Hollands Kroon

Gemeente
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland West-Friesland
Noord-Holland

Hollands Kroon kaart met de oude gemeenten (Kopie).jpg

De gemeente Hollands Kroon is in 2012 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer.

De gemeente Hollands Kroon is in 2012 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer.

Hollands Kroon

Terug naar boven

Status

- Hollands Kroon is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland (bestuurlijk). Geografisch gezien valt een deel van de gemeente onder de streek West-Friesland. Dit betreft het grondgebied van de voormalige gemeente Niedorp. De hoofdplaats van de gemeente is Anna Paulowna.

- De gemeente Hollands Kroon is in 2012 ontstaan* uit samenvoeging van de gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer.
* Dit is overigens de enige gemeentefusie die per 1-1-2012 in ons land heeft plaatsgevonden.

- De gemeente Hollands Kroon omvat de dorpen Anna Paulowna, Barsingerhorn, Breezand, Den Oever, Haringhuizen, Hippolytushoef, Kolhorn, Kreileroord, Lutjewinkel, Middenmeer, Nieuwe Niedorp, Oosterland, Oude Niedorp, Slootdorp, Van Ewijcksluis, 't Veld, Westerland, Wieringerwaard, Wieringerwerf, Winkel en Zijdewind, en de buurtschappen Belt, Blokhuizen, Dam, De Bomen, De Gest, De Haukes, De Heid, De Hoelm, De Kampen, De Leijen, De Normer, De Strook, De Vennik, De Weel, De Weere, Elft, Gelderse Buurt, Groetpolder, Hogebieren, Hollebalg, Kreil, Langereis (gedeeltelijk), Lutjekolhorn, Moerbeek, Nieuwesluis, Noord-Stroe, Noordburen, Noorderbuurt, Oosterklief, Poolland, Slootgaard (deels), Smerp, Stroe, Terdiek, Tin (grotendeels), Vatrop, Verlaat (deels), 't Wad (deels), Wateringskant, Westeinde, Westerklief en Zandburen. In totaal zijn dit 21 dorpen en 42 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hollands Kroon.

Terug naar boven

Naam

Werknaam
De voorlopige werknaam van de nieuwe gemeente was Amstelmeer.

Definitieve naam
De gemeenteraden van de fusiepartners hebben in juni 2010 gekozen voor de huidige, definitieve gemeentenaam. Middels een prijsvraag konden inwoners voorstellen voor de naam van de nieuwe gemeente indienen. De top vier van de nieuwe naam bestond uit Hollands Kroon, Wieringerlanden, Noordkop en Waddenwaard. Hollands Kroon is gekozen omdat 1) het een mooie krachtige naam is, een passende naam voor de noordelijke rand van Noord-Holland, 2) het de naam was van het voormalige waterschap van 1994 tot 2003, dat door een fusie is opgegaam in het huidige Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en 3) het de naam is van een rijksmonument: het voormalige kantoorgebouw van Domeinen uit 1942.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Hollands Kroon ligt in het uiterste NO van Noord-Holland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Hollands Kroon is in 2012 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten:
Anna Paulowna met ca. 14.000 inwoners;
Niedorp met ca. 12.000 inwoners;
Wieringermeer met ca. 12.500 inwoners;
Wieringen met ca. 8.500 inwoners.

- De gemeente Hollands Kroon omvat ca. 20.000 huizen met ca. 47.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente Hollands Kroon is op verschillende manieren innovatief bezig; zowel op organisatorisch als op ICT-gebied. Ze hebben namelijk de managementlagen uit de organisatie gehaald, ook 'tijdschrijven' en verlofbonnetjes doen ze niet meer aan, ze werken nu met 35 zelfsturende teams, en ICT-matig zijn ze helemaal overgeschakeld op de cloud. Wat dat allemaal zoal betekent, kun je lezen onder de link. Ook Microsoft heeft er een video over gemaakt en er een (Engelstalige want internationaal geprofileerde) pagina aan gewijd. De eerste alinea op die pagina is een mooie samenvatting van waar het hier allemaal om draait, dus die geven wij hier even onvertaald weer: "Hollands Kroon has radically reimagined what it means to work in municipal government. The city transformed its organizational structure completely and deployed Microsoft cloud solutions to empower employees to do their best work whenever, wherever, and however they want. Employee morale is up, absences and costs are down, and the city is working to harness the power of fully digitized information to improve decision making. Having a more mobile work force means that the city can better deliver services to its citizens."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bij diverse instanties (zoals het Cuypergenootschap, Bond Heemschut) leven zorgen over het - gebrek aan - monumentenbeleid van en in de gemeente Hollands Kroon. Zo wil de provincie Noord-Holland 17 van haar 54 provinciale monumenten overdragen aan Hollands Kroon. Maar de gemeente heeft daar geen behoefte aan. Wethouder Westerkamp: "We willen geen extra regels opleggen. Die zorgen voor kostenverhogingen, beperkingen en vertragingen. Wij vertrouwen op goed eigenaarschap." Volgens de gemeente komt er ca. maart 2018 een beleidsplan voor monumenten. De gemeente heeft wel een monumentencommissie, maar heeft vooralsnog geen geld in de begroting opgenomen voor monumentenzorg. "Zonder geld heb je niets aan een plan", zo stelt raadslid Jan Eichhorn. Westerkamp laat het aan de nieuwe gemeenteraad (maart 2018) over om eventueel wel geld te steken in monumentenzorg. (bron en voor nadere informatie zie: Noordhollands Dagblad, 30-10-2017)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bij de Obstacle Run Hollands Kroon (op een zaterdag in september) in Kolhorn kun je kiezen uit de afstanden 5, 10 en 15 km. De Obstacle Run met ca. 40 hindernissen die onderweg genomen moeten worden, is uniek vanwege de ondergelopen IJsbaan, een 1 km lang stuk dwars door het water. Wie durft het aan?

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Hollands Kroon. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - De lokale omroep voor de gemeente Hollands Kroon is RTV Noordkop, met o.a. het onderdeel Noordkop Radio.

- Sport: - Nieuws over Voetbal in Hollands Kroon op Facebook.

- Veilligheid: - Politie Hollands Kroon.

Reactie toevoegen