Van Ewijcksluis

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

van_ewijcksluis_dorpsvereniging_40_jaar_2014.jpg

Dorpsvereniging Van Ewijcksluis e.o. is opgericht in 1974 en heeft in 2014 dus het 40-jarig bestaan gevierd.

Dorpsvereniging Van Ewijcksluis e.o. is opgericht in 1974 en heeft in 2014 dus het 40-jarig bestaan gevierd.

Van Ewijcksluis

Terug naar boven

Status

- Van Ewijcksluis is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Anna Paulowna.

- Het dorp Van Ewijcksluis heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Anna Paulowna.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1839-1859 Ewijk Sluis, 1866 Van Ewijckssluis.

Naamsverklaring
Het dorp is genoemd naar de eerste 'gouverneur des konings' (Commissaris van de Koning) in Noord-Holland, mr. Daniël Jacob van Ewijck (1786-1858), heer van Oostbroek en De Bilt, die betrokken was bij de inpoldering van de Anna Paulownapolder.(1)

Terug naar boven

Ligging

Van Ewijcksluis ligt NO van Anna Paulowna, aan het begin van de weg/dijk naar Wierinigen. Deze dijk scheidt het Amstelmeer in het O van de Waddenzee in het W. Het dorp ligt vanuit Anna Paulowna gezien aan het eind van de Van Ewijcksvaart.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Van Ewijcksluis heeft ca. 90 huizen met ca. 220 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Molen
De Molen van de Oostpolder dateerde uit 1845 en maalde het water vanuit het Lage Oude Veer (de binnenboezem van de Oostpolder) uit op de Van Ewijcksvaart. Vandaar werd het op de Waddenzee gespuid, tegenwoordig op het Balgzandkanaal. De molen is in 1913 afgebroken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De sluis alhier is in 1846 aangelegd bij de drooglegging van de Anna Paulownapolder. De sluis ligt er weer piekfijn bij, sinds er in 2014 en 2015 groot onderhoud aan is verricht. In 2014 ging het om de 'bovenkant' van de sluis, in 2015 is de 'binnenkant' aangepakt. Het onderhoud omvatte het reinigen van het metselwerk en herstel van voegen, natuursteen en metselwerk.

- Als je vanaf de N249 vanuit Anna Paulowna het dorp Van Ewijcksluis binnendrijdt, stuit je direct op het voormalige stoomgemaal J.C. de Leeuw uit 1846. J.C. de Leeuw was van 1870-1872 de eerste burgemeester van Anna Paulowna. Het is een eenvoudig, witgepleisterd blok van één bouwlaag met plat dak en is voorzien van een balustrade.Sinds 1913 werkt het gemaal op twee elektrische pompen. Sinds 2015 wordt dit gemaal alleen nog in geval van calamiteiten ingezet. Het gemaal is een provinciaal monument. - Interview met de bewoners van het huisje naast het gemaal.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Op de Nationale Boomfeestdag in maart 2017 zijn aan de Amsteldijk in het dorp 16 vruchtbomen geplant. Onder de link kun je zien welke het zijn en waar ze staan.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Reportage over Van Ewijcksluis op de site van het Reformatorisch Dagblad (2012).

- Belangenvereniging: - Dorpsvereniging Van Ewijcksluis e.o. is opgericht in 1974. De twee hoofddoelen van de vereniging zijn het opkomen voor de gezamenlijke belangen van het dorp en zijn inwoners en het organiseren van evenementen ter bevordering van de levendigheid en de onderlinge contacten.

Reactie toevoegen