Langerak

Plaats
Dorp
Molenwaard
Alblasserwaard
Zuid-Holland

langerak_collage.jpg

Langerak, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Langerak, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

langerak dorpsgezicht 1943 [640x480].jpg

Langerak dorpsgezicht 1943

Langerak dorpsgezicht 1943

DK 20080501-7640 Westermolen te Langerak.jpg

Langerak, de Westermolen is van het type wipmolen.

Langerak, de Westermolen is van het type wipmolen.

Langerak..JPG

Boerderijen in Langerak onder aan de Lekdijk.

Boerderijen in Langerak onder aan de Lekdijk.

Langerak. (2).JPG

Rivier de Lek bij Langerak in de Alblasserwaard.

Rivier de Lek bij Langerak in de Alblasserwaard.

Langerak.JPG

Langerak gezien vanuit de polder.

Langerak gezien vanuit de polder.

ZH gemeente Langerak in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Langerak in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Langerak in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Langerak

Terug naar boven

Status

- Langerak is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenwaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985. In 1986 over naar gemeente Liesveld, in 2013 over naar gemeente Molenwaard.

- Vanouds viel voor de postadressen ook de buurtschap Waal onder het dorp Langerak. Sinds ca. 1986 is dat een officiële woonplaats, met eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek.

- Wapen van de voormalige gemeente Langerak.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1253 kopie 16e eeuw vertaling Langeraeck, 1274 Langherake, 1280-1287 Langerake, 1426 en 1427 Langeraeck, 1665 Langerack.

Naamsverklaring
Samenstelling van lang 'langgerekt' en rake, dat verwijst naar rak 'recht gedeelte van een waterloop tussen twee bochten', hier waarschijnlijk het rechte gedeelte van de Lek ter plaatse. Zie ook Langerak (Geesbrug).(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Langerak ligt aan de rivier de Lek en ligt verder O van de stad Nieuwpoort, ZO van de stad Schoonhoven, Z van het dorp Cabauw, ZW van het dorp Lopik, WZW van de dorpen Tienhoven en Ameide, NW van de dorpen Noordeloos en Meerkerk, N van het dorp Goudriaan en ONO van het dorp Groot-Ammers.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Langerak 106 huizen met 657 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 650 huizen met ca. 1.650 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanaf 2017 wordt nieuwbouwwijk Langerak-Zuid gerealiseerd. In deze wijk heb je een gloednieuwe supermarkt, basisschool en sporthal op loopafstand. Voor een gezellig terras aan het water fiets je in vijf minuten naar het vestingstadje Nieuwpoort. Elk woonveld krijgt z’n eigen karakter. Er komt voor ieder wat wils: rijwoningen, twee onder één kap-woningen, vrijstaande woningen en vrije kavels om zelf je huis te bouwen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Langerak heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde het tuinhuisje aan de Singel.

- De Hervormde (PKN) kerk (Lekdijk 151) dateert oorspronkelijk uit de 14e eeuw, met latere uitbreidingen. De kerk valt onder de Hervormde Gemeente Langerak.

- De Koningskerk (Julianastraat 88) van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt dateert uit 1993. Voorheen (1976-1993) was op dezelfde plek sprake van een houten noodkerk.

- De Westermolen (Nieuwpoortseweg 1) dateert uit 1652 en heeft tot 1974 de Polder Langerak bemalen, aanvankelijk samen met de Oostermolen en de Broekmolen, die op een steenworp afstand van elkaar stonden. De Broekmolen is op 11 mei 1940 door een Duits gevechtsvliegtuig in brand geschoten en verloren gegaan; de Oostermolen is in 1939 vervangen door het dieselgemaal Langerak, dat het oorspronkelijke scheprad uit de Oostermolen aandrijft. Tussen de Westermolen en het dieselgemaal in bevindt zich een elektrisch gemaal, dat de bemaling van de polder verzorgt. Bij grote wateroverlast kunnen de molen en het dieselgemaal worden ingeschakeld.

- Weidemolen De Meent.

- Dieselgemaal Langerak (Nieuwpoortseweg 2).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Langerak (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Muziekvereniging Kunst Na Arbeid (KNA) is er voor de dorpskernen Nieuwpoort, Langerak en Groot-Ammers. Ze spelen regelmatig op straat en geven jaarlijks diverse grote en kleine concerten in de regio. De vereniging bestaat uit een mallet percussie band, een leerlingen opstaporkest en een fanfare. KNA verzorgt zelf de opleidingen van de leerlingen. Ze hebben gediplomeerde docenten die hen zowel praktisch als theoretisch opleiden. Voor de allerkleinsten zijn er blokfluitlessen.

Reactie toevoegen