Kreil

Plaats
Buurtschap
Hollands Kroon
West-Friesland Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Kreil

Terug naar boven

Status

- Kreil is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in grotendeels de streek West-Friesland, en deels de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 31-7-1970 grotendeels gemeente Barsingerhorn, deels gemeente Wieringerwaard, per 1-8-1970 in zijn geheel over naar gemeente Barsingerhorn, in 1990 grotendeels over naar gemeente Niedorp, deels over naar gemeente Anna Paulowna, in 2012, weer in zijn geheel, over naar gemeente Hollands Kroon.

- De buurtschap Kreil valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Barsingerhorn, deels onder het dorp Wieringerwaard.

- De buurtschap Kreil heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1680 herdruk 1745 De Creyl, 1868 de Kreil.

Naamsverklaring
Het Nieuwfriese kreilen betekent 'rijshout, wilgentenen', daarbij het Nieuwfriese kreil 'wild struikgewas, met name op laag moerassig land'. Het betreft een Romaans leenwoord dat teruggaat op het Latijnse craticulum bij cratis 'rijshout, horde'. In het Oudfrans is er greille, creille* 'horde, vlechtwerk', geworden tot het Middelengelse krelle, het Nieuwengelse creel 'gevlochten mand, visfuik', het Nieuwnederlandse kriel 'vismand, viskorf'. Zie ook Creil en Kreileroord.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Kreil ligt rond de gelijknamige weg en rond het kruispunt van de Barsingerweg met de weg Kreil. De buurtschap ligt N van het dorp Barsingerhorn, Z van het dorp Wieringerwaard, ONO van de stad Schagen, NW van de dorpen Kolhorn en Lutjewinkel, ZO van het dorp Oudesluis, O van het dorp Schagerbrug, NO van het dorp Haringhuizen en ZW van het dorp Slootdorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Kreil omvat ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Reactie toevoegen