Goudriaan

Plaats
Dorp
Molenwaard
Alblasserwaard
Zuid-HollandLimburg

goudriaan_collage.jpg

Goudriaan, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Goudriaan, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

goudriaan dorpsgezicht [640x480].jpg

Goudriaan in vervlogen tijden (begin 20e eeuw), veel is er niet veranderd.

Goudriaan in vervlogen tijden (begin 20e eeuw), veel is er niet veranderd.

Goudriaan.JPG

Goudriaan aan het riviertje de Goudriaan in de Alblasserwaard.

Goudriaan aan het riviertje de Goudriaan in de Alblasserwaard.

goudriaan_2.jpg

Vanaf de Nieuwpoortseweg de brug over van de Smoutjesvliet en je staat in Goudriaan in het hartje van de Alblasserwaard.

Vanaf de Nieuwpoortseweg de brug over van de Smoutjesvliet en je staat in Goudriaan in het hartje van de Alblasserwaard.

goudriaan_3.jpg

De Smoutjesvliet bij Goudriaan gezien vanaf de brug in O richting met links de Postkade.

goudriaan_4.jpg

Wat dieper het dorp in langs het rivierje de Goudriaan zie je overal mooie landelijke hoekjes.

goudriaan.jpg

De molen van Goudriaan gezien vanaf de brug over de Smoutjesvliet. En mooi Hollands plaatje.

goudriaan_6.jpg

60 KM, dat is natuurlijk veel te snel om te genieten van het mooie landschap bij Goudriaan.

goudriaan_5.jpg

Het is prachtig daar langs het veenriviertje de Goudriaan.

goudriaan.jpg

Het is mooi wonen daar aan de Goudriaan een oud veenriviertje in het midden van de streek de Alblasserwaard.

goudriaan_2.jpg

De bebouwing is dunner aan het worden en we verlaten Goudriaan aan de weg Zuidzijde

ZH gemeente Goudriaan in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Goudriaan in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Goudriaan in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Goudriaan

Terug naar boven

Status

- Goudriaan is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenwaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985. In 1986 over naar gemeente Graafstroom, in 2013 over naar gemeente Molenwaard.

- Wapen van de voormalige gemeente Goudriaan.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Gouwerjaan, Goureaen, 1260 kopie 18e eeuw, 1331 Goudriaen.

Naamgeving
Genoemd naar de ligging aan het gelijknamige water, waarvan de naam nog niet bevredigend verklaard is.(1) "Er zijn enkele verklaringen over hoe de naam Goudriaan is ontstaan. Eén daarvan is dat de nederzetting die zich langs de boorden van het veenriviertje vormde, werd verbonden door een weg. Dit werd een 'goo' genoemd. Het woord 'goo' werd later 'gouw'. Een 'A' betekent een natuurlijke waterloop. Het is dus denkbaar dat de gevormde nederzetting werd aangeduid als 'Gouwera'. In de loop van de tijd heeft de taal zich ontwikkeld. Deze ontwikkeling is ook van toepassing op 'Gouwera'. De naam is dus waarschijnlijk afgeleid van de naam van het door de gemeente lopend water, dat altijd onder de naam 'de Goudriaan' bekend stond (uit: Goudriaan gisteren)." (bron: Historische Vereniging Binnenwaard)

Terug naar boven

Ligging

Goudriaan ligt NW van Gorinchem, W van Noordeloos. De dorpskern ligt als lintbebouwig langs beide zijden van de gelijknamige waterloop, met een bescheiden komvorming in het W. Over de waterloop liggen in totaal ongeveer 15 bruggen t.b.v. de bereikbaarheid van de boerderijen en de huizen. Het dorpsgebied grenst in het Z aan de N214 en in het W aan de N216.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente 62 huizen met 442 inwoners, verdeeld in het dorp plus polder Nieuw Goudriaan samen 38/282 (= huizen/inwoners) en polder Oud Goudriaan 24/160. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 370 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 2010 heeft Goudriaan het 750-jarig bestaan gevierd, omdat de oudste vermelding in de archieven* van 1260 dateert.
* Die doorgaans wordt aangehouden voor de viering van dit soort jubilea. In werkelijkheid bestaat de plaats natuurlijk al langer

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Goudriaan, kun je terecht bij Historische vereniging Binnenwaard.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Goudriaan heeft 17 rijksmonumenten, zijnde de Goudriaanse Molen, de Hervormde kerk, het complex uit 1659 op Noordzijde 11/13/14 (boerderij, in oorsprong tevens rechthuis), de boerderijen op Noordzijde 56, 57, 60 en 73, en Zuidzijde 84, 97, 100, 118, 124 en 165, en 2 archeologische monumenten; een uit de Vlaardingen-cultuur en een uit het neolithicum/bronstijd.

