Slootdorp

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

slootdorp brink [640x480].jpg

Slootdorp, Brink, ansichtkaart uit de begintijd, jaren dertig, toen het dorp nog maar net was aangelegd.

Slootdorp, Brink, ansichtkaart uit de begintijd, jaren dertig, toen het dorp nog maar net was aangelegd.

slootdorp_de_meertuin.jpg

In 2014 is in Slootdorp samenwerkingsschool De Meertuin ontstaan, uit een fusie van ABBS De Regenboog en PCB De Zaaier. De verzuiling voorbij, en daar is men trots op. Met hart en hoofd wordt gewerkt aan goed onderwijs in de brede zin van het woord.

In 2014 is in Slootdorp samenwerkingsschool De Meertuin ontstaan, uit een fusie van ABBS De Regenboog en PCB De Zaaier. De verzuiling voorbij, en daar is men trots op. Met hart en hoofd wordt gewerkt aan goed onderwijs in de brede zin van het woord.

Slootdorp

Terug naar boven

Status

- Slootdorp is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Wieringermeer.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De nederzetting stond aanvankelijk bekend onder de naam Sluis I. De naam van de lokale tennisvereniging herinnert hier nog aan.

Terug naar boven

Ligging

Slootdorp ligt W van Wieringerwerf, rond een kruising van wegen en waterwegen. Hierdoor zijn qua bebouwing 4 kwadranten ontstaan met ieder hun eigen karakter.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Slootdorp heeft ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Slootdorp is ontstaan vanaf 1930 en is daarmee het oudste dorp in de Wieringermeerpolder. In korte tijd zijn woningen, winkels, een kerk en de eerste school van 'het nieuwe land' opgetrokken. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers de dijken doorgestoken, waardoor het dorp voor een groot deel is verwoest. De huidige bebouwing dateert daarom grotendeels van na die tijd.

De RK kerk uit 1932 stond op Brink 1. De kerk is in 1945 deels door overstroming verwoest, daarna hersteld. De kerk is in 2004 aan de eredienst onttrokken en in 2010 gesloopt.

In 2004 is Slootdorp grootschalig geherstructureerd om het dorp weer aan de eisen des tijds te laten voldoen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2012 en 2013 is de N240 (Slootweg en Westerterpweg) door en rond Slootdorp heringericht en is er groot onderhoud gepleegd, zodat die weg er voorlopig weer netjes bijligt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Slootdorp heeft 5 rijksmonumenten.

- De aanvankelijk Nederlands Hervormde Kerk, sinds 1998 Nederlands Gereformeerde Kerk (Brink 55), dateert uit 1932 en staat anno 2015 te koop. Het kerkgebouw met aangebouwde kosterswoning is een rijksmonument, van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als vroeg, sober uitgevoerd en gaaf bewaard voorbeeld van de kerkbouw uit de beginperiode van de Wieringermeerpolder. De kerk heeft situationele waarde vanwege de stedenbouwkundige situering aan de Brink.

- Gereformeerde Kerk (PKN) aan de Langeweg 3.

- Aan de Nieuwesluizerweg 42 staat het gemeenschapshuis van het voormalige Joodse Werkdorp Nieuwesluis. Dit werkdorp is in 1934 gebouwd voor de opvang van 300 jonge Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk. In 1941 sloten de Duitsers het kamp en zijn de bewoners weggevoerd naar kamp Mauthausen. 187 bewoners hebben de oorlog niet overleefd. Er zijn plannen om het pand te herbestemmen als museum en beeldentuin. Voor nadere informatie zie de reportage over het voormalige Joodse Werkdorp Nieuwersluis te Slootdorp.

- Bij de viering van het 75-jarig bestaan van de Wieringermeerpolder in 2005 is het Pioniersmonument bij de Brinkkerk onthuld. Het stelt een pioniersgezin voor dat met hun paard op weg is naar hun nieuwe woonplaats.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Het Midzomerfeest (weekend eind augustus / begin september) is naar eigen zeggen het leukste feest van Hollands Kroon.

- De Boerenversmarkt (weekend begin september) is een proef- en beleef-evenement met een grote variëteit aan lokale versproducten.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Samenwerkingsschool De Meertuin is is een zogeheten algemeen bijzondere basisschool, in 2014 ontstaan uit fusie van ABBS De Regenboog en PCB De Zaaier. De verzuiling voorbij, en daar is men trots op. 'Samenleven en samenwerken' zit de betrokkenen in het bloed. De Meertuin is een gezellige dorpsschool aan de groene rand van het dorp, waar met hart en hoofd wordt gewerkt aan goed onderwijs in de brede zin van het woord. In 2017 beoogt men een gloednieuw, eigentijds gebouw te betrekken op sportcomplex De Belboei. - De Meertuin op Facebook.

- Midden tussen de sportvelden bevindt zich de gezellige, sfeervolle locatie van BSO De Hoftuin. Een plek waar kinderen graag komen en ouders hun kinderen met een goed gevoel onderbrengen. Een ruime grote groepsruimte met een diversiteit aan speelhoeken en groot aanbod aan speelgoed, zorgt ervoor dat uw kind zich geen moment zal vervelen. Buitenspelen is op deze locatie geweldig. Er is een buitenruimte zo groot als 4 voetbalvelden, zonder verkeer of water in de buurt. Voetballen of rondjes steppen is dus geen enkel probleem. Vele opvangvarianten, kleinschaligheid en aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind.

- Sport: - Zweefvliegclub Den Helder heet zo omdat de club destijds is begonnen op het Marinevliegkamp De Kooy bij Den Helder. Inmiddels huist de club al vele jaren aan de Ulkeweg in Slootdorp.

- Zorg: - Zorgboerderij Meerhoeve. - Zorgboerderij Cormeij Hoeve.

- Brandweer: - Brandweer Slootdorp.

Reacties

(4)

Ik ben op zoek naar de naam van de dominee die in de jaren zeventig op de kansel preekte van de gereformeerde kerk aan de Langeweg in Slootdorp. Hopelijk kan iemand mij helpen.

Red.:
Wellicht kan het Genootschap voor de Geschiedenis van Wieringermeer u verder helpen. Zie http://www.wieringermeergeschiedenis.nl/

Ds. G. Kalksma (overleden), 26.10.1969 tot 11.08.1974

Ds. M. Dijkstra, 04.04.1976 tot 07.09.1980

Heeft u al antwoord op uw vraag gekregen wie er preekte in de jaren 70? Ik kan het anders voor u navragen.

Dat staat in de reactie hierboven toch al, dus daarmee is de vraag dan toch beantwoord?

Reactie toevoegen