Kolhorn

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
West-Friesland
Noord-Holland

Kolhorn

Terug naar boven

Status

- Kolhorn is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Hollands Kroon. T/m 1989 gemeente Barsingerhorn. In 1990 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- Onder het dorp Kolhorn vallen ook de buurtschappen De Strook en Lutjekolhorn.

Terug naar boven

Naam

In het West-Fries
Klorre, Klorn.

Oudere vermeldingen
1518 Kolhoiren, 1573 en 1575 Colhorn, 1612 Colhoorn, 1629 Kolhorn.

Naamsverklaring
Wel verklaard als een samenstelling van kold 'koud' en horn 'uitspringende bocht, hoek', en dan 'de koude hoek'. Hiertegen spreekt dat de overgang van kold naar koud in Holland al in het begin van de 13e eeuw aanwijsbaar is, maar oude vormen met kold (met -d) en koud ontbreken volledig. Misschien schuilt in het eerste deel het in onbruik geraakte kol 'top, kop, hoogte', in Noord-Hollandse veldnamen als Zaans 't Kol, Wierings 't Kolke, in Assendelft 1600 De colle veentges en te Oostzaan 1742 't kol acker. Een persoonsnaam Kol(e) is niet waarschijnlijk.(1)

Terug naar boven

Ligging

Kolhorn ligt O van Schagen, NO van Barsingerhorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Kolhorn 110 huizen met 551 inwoners. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 400 huizen met ca. 970 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Kolhorn, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Stichting Oud Kolhorn.

- Museum De Turfschuur is een klein en overzichtelijk museum, gelegen aan de oude Westfriese Omringdijk. In het museum kun je van alles zien en beleven over de strijd van de provinciale en plaatselijke bevolking om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen in het landschap in Noord-Holland en West-Friesland in het bijzonder.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- N van de dorpskern van Kolhorn, rond de nieuwe haven, heeft projectontwikkelaar BPD in 2017 en 2018 het nieuwbouwproject Nieuw Colhorn gerealiseerd. Een bijzonder woonproject met respect voor de geschiedenis, aldus BPD. Het buurtje omvat ca. 50 woningen in authentieke stijl.

- Beheersverordening Kolhorn, Barsingerhorn en Haringhuizen (2013).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kolhorn heeft 22 rijksmonumenten.

- Kolhorn was ooit een vissersdorp, dat aan de Zuiderzee lag. Door de inpoldering van het Wieringermeer ligt het dorp nu midden in het Noord-Hollandse landschap. Het uiterlijk van een vissersdorp is echter blijven bestaan. De afgelopen jaren zijn de huizen en gebouwen schitterend gerestarureerd. Alleen daarvoor al is het dorp een bezoek waard.

- In 2004 opende Erfgoedcentrum OpZeeLand haar deuren voor het publiek. In dit museum kun je kijken naar o.a. keramiek door de eeuwen heen, zoals aardewerk uit de Romeinse tijd, majolica uit de 17e eeuw, Gouds plateel uit het begin van de 20e eeuw en Fris-aardewerk uit de jaren vijftig en zestig. Ook heeft het museum een collectie schilderijen van de in 2004 overleden Dirk Breed, een kunstschilder uit Kolhorn met een heel eigen schilderstijl en kleurgebruik.

- Oorlogsmonument op de begraafplaats, ter herinnering aan de crash in deze omgeving van een Lancaster Bommenwerper in de nacht van 30 op 31 januari 1944. Bij deze crash kwam de gehele RAF-bemanning om het leven.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting Kolhorn Vooruit staat voor het organiseren van “IJs- en Volksvermaak”. Maar wat houdt dat dan in? Nou, hou je vast: Het beheer van de IJsbaan en Koek en Zopie tijdens de wintermaanden. De organisatie van IJswedstijden en -evenementen, zoals Schaatswedstrijden, Schoolwedstrijden, Curling, Priksleewedstrijden, Gemaskerd IJsbal, Toertochten, IJsdisco. Lampionoptochten. Koningsdagprogramma, zoals Puzzeltochten, Pannenkoekenmaaltijd, Fietsversierwedstijden, Volks- en Kinderspelen, Volleybaltoernooi, Playbackshows, Tombola, Kampioenschap Eierengooien, Prutrace. Kermisprogramma, zoals Bingo, Stratencompetitie, Kinder Bingo en Vossenjacht / Speurtocht. Ook verricht het bestuur van Kolhorn Vooruit hand en spandiensten voor, tijdens en na de Nachtmarkten in het dorp.

- Op drie vrijdagavonden in juni, juli en augustua is er jaarlijks de Nachtmarkt Kolhorn. Ca. 250 kramen en stalletjes met een rijk gevarieerd assortiment staan opgesteld rondom de haven en de kerk. Ook aan de inwendige mens is gedacht door een horecaplein aan het Kerkepad. De markt en het oudste gedeelte van het dorp zijn op deze avonden prachtig verlicht. De organisatie adviseert bezoekers om het dorp van de westkant te benaderen (de N248 Schagen - Middenmeer), waar op twee grote verlichte parkeerterreinen voldoende plaats is.

- Het evenement 'Nazomeren in Niedorp' (3e volledige weekend van augustus) vindt jaarlijks plaats in alle 9 dorpen van deze voormalige gemeente. Ca. 150 deelnemers laten op ca. 100 locaties van alles zien en er is van alles te doen op het gebied van tuinieren, kunst, cultuur en muziek. Voor nadere informatie zie de link.

- Kermis Kolhorn (gedurende 4 dagen in september).

- Bij de Obstacle Run Hollands Kroon (op een zaterdag in september) in Kolhorn kun je kiezen uit de afstanden 5, 10 en 15 km. De Obstacle Run met ca. 40 hindernissen die onderweg genomen moeten worden, is uniek vanwege de ondergelopen IJsbaan, een 1 km lang stuk dwars door het water. Wie durft het aan?

- Op een zaterdagavond eind oktober is er Halloween Kolhorn, in en rond het Dorpsbos. Inschrijven bij `t Klorner Hoekie op de IJsbaan. Tijdens de Spooktocht is `t Hoekie open voor een praatje en een drankje. Kinderen onder begeleiding van hun ouder(s). Deelname kost € 3.= inclusief halverwege de tocht warme chocolademelk. Het is verboden om zelf zaklampen, telefoons, maskers of andere spullen mee te nemen tijdens de tocht. Het parcours kan op sommige plekken vrij nat en drassig zijn, dus hou hier rekening mee. Het Dorpsbos is van 19.30 tot ca. 01.30 uur niet toegankelijk voor niet deelnemers. Er wordt een superspannende griezeltocht uitgezet. Tijdens de tocht zijn beveiligers aanwezig om calamiteiten te voorkomen. Vele karakters, geluid- en lichteffecten en objecten jegen de deelnemers de stuipen op het lijf. De figuranten en de vele vrijwilligers hebben er altijd griezelig veel zin in. Deelnemen is te allen tijde voor eigen risico.

- Sinterklaasintocht.

- In een weekend in de 1e helft van december verandert Kolhorn in een Kerstdorp. De inwoners versieren hun huizen en tuinen met lichtjes waardoor het toch al pittoreske dorpje nog meer dan anders al het geval is, een lust voor het oog is. Het startsein wordt gegeven op vrijdagavond bij De Horn, wanneer de inwoners, onder het genot van chocomel, glühwein en kerstliedjes op de achtergrond, de lichtjes in de ‘dorpskerstboom’ ontsteken. Zaterdag is er tussen 15.00 en 21.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur van alles te zien, te beleven, te maken en te kopen. Er staan kramen in de kerk en je bent van harte welkom bij de deelnemende inwoners thuis. Verder kun je de Kerstman en een levende kerstboom tegenkomen. Alle deelnemers zijn duidelijk herkenbaar en de locaties zijn genummerd. Om niets te missen wordt aangeraden de nummering te volgen; zo kom je vanzelf langs alle deelnemers en langs alle mooie plekjes in het dorp. Voor verdere informatie over het aanbod en de tijden zie de flyer die bij alle deelnemers ligt en natuurlijk de Facebookpagina van Kerstevenement Kolhorn.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Langs de kanalen Schagen-Kolhorn en Alkmaar-Kolhorn zijn in 2011 14 nieuwe natuurgebiedjes gerealiseerd. De kanalen vormen een belangrijke natuurlijke schakel en hebben de functie van natte ecologische verbinding. Om die verbinding kracht bij te zetten heeft de provincie Noord-Holland de natte natuur langs de kanalen versterkt. Op diverse locaties langs de waterwegen zijn poelen, kreken, vooroevers en moeras aangelegd en rietkragen verbreed.

- Voor de drooglegging van de Wieringermeer en de aanleg van de Afsluitdijk lag Kolhorn direct aan de Zuiderzee. Het dorp heeft daardoor een lang maritiem verleden achter de rug. Zo had het tot in de vorige eeuw een respectabele vissersvloot die grotendeels bestond uit Staverse Jollen. In de wetenschap dat in bijna alle voormalige Zuiderzeehavens nog wel schepen liggen die aan het visserijverleden herinneren, zijn enkele inwoners in 1999 actief op zoek gegaan naar nog overgebleven exemplaren van de Kolhorner vissersvloot. Na een zoektocht van meer dan een jaar door het hele land is uiteindelijk een jol teruggevonden met een visserijgeschiedenis uit het dorp. Het bleek te gaan om een ijzeren geklonken “Stavorensche Bomboot”, die in 1899 in opdracht van de Kolhorner visser Pieter Bood is gebouwd en waarmee onder nummer KH44 op ansjovis is gevist.

Vervolgens is Stichting Varend Erfgoed Kolhorn in het leven geroepen, met als doel het schip voor het dorp te behouden en haar zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat van 1900 terug te brengen. Het resultaat mag er zijn: Ansjovisjol KH44 is ondertussen officieel als varend monument erkend en maakt regelmatig zeiltochten om het verhaal van de jol en de geschiedenis van het dorp levend te houden, en om middelen te verwerven om ook in de toekomst het schip te kunnen blijven onderhouden.

Een zeiltochtje met het varend monument KH44 op het Kolhornerdiep is een unieke belevenis. Tijdens de reis vraagt de schipper je hem te helpen met de navigatie en de zeilen. Verder vertelt hij over de historie van Kolhorn, haar visserij en natuurlijk over de jol zelf. Een boottocht met de KH44 is bijvoorbeeld heel geschikt voor een familiefeestje of een bedrijfsuitje. Zeker in combinatie met een rondleiding door het dorp of een bezoek aan de twee musea. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden bij de cafés en/of restaurants in het dorp. De zeiltocht op het Kolhornerdiep duurt circa 1,5 uur. Voor dagen en kosten zie de link.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Kolhorn, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie van oude ansichtkaarten van Kolhorn.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - De monumentale en beeldbepalende Laurenskerk, die niet meer in gebruik is voor religieuze doeleinden, is met de fysieke koppeling aan Dorpshuis De Nieuwe Horn (Kerkepad 1-3) een unieke locatie, die voor en door inwoners van Kolhorn wordt gebruikt. De accommodaties dragen bij aan de sociale cohesie in het dorp doordat ze onderdak bieden aan onder andere dorpsbijeenkomsten, concerten en exposities, maar ook reguliere huurders zoals Stichting Graag Gedaan, EHBO, seniorensoos, biljartclub, WAO belangengroep, Haarstudio De Horn, Cathrien’s Fitness, de Zonnebloem, FNV Vrouwen, Teken- en Schilderclub Barsingerhorn, Harmonie De Eendracht, Innerguiding Persoonlijke Ontwikkeling en Marcel de Wit Projecten.

- Kunst: - Teken- en schilderclub Barsingerhorn is een vereniging met 20 leden. Om de week, op de woensdagavond, wordt er geschilderd van half acht tot tien uur in de Laurenskerk te Kolhorn. In totaal zijn er 12 lesavonden, en komen er 4 docenten per seizoen. Werken kan ook individueel en met elk materiaal. Elke twee jaar zijn er exposities.

- Jeugd: - Kindermusical Kolhorn is een musicalvereniging voor kids in de groepen 3 t/m 8 van de basisschool.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Kaagvogels is opgericht in 1945. - Handbalvereniging Zwaluwen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kolhorn.

Reactie toevoegen