegankelijk en besloten gebied, een 'beloken land'. (bron: gemeente Giessenlanden)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hoogblokland ligt N van de stad Gorinchem en NW van het dorp Arkel, en grenst in het W aan de A27.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Hoogblokland 77 huizen met 552 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 37/295 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Bazeldijk (deels) 30/190, Groeneweg (deels) 6/40, Hooge-Giessen (deels) 2/15 en De Minkeloos (deels) 2/12. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met tegen de 1.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2015 is het Dorpsontwikkelingsplan (DOP) Hoogblokland verschenen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoogblokland heeft 8 rijksmonumenten.

- Hoogblokland heeft 11 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde (PKN) kerk van de Hervormde Gemeente Hoogblokland (Dorpsweg 84a) uit 1880 heeft een kansel uit 1632 uit het vorige kerkgebouw. Het kerkorgel is gebouwd in 2002 door Henk van Eeken.

- Monumentale panden: Hoogbloklandseweg 8 (Achter Arkel). Dorpsweg 35, 39, 42, 46, 53, 55, 61, 69, 71, 75, 98, 99. Achterkade 2. Speciale aandacht verdienen twee zeer oude boerderijen. De eerste staat tegenover de kerk en heeft twee wapens boven de voordeur. Eén wapen is van de familie Van Muijlwijk die hier, na de St. Elisabethsvloed in 1421, kwam wonen. De tweede boerderij staat tegenover de Beemdweg en dateert van ca. 1600.

- Vroeger was dit een boomrijk dorp. Op oude foto's zie je hoe fraai de Dorpsweg er uitzag. De bomen maakten plaats voor de huizen. Door de aanplant van lindebomen, het plaatsen van antiek aandoende lantaarnpalen en een bestrating van klinkers aan weerzijden van het wegdek, heeft het hart van het dorp weer iets meer van de sfeer van vroeger.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- De Oranjevereniging organiseert o.a. Koningsdag, het Bloklands Feessie (op een zaterdag in juni) en de 5-jaarlijkse Feestweek (augustus, de eerstvolgende keer is in 2021).

- Stichting Tractorpulling Alblasserwaard organiseert jaarlijks het evenement Truck- & Tractorpulling Hoogblokland (weekend in augustus, in 2019 voor de 11e keer), in een vrijdagavond- en een zaterdageditie, met tevens kinderattracties zoals skeltertrek en schminken.

- Muziekvereniging Symphonia organiseert jaarlijks op een zaterdag eind september een bazaar. Mede dankzij de vele sponsors worden er altijd mooie prijzen verloot. De opbrengst van de avond wordt onder meer besteed aan de opleiding en instrumenten voor de jeugd.

- Rommel- en Activiteitenmarkt (op een zaterdag in november) in en om het dorpshuis en de Hervormde Kerk. Tevens verkoop van wafels, hamburgers, peperkoek en Jan Hagel. De opbrengst komt ten goede aan de plaatselijke kerk en Stichting Vrienden van WoZoCo in Hoornaar.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub Nooit Gedacht.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Minimarkt (Schoolstraat): donderdag 08.00-12.30 uur.

- Sinds 2016 zijn de inwoners van Hoogblokland eigenaar van hun eind jaren zeventig ook zelf gebouwde openluchtzwembad De Hoge Kamp. Jaarlijks zetten veel inwoners zich in om het zwembad op te knappen en in goede staat te houden. "Al sinds jaar en dag is ons zwembad in de zomer dé ontmoetingsplek is voor jong en ouder! Ons zwembad heeft voor de allerkleinsten een leuk peuterbad. Dit bad is 40 cm diep en voorzien van olifantenglijbaan en vele speeltjes. Voor de grotere kinderen hebben wij het grote bad, dat een diepte heeft van 60 cm oplopend tot 130 cm. Hierin bevindt zich een glijbaan en verschillende drijfmaterialen waarmee de kinderen kunnen spelen. Aangrenzend aan het zwembad bevinden zich onze toezichthouders. De toezichthouders dragen zorg voor de veiligheid van de bezoekers. Als je even geen zin hebt om te zwemmen kun je ook heerlijk zonnebaden op onze ligweide of op het terras aan het zwembad. We hebben ook verschillende zitjes met parasols zodat je bijvoorbeeld heerlijk een boekje kunt lezen. De kinderen kunnen zich op de ligweide ook vermaken op de verschillende speeltoestellen. In ons winkeltje kun je terecht voor een heerlijk ijsje, snoepje of koel drankje. Alle ingrediënten dus voor een heerlijke dag. Kom ook eens een dagje zwemmen in De Hoge Kamp!"

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Hoogblokland, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hoogblokland (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsberaad Hoogblokland is opgericht in 2014, is een schakel tussen de inwoners en de gemeente en andere organisaties die een rol spelen in het dorp, en zet zich in voor aspecten die de leefbaarheid van het dorp betreffen.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging 't Hoog omvat de straten 't Hoog en Korenbloemstraat.

- MFC: - Dorpshuis De Hoeksteen is in 2018 gesloopt. Maar daar is in 2019 iets heel moois voor teruggekomen. Er is namelijk een nieuw multifunctioneel centrum MFC Hoogblokland gerealiseerd, waarin het dorpshuis met sportzaal, de beide basisscholen en de kinderopvang onderdak krijgen. De firma Van Hoogevest Architecten heeft de architectenselectie gewonnen. De verschillende gebruikers hebben in het ontwerp een duidelijk eigen gezicht gekregen. Door ruimtes deelbaar en schakelbaar te maken is het mogelijk om deze multifunctioneel te gebruiken. Het bouwvolume met schuine kappen sluit goed aan bij de landelijke omgeving. Zonnepanelen en een sedum dakbedekking dragen bij aan een goede energieprestatie, die in het winnende ontwerp als belangrijke factor is meegewogen. Het dorpshuisgedeelte omvat een grote multifunctionele zaal, geschikt om in te sporten en om in te feesten, een vernieuwde beugelzaal en een gezellige foyer met Dorpskamer.

- Onderwijs: - Basisschool Den Beemd is genoemd naar de polder waarin hij staat. Al eeuwenlang wordt er les gegeven aan de Hoogbloklandse kinderen. Het staat vast dat de school al in 1594 bestond! Naast deze school is er in het dorp ook nog Basisschool De Wegwijzer. Beide scholen worden in 2019, samen met het dorpshuis, gehuisvest in het nieuwe MFC.

- Muziek: - Symphonia is een gezellige muziekvereniging in Hoogblokland bestaande uit een fanfare, jeugdorkest en slagwerkgroep.

- Sport: - De in 1946 opgerichte voetbalvereniging SteDoCo (Sterk Door Combinatie) is er voor de dorpen Hoornaar en Hoogblokland.

- Sportvereniging Hoogblokland (SVHB) is een zogeheten omnivereniging, wat wil zeggen dat je er voor verschillende sporten terecht kunt, namelijk gym, jazz dance, judo en badminton.

- Overige verenigingen: - Vrouwen van Nu.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hoogblokland, met foto's van de grafzerken. - Doop-, Trouw- en Begraafregisters Hoogblokland 17e eeuw t/m 1811.

Reactie toevoegen