Hollands Kroon

Gemeente
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland West-Friesland
Noord-Holland

Hollands Kroon kaart met de oude gemeenten (Kopie).jpg

De gemeente Hollands Kroon is in 2012 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer.

De gemeente Hollands Kroon is in 2012 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer.

Hollands Kroon

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hollands Kroon.

Terug naar boven

Status

- Hollands Kroon is een gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland (bestuurlijk). Geografisch gezien valt een deel van de gemeente onder de streek West-Friesland. Dit betreft het grondgebied van de voormalige gemeente Niedorp.

- De gemeente Hollands Kroon omvat de dorpen Anna Paulowna, Barsingerhorn, Breezand, Den Oever, Haringhuizen, Hippolytushoef, Kolhorn, Kreileroord, Lutjewinkel, Middenmeer, Nieuwe Niedorp, Oosterland, Oude Niedorp, Slootdorp, Van Ewijcksluis, 't Veld, Westerland, Wieringerwaard, Wieringerwerf, Winkel en Zijdewind, en de buurtschappen Belt, Blokhuizen, Dam, De Bomen, De Gest, De Haukes, De Heid, De Hoelm, De Kampen, De Leijen, De Normer, De Strook, De Vennik, De Weel, De Weere, Elft, Gelderse Buurt, Groetpolder, Hogebieren, Hollebalg, Kreil, Langereis (gedeeltelijk), Lutjekolhorn, Moerbeek, Nieuwesluis, Noord-Stroe, Noordburen, Noorderbuurt, Oosterklief, Poolland, Slootgaard (deels), Smerp, Stroe, Terdiek, Tin (grotendeels), Vatrop, Verlaat (deels), 't Wad (deels), Wateringskant, Westeinde, Westerklief en Zandburen. In totaal zijn dit 21 dorpen en 42 buurtschappen.

- De gemeente Hollands Kroon is in 2012 ontstaan* uit samenvoeging van de gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer.
* Dit is overigens de enige gemeentefusie die per 1-1-2012 in ons land heeft plaatsgevonden.

- Vanwege deze fusie zijn op 23 november 2011 verkiezingen geweest voor de nieuwe gemeenteraad. De uitslagen daarvan kunt u lezen op de site Verkiezingen Hollands Kroon.

- De hoofdplaats van de gemeente Hollands Kroon is Anna Paulowna.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hollands Kroon.

Terug naar boven

Naam

Werknaam
De voorlopig werknaam van de nieuwe gemeente was Amstelmeer.

Definitieve naam
De definitieve naam is dus Hollands Kroon geworden. Dat besluit is door de gemeenteraden genomen in juni 2010. Middels een prijsvraag konden inwoners voorstellen voor de naam van de nieuwe gemeente indienen. De top vier van de nieuwe naam bestond uit Hollands Kroon, Wieringerlanden, Noordkop en Waddenwaard. Hollands Kroon is gekozen omdat 1) het een mooie krachtige naam is, een passende naam voor de noordelijke rand van Noord-Holland, 2) het de naam was van het voormalige waterschap van 1994 tot 2003, dat door een fusie is opgegaam in het huidige Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en 3) het de naam is van een rijksmonument: het voormalige kantoorgebouw van Domeinen uit 1942.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Hollands Kroon ligt in het uiterste NO van Noord-Holland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Hollands Kroon omvat ca. 20.000 huizen met ca. 47.000 inwoners.

- De gemeente Hollands Kroon is in 2012 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten:
Anna Paulowna met ca. 14.000 inwoners;
Niedorp met ca. 12.000 inwoners;
Wieringermeer met ca. 12.500 inwoners;
Wieringen met ca. 8.500 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Hollands Kroon.

- Media / nieuws: - Lokale omroep RTV Noordkop.

Reactie toevoegen