Westerland

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Westerland

Terug naar boven

Status

- Westerland is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Wieringen.

- Onder het dorp Westerland vallen ook de buurtschappen Dam, De Haukes, De Hoelm, Hollebalg, Noorderbuurt en Westerklief (deels). Dit zijn 6 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Westerland ligt aan de Waddenzee en NO van het Amstelmeer en ligt verder ZW van de dorpen Hippolytushoef, Oosterland en Den Oever, W en ZW van de A7 (waaronder de Afsluitdijk), NW van het dorp Wieringerwerf, NNW van het dorp Slootdorp, NO van de dorpen Wieringerwaard en Anna Paulowna, ONO van het dorp Van Ewijcksluis en ZO van de stad Den Helder.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Westerland 40 huizen met 200 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp (inclusief de buurtschappen) ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De peuters van basisschool De Dentele moeten sinds schooljaar 2015/2016 naar basisschool De Kei in Hippolytushoef, omdat er in de peutergroep (groep 1/2) nog maar 4 kinderen zaten, wat het niet verantwoord maakte om daar nog een aparte klas voor in functie te houden. De Dentele zou voor de overige klassen nog enkele jaren in functie blijven. Maar diverse ouders waren het er niet mee eens en haalden ook hun grotere kinderen van de school af, waarmee zij de sluiting hebben versneld: in juli 2015 is basisschool De Dentele daarom alsnog versneld opgeheven omdat er te weinig leerlingen overbleven om voortzetting nog verantwoord te doen zijn. De kinderen die voorheen naar deze school gingen, zijn 'uitgevlogen' naar allerlei scholen in de omgeving, niet alleen naar Hilppolytushoef maar ook naar bijv. Wieringerwerf en Schagen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Westerland heeft 6 rijksmonumenten.

- Westerland heeft 1 gemeentelijk monument.

- Nicolaaskerk of Westerlander kerk.

- Op de begraafplaats van de protestantse kerk ligt een oorlogsgraf van een tijdens WO II omgekomen Britse vlieger.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het dorp bruist ieder jaar in juni tijdens het Dorpsfeest Westerland, naar eigen zeggen "het leukste Dorpsfeest van Noord-Holland". Jaarlijks zorgt men voor een gevarieerd programma, met op zaterdag de spetterende Kindermiddag, kermis, het Wieringer kampioenschap Boardingvoetbal en live muziek tijdens een wervelend feest ‘s avonds in de feesttent. En zondag is er de Boerenlandfair - naar eigen zeggen "de gezelligste Boerenlandfair van Noord-Holland" - met aansluitend live muziek. - Dorpsfeest Westerland op Facebook. - Boerenlandfair Westerland op Facebook.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het strand van Westerland heet het Lutjestrand. Lutje betekent 'klein'. Het oorspronkelijke Lutjestrand was inderdaad niet groot. Het was op een gegeven moment niet groot genoeg meer om de groeiende aantallen strandrecreanten op te vangen. Daarom besluit men rond 1990 om een nieuwe laag zand over het oude zand te spuiten. Het oude strand-zand is ca. 100.000 jaar oud en bevat een verscheidenheid aan mineralen. Welke dat zijn kun je lezen op de site Oneindig Noord-Holland. Voor mineralenliefhebbers heeft het geen zin om te gaan graven, want de oorspronkelijke stenen zijn tijdens hun reis uit het noorden helemaal verpulverd.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Westerland.

Reactie toevoegen