Lage Giessen

Plaats
Buurtschap
Molenlanden
Alblasserwaard
Zuid-Holland

Lage Giessen

Terug naar boven

Status

- Lage Giessen is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenlanden. T/m 1985 gemeente Hoornaar, in 1986 over naar gemeente Giessenlanden, in 2019 over naar gemeente Molenlanden.

- De buurtschap Lage Giessen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hoornaar.

- De buurtschap Lage Giessen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lage Giessen ligt rond de gelijknamige weg, voor zover gelegen buiten de dorpskern van Hoornaar. De buurtschap ligt Z van de riviertjes de Kromme Giessen en Giessen en direct W van het dorp Hoornaar, NO van het dorp Giessenburg, ZO van de dorpen Ottoland en Goudriaan, ZW van het dorp Noordeloos, W van de A27 en het dorp Hoogblokland, WNW van het dorp Arkel, NW van de stad Gorinchem en N en NNO van het dorp Schelluinen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Lage Giessen 11 huizen met 103 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 45 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 115 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lage Giessen 13, 16, 17, 20, 37, 40 (1898), 41.

- De Scheiwijkse Molen ligt aan de Voordijk, in het ZW uiteinde van de buurtschap, maar heeft als adres Lage Giessen 53. Wipwatermolen, in beheer bij de SIMAV. Bouwjaar 1638. In gebruik tot 1974, als laatste in de polder “Het land van de 6 molens”. Maalvaardig. Rijksmonument.

Reactie toevoegen