Den Oever

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

den oever zuiderzeewerken met op de achtergrond de wieringermeerdijk 11-5-1929 [640x480].jpg

Den Oever met op de achtergrond de Wieringermeerdijk 11-05-1929

Den Oever met op de achtergrond de Wieringermeerdijk 11-05-1929

Den Oever

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Den Oever.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Den Oever.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Den Oever.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Den Oever (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Den Oever is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Wieringen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Havendijk in Den Oever voldoet niet meer aan de wettelijke veiligheidseisen. Bij extreem weer kan er te veel water over de dijk slaan. Daarom wordt deze 900 meter lange hoogwaterkering van 2017 t/m 2019 versterkt. Het gaat om een verhoging van max. 1,5 meter. Tegelijk met de Havendijk worden ook de havendammen versterkt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Den Oever heeft 25 rijksmonumenten.

- Molen De Hoop.

- Gevelstenen in Den Oever.

- De zilverschatten van Westerklief zijn te zien in het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen. De verhalen achter deze opzienbarende vondsten worden verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus): zilver in de economie van de Vikingtijd; Wieringen als handelslocatie op de reizen naar en van Dorestad, Denemarken en Engeland; handelsproducten van de Vikingen en Friezen; wapens van Vikingen, Franken en Friezen; een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldelevschepen uit Roskilde, Denemarken.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Bij Den Oever, aan het begin van de Afsluitdijk, heeft Rijkswaterstaat in 2015 een vispassage aangelegd. Door de vispassage kunnen vissen nu van de Waddenzee naar het IJsselmeer zwemmen. De vissen hebben het zoete water nodig om te kunnen paaien en jonge visjes kunnen in het zoete water opgroeien. Om die reden zet Rijkswaterstaat ook regelmatig de sluizen open voor vis. Het zoute water dat dan meekomt moet wel worden afgevoerd, zodat het IJsselmeer niet te zout wordt. Het meer is immers een belangrijk reservoir voor drinkwater en voorziet ook de landbouw van water. Om het zoute water af te voeren is een zoutwater-afvoersystemen gebouwd.

Reactie toevoegen