Kolhorn

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
West-Friesland
Noord-Holland

Kolhorn

Terug naar boven

Status

- Kolhorn is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Hollands Kroon. T/m 1989 gemeente Barsingerhorn. In 1990 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- Onder het dorp Kolhorn vallen ook de buurtschappen De Strook en Lutjekolhorn (deels).

Terug naar boven

Ligging

Kolhorn ligt O van Schagen, NO van Barsingerhorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Kolhorn 110 huizen met 551 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Kolhorn, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Stichting Oud Kolhorn.

- Museum De Turfschuur is een klein en overzichtelijk museum, gelegen aan de oude Westfriese Omringdijk. In het museum kun je van alles zien en beleven over de strijd van de provinciale en plaatselijke bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en West-Friesland in het bijzonder.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Beheersverordening Kolhorn, Barsingerhorn en Haringhuizen (2013).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kolhorn heeft 22 rijksmonumenten.

- In 2004 opende Erfgoedcentrum OpZeeland haar deuren voor het publiek. In dit museum kun je kijken naar o.a. keramiek door de eeuwen heen, zoals aardewerk uit de Romeinse tijd, majolica uit de 17e eeuw, Gouds plateel uit het begin van de 20e eeuw en Fris-aardewerk uit de jaren vijftig en zestig. Ook heeft het museum een collectie schilderijen van de in 2004 overleden Dirk Breed, een Kolhorner kunstschilder met een heel eigen schilderstijl en kleurgebruik.

- Oorlogsmonument op de begraafplaats, ter herinnering aan de crash in deze omgeving van een Lancaster Bommenwerper in de nacht van 30 op 31 januari 1944. Bij deze crash kwam de gehele RAF-bemanning om het leven.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Langs de kanalen Schagen-Kolhorn en Alkmaar-Kolhorn zijn in 2011 14 nieuwe natuurgebiedjes gerealiseerd. De kanalen vormen een belangrijke natuurlijke schakel en hebben de functie van natte ecologische verbinding. Om die verbinding kracht bij te zetten heeft de provincie Noord-Holland de natte natuur langs de kanalen versterkt. Op diverse locaties langs de waterwegen zijn poelen, kreken, vooroevers en moeras aangelegd en rietkragen verbreed.

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie van oude ansichtkaarten van Kolhorn.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kolhorn.

Reactie toevoegen