Middenmeer

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

middenmeer groeten uit [640x480].jpg

Middenmeer Groeten uit

Middenmeer Groeten uit

Middenmeer

Terug naar boven

Status

- Middenmeer is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Wieringermeer.

- Onder het dorp Middenmeer valt ook de buurtschap Lutjekolhorn (deels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Middenmeer ligt NW van de stad Medemblik, ZW van het dorp Kreileroord, ZZW van het dorp Wieringerwerf, ZO van het dorp Slootdorp, ZZO van het dorp Hippolytushoef, OZO van het dorp Wieringerwaard, ONO van het dorp Barsingerhorn, NO van de dorpen Lutjewinkel, Winkel en Nieuwe Niedorp, NNO van het dorp Aartswoud, N van het dorp De Weere, NNW van de dorpen Lambertschaag en Abbekerk en NW van de dorpen Twisk en Opperdoes.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Middenmeer omvat ca. 1.500 huizen met ca. 3.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp Middenmeer is ontstaan rond 1930, na het inpolderen van het Wieringermeer.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Middenmeer, kun je terecht bij het Historisch Genootschap Wieringermeer.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Onder Middenmeer valt ook het ZO van het dorp gelegen grote bedrijventerrein Agriport, dat de afgelopen jaren is gerealiseerd. Bijzonder is dat er in 2014 een groot datacenter van Microsoft is gerealiseerd. Het datacenter kost ca. 2 miljard euro, heeft een oppervlakte van 20 ha (= ca. 40 voetbalvelden) en biedt werk aan 150 tot 200 mensen. In 2015 is het datacenter uitgebreid. In totaal heeft Microsoft er 40 ha in bezit.

- Milieudefensie en de Dierenbescherming hebben de krachten gebundeld om de komst van een enorme megapluimveehouderij in Middenmeer te voorkomen. Het plan is om in deze megapluimveehouderij iedere 6 weken 1,6 miljoen vleeskuikens op te fokken. Dit leidt tot veel dierenleed en milieuvervuiling, aldus de genoemde organisaties. Het bouwplan in Middenmeer is de grootste kippenfabriek die in ons land gepland is. De 1.620.000 vleeskuikens worden in 6 weken tijd vetgemest tot een gewicht van ruim 2 kilo. Door de snelle groei en het hoge gewicht ondervinden de vleeskuikens veel welzijnsproblemen, zoals pootaandoeningen, hartstoornissen en doodgroeien.

Rond de kippenfabriek nemen stank en vervuiling door ammoniak en fijn stof fors toe. Ook verergert het mestoverschot. Studies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksbureau voor duurzame landbouw CLM hebben bovendien aangetoond dat door dergelijke megastallen op mensen overdraagbare ziektekiemen vaker voor kunnen komen. Voor nadere informatie zie de website Stop Veefabrieken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Middenmeer heeft 1 rijksmonument.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Meerkoetelaars.

- Feest op de Haven (op een zaterdag begin juli), met o.a. sport, spel, lekker eten, en sinds 2016 het onderdeel Allstarbands: 36 muzikanten in 6 door loting samengestelde nieuwe bands treden op met een voor elke band uitdagend breed repertoire van rock tot Nederlandstalig. Wat er gespeeld gaan worden blijft tot zaterdagavond een verassing voor het publiek. Nieuw sinds 2017 is de 'talentband' die bestaat uit aanstormende getalenteerde lokale muzikanten. Ondanks dat er geen enkele competitie tussen de bands is wil geen enkele band onder doen voor de ander en doen ze natuurlijk evengoed hun uiterste best om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Middenmeer (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Middenmeer.

- Brandweer: - Brandweer Middenmeer.

- Onderwijs: - Basisschool De Peppel. - Basisschool Titus Brandsma. - Basisschool De Wegwijzer.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Flevo.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