- Goudriaan heeft 25 gemeentelijke monumenten, zijnde de begraafplaats aan de Noordzijde, de stoeppaal t/o Noordzijde 10, de panden Noordzijde 24, 29, 36, 38, 40, 41, 46, 48, 52, 53, 67 en 68, en Zuidzijde 90, 115, 122, 126, 129, 134 (voormalige burgemeesterswoning), 155, 164, 166, 167 en 169.

- De Hervormde (PKN) kerk (Noordzijde 17) is een laatgotische dorpskerk met eenbeukig schip en diep, driezijdig gesloten koor. Zware bakstenen toren aan de westzijde, versierd door reeksen smalle, blinde nissen en bekroond door een achtzijdige, ingesnoerde naaldspits. De kerk is in oorsprong 15e-eeuws, de toren 16e-eeuws. In 1751 werd de kerk veranderd en grotendeels verkleind, waarschijnlijk onder toezicht van meestertimmerman Pieter Kaasmaker uit Nieuwpoort. De pastorie is eind-negentiende eeuws. De kerk is in 2011/2012 voor het laatst grootschalig gerestaureerd. Bij een eerdere restauratie, in 1963, is de kerktoren onderheid omdat deze scheef zakte. De rest van het gebouw is toen niet onderheid omdat dat destijds niet nodig was. Begin 21e eeuw is scheurvorming ontstaan, vandaar dat opnieuw een restauratie nodig was. - Site Hervormde Gemeente.

- De Goudriaanse Molen (Molenkade 5) dateert uit 1779 en is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de polder Oud-Goudriaan, ook wel Polder Noordzijde. Hij verving een versleten wipmolen op dezelfde plaats. Het is een poldermolen van het type achtkante grondzeiler. De molen is eigendom van de SIMAV, wordt bewoond en is daarom niet te bezichtigen.

- Het pand op Smoutjesweg 3 krijgt in 1800 vergunning om sterke drank te schenken. In 1805 komt daar bier en wijn bij. Van 1857 tot 1965 heeft de gemeente Goudriaan hier de bovenverdieping gehuurd als raadkamer. Omdat het niet gepast wordt geacht dat de raadsleden de raadkamer via het café zouden moeten bereiken, is aan de buitenzijde een afzonderlijke trapopgang gemaakt. Deze bevindt zich nog altijd aan de zijgevel, evenals een 'bedieningsliftje' in de cafézaal waar men de drankjes voor de heren mee naarboven kon transporteren. Pas in 1965 krijgt de gemeente, als laatste gemeente in ons land, een eigen gemeentehuis. Vandaar dat het restaurant dat er nu in is gevestigd, 't Raadhuis heet.

- "Er zijn niet zoveel functionerende diepvrieshuisjes meer in Nederland. Voor zover bekend is er nog een werkend diepvrieshuisje in het Utrechtse Zijderveld en dat betekent dat samen met het diepvriesgebouw in Goudriaan dit de laatste twee van Nederland zijn. Het diepvriesgebouwtje is dan ook terecht een gemeentelijk monument. Achter het huisje is inmiddels een zogenaamde berging verrezen, waarvan het doel onduidelijk is. Wij waren van mening dat het graslandje achter het gebouwtje vrij gehouden moest worden van bebouwing om het monument beter tot zijn recht te laten komen. Helaas valt het diepvrieshuisje nu in het niet bij de enorme ‘berging’ er pal achter." (aldus Stichting Mooi Goudriaan op haar website)

- Gevelstenen in Goudriaan.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zaterdag begin april organiseert rommelmarktcommissie Goudriaan haar jaarlijkse Rommelmarkt. De opbrengst komt ten goede aan gebouw Kerkzicht en De Hoop GGZ.

- Omloop van Goudriaan (hardlopen, 6 km, eind april).

- Koningsdag.

- Avondvierdaagse (mei of juni).

- De 5-jaarlijkse Feestweek is hier in de jaren die eindigen op een 0 en 5, dus de eerstvolgende keer is in 2020.

- Kerstmarkt (op een vrijdag half december). Het doel achter de Kerstmarkt is het inzamelen van geld voor de goede doelen van Stichting Roparun, waar ook Goudriaan jaarlijks met een team aan meedoet.

- Op oudjaarsdag is er al ruim 10 jaar jaarlijks een 'carbid-battle' tussen de buurdorpen Goudriaan en Ottoland. Voor de deelnemers is winnen vaak niet het belangrijkst. Het is vooral een goede gelegenheid om hun carbidkunsten te tonen. Wie daar het slechtst in slaagt, riskeert de titel 'plop van de dag' voor de meest teleurstellende knal. Het is voor de deelnemers vooral een uitdaging om creatieve constructies te bedenken, zoals kanonnen met meerdere lopen. Zie ook het artikel over de carbid-battle 2015.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, facilliteert IJsclub De Goudriaan het schaatsgebeuren in het dorp.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Recreatieterrein Slingeland ligt in de oksel van de N214 (Noordeloos-Sliedrecht) en de N216 (Schoonhoven-Giessenburg), in de polder Neder-Slingeland, Z van Goudriaan. U kunt er o.a. wandelen en fietsen.

- Bij Kringloopwinkel Graafstroom (De Hoogt 1b) kun je lekker snuffelen tussen o.a. meubels, kleding, schoenen, speelgoed, puzzels en spellen, dvd's, cd's, Lp's, singeltjes, elektrische apparaten, siergoed, babyartikelen, boeken en heel veel meer. De winkel wordt gerund door ca. 30 vrijwilligers. Het geld dat ze 'verdienen' gaat, na aftrek van vaste kosten, geheel naar goede doelen. De winkel is geopend van woensdagmiddag t/m zaterdagmiddag. Plus elke 1e zaterdag van de maand Boekenmarkt. Voor de openingstijden zie de site. - Kringloopwinkel Graafstroom op Facebook.

- Het speeltuin- en trapveldterrein van Speeltuin De Wetering is gratis toegankelijk voor leden en donateurs. Tegen een bijdrage van €1,00 per kind mogen ook niet-leden er gebruik van maken.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Goudriaan (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Actualiteiten uit Goudriaan op Facebook.

- Dorpshuis: - In 2016 is het beheer van dorpshuis Multistee overgedragen aan de gelijknamige stichting. Met deze enthousiaste groep vrijwilligers willen ze de Multistee draaiende houden, zodat alle huidige verenigingen hun vaste stek kunnen behouden. Ook bieden zij de mogelijkheid de sportzaal of kleine zaal te huren voor je feest, sportevenement, vergadering of condoleances.

- Belangenbehartiging: - Klankbordgroep Goudriaan. In alle kernen van de gemeente Molenwaard zijn klankbordgroepen actief. Deze klankbordgroepen bestaan uit inwoners van de desbetreffende kern, zowel jong als ouder, die onder voorzitterschap van een lid van de klankbordgroep gezamenlijk knelpunten en wensen op het gebied van leefbaarheid in de kern inventariseren en oplossingen voordragen.

Goudriaan is nog altijd een dorp met een landelijk karakter. Stichting Mooi Goudriaan wil dat graag zo houden en onderneemt, in overleg met de inwoners, waar nodig actie. De stichting is: 1. Vóór herontwikkeling van boerderijen. Tegen sloop van boerderijen (wel of geen monument). 2. Vóór kleinschalige bedrijven die het woonklimaat niet aantasten. Tegen bedrijven die geluids- en verkeersoverlast veroorzaken. 3. Vóór instandhouding van het huidige slagenlandschap. Tegen bedrijventerreinen in het dorp. 4. Vóór goede verlichting voor een veilig gevoel. Tegen overbodig gebruik van licht. 5 Vóór ‘streekeigen’ bebouwing. Tegen panden die niet passend zijn in onze omgeving ('verrommeling').

- Onderwijs / kinderopvang / jeugd: - Basisschool De Fakkel. - Kinderopvang Wasko heeft naast dagopvang en BSO sinds 2016 ook een peuterspeelzaal in Goudriaan. - In 2000 heeft de jeugd in het dorp de voormalige kleuterschool met veel zelfwerkzaamheid verbouwd tot Jeugdhonk, dat door ca. 30 vrijwilligers draaiende wordt gehouden.

- Muziek: - Gemengd koor Zanglust.

- Sport: - Volleybalvereniging. Trek de stoute schoenen aan, train een keertje vrijblijvend mee en ontdek spieren waarvan je niet wist dat ze bestonden! - Gymnastiekvereniging De Kroospikkers. - Badmintonvereniging. - Biljartvereniging Het Raadhuis.

- Genealogie: - Doop-, trouw- en overlijdensregisters Goudriaan 1613-1811. - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Goudriaan, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen