Ottoland

Plaats
Dorp
Molenwaard
Alblasserwaard
Zuid-Holland

ottoland_collage_2.jpg

Ottoland, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Ottoland, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

ottoland_apres_ski_party_maart.jpg

Op een zaterdag in maart is er jaarlijks een Après-ski Party in het dorpshuis van Ottoland.

Op een zaterdag in maart is er jaarlijks een Après-ski Party in het dorpshuis van Ottoland.

1-_mg_4683.jpg

De Schaapskooi in Ottoland waar altijd van alles is te doen. Er is een echtte schaapskudde die je regelmatig in de buurt kunt aantreffen, ja zelfs overal in midden - Nederland.

ottoland.jpg

De schaapskudde met herder van Ottoland in de berm van de N 216 en de Smoutjesvliet.

ottoland_2.jpg

De Hervormde kerk van Ottoland prachtig gelegen in het landschap van het dorp en de Alblasserwaard.

ottoland_6.jpg

We gaan hier niet van A naar B maar van de weg B naar A over de brug van de Ottolandse Vliet

ottoland_laagblokland.jpg

Ottoland pikt nog een klein stukje mee van het buurtschap Laag-Blokland, maar wel een mooi stukje.

ottoland_vuilendsm.jpg

En ook buurtschap Vuilendam spreekt nog een woordje mee in het dorp Ottoland.

ottoland.jpg

Ze zijn altijd goed bij de tijd in Ottoland, als de zon schijnt tenminste. Ik weet niet of de zonnewijzer echt zo oud is of een replica, Plaatsengids zoekt het voor me uit.

ZH gemeente Ottoland in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Ottoland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Ottoland in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Ottoland

Terug naar boven

Status

- Ottoland is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard, gemeente Molenwaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985. In 1986 over naar gemeente Graafstroom, in 2013 over naar gemeente Molenwaard.

- De gemeente Ottoland is per 19-8-1857 vergroot met de gemeente Laag Blokland.

- Wapen van de voormalige gemeente Ottoland.

- Onder het dorp Ottoland valt ook de voormalige buurtschap Laag Blokland en een deel van de buurtschap Vuilendam.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1366 Ottelant.

Naamsverklaring
Land
'polderland' van de persoonsnaam Otte.(1)

Terug naar boven

Ligging

- Ottoland ligt NW van Gorinchem, Z van Schoonhoven, O van Molenaarsgraaf en Brandwijk, W van Goudriaan, aan een horizontale langgerekte lintbebouwing, die verticaal wordt doorsneden door de Ottolandse Vliet. Het gebied W van deze vliet betreft de Laag Bloklandse Polder, O ervan is de Ottolandse Polder.

- In veel dorpen waren vanouds geen straatnamen, maar werden de respectievelijke buurten met een letter aangegeven. In de loop van de 20e eeuw hebben vrijwel alle wegen in ons land straatnamen gekregen. Bij ons weten is Ottoland het enige dorp waar nog sprake is van letters. De hoofdweg langs de lintbebouwing heet B westelijk van de Ottolandse Vliet en A ten oosten hiervan. Alleen de nieuwbouw die sinds de jaren tachtig van de 20e eeuw in het dorp is gerealiseerd, heeft 'echte' straatnamen gekregen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Ottoland, die alleen het dorp omvat, 43 huizen met 300 inwoners. De polder Laag Blokland, die dan nog een aparte gemeente is, heeft in dat jaar 21 huizen met 156 inwoners. Bij haar opheffing per 1-1-1986 heeft de gemeente 268 huizen met 890 inwoners op een oppervlakte van 833 hectare. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 330 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Inferno
De per 1 januari 1986 geïnstalleerde burgemeester G.W. Abbring van de nieuwe gemeente Graafstroom, krijgt op 28 februari 1986 letterlijk en figuurlijk zijn vuurdoop, als een aanvankelijk schuurbrandje in Ottoland door de harde wind binnen enkele minuten uit de hand loopt tot een verwoestend inferno dat 7 monumentale boerderijen en een aantal woonhuizen in de as legt. Men spreekt zelfs van een 'vuurstorm'. Strenge vorst en daardoor zeer droge rieten daken en een felle zuidoostenwind maken dat het vuur zich met grote snelheid verplaatst van het ene pand naar het andere pand. En de hitte is zo intens dat het bluswater al bijna verdampt is voor dat het de vuurhaarden bereikt. Uit de hele regio zijn ca. 150 brandweermensen bezig geweest met blussen. De Vliet levert gelukkig genoeg bluswater. Door de strenge vorst moeten wel eerst gaten in de meer dan 20 cm dikke ijslaag worden gezaagd om bij het water te kunnen. 40 inwoners raken er dakloos door. Gelukkig wordt voor iedereen binnen een jaar een vervangend huis gebouwd. De oorzaak van de brand blijft een mysterie.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Ottoland, kun je terecht bij de Historische vereniging Binnenwaard.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ottoland heeft 14 rijksmonumenten, waaronder een 8-tal boerderijen (het dorp heeft weliswaar nog veel meer monumentale bezienswaardige boerderijen, maar dat zijn geen rijksmonumenten).

- Gemeentelijke monumenten in Ottoland.

- Hervormde kerk (beschrijving). - Site Hervormde kerk. - Orgel van de Hervormde kerk.

- Het kerkhof bevindt zich in Ottoland nog daadwerkelijk bij de (hervormde) kerk.

- Gereformeerde kerk. - Weblog dominee Mirjam Kollenstaart.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Après-ski Party (op een zaterdag in maart, in het dorpshuis).

- Omloop van Ottoland (wielrennen, op een zaterdag eind september).

- Carbidschieten op oudjaarsdag. Henk de Tank heeft hiervoor zijn auto tot carbidkanon omgebouwd. - Op oudjaarsdag is er al ruim 10 jaar jaarlijks een 'carbid-battle' tussen Goudriaan en Ottoland. Voor de deelnemers is winnen vaak niet het belangrijkst. Het is vooral een goede gelegenheid om hun carbidkunsten te tonen. Wie daar het slechtst in slaagt, riskeert de titel 'plop van de dag' voor de meest teleurstellende knal. Het is voor de deelnemers vooral een uitdaging om creatieve constructies te bedenken, zoals kanonnen met meerdere lopen. Zie ook het artikel over de carbid-battle 2015.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub Wilhelmina.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ottoland (online te bestellen).

- Het boek En boven de polder de hemel. Een antropologische studie van een Nederlands dorp 1850-1971 (Jojada Verrips, oorspronkelijk proefschrift 1977, herziene druk 2002) is via de link voor een klein deel online te lezen. Via de link in de alinea hiervóór is het boek online te bestellen.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Ottoland.

- Onderwijs: - De Eben-Haëzerschool heeft ca. 120 leerlingen.

- Sport: - VVAC (VoetbalVereniging Alblasserwaard Centrum).

- Genealogie: - De doop-, trouw- en begraafboeken van Ottoland (en Neder Blokland zoals Laag Blokland toen heette) uit de periode 1732-1812 zijn via de link online te bekijken.

Reactie toevoegen