Middenmeer

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

middenmeer groeten uit [640x480].jpg

Middenmeer Groeten uit

Middenmeer Groeten uit

Middenmeer

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Tempelhof.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Middenmeer.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Middenmeer.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Middenmeer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Middenmeer (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Middenmeer is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Wieringermeer.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp Middenmeer is ontstaan rond 1930, na het inpolderen van het Wieringermeer.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Middenmeer, kunt u terecht bij het Historisch Genootschap Wieringermeer.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Onder Middenmeer valt ook het ZO van het dorp gelegen grote bedrijventerrein Agriport, dat de afgelopen jaren is gerealiseerd. Bijzonder is dat er in 2014 een groot datacenter van Microsoft is gerealiseerd. Het datacenter kost ca. 2 miljard euro, heeft een oppvervlakte van 20 hectare (40 voetbalvelden) en biedt werk aan 150 tot 200 mensen. In 2015 is het datacenter uitgebreid. In totaal heeft Microsoft er 40 hectare in bezit.

- Milieudefensie en de Dierenbescherming hebben de krachten gebundeld om de komst van een enorme megapluimveehouderij in Middenmeer te voorkomen. Het plan is om in deze megapluimveehouderij iedere zes weken 1,6 miljoen vleeskuikens op te fokken. Dit leidt tot veel dierenleed en milieuvervuiling, aldus de genoemde organisaties. Het bouwplan in Middenmeer is de grootste kippenfabriek die in ons land gepland is. De 1.620.000 vleeskuikens worden in zes weken tijd vetgemest tot een gewicht van ruim twee kilo. Door de snelle groei en het hoge gewicht ondervinden de vleeskuikens veel welzijnsproblemen, zoals pootaandoeningen, hartstoornissen en doodgroeien. Rond de kippenfabriek nemen stank en vervuiling door ammoniak en fijn stof fors toe. Ook verergert het mestoverschot. Studies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksbureau voor duurzame landbouw CLM hebben bovendien aangetoond dat door dergelijke megastallen op mensen overdraagbare ziektekiemen vaker voor kunnen komen. Voor nadere informatie zie de website Stop Veefabrieken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Middenmeer heeft 1 rijksmonument.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Middenmeer.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Middenmeer alg.

Reactie toevoegen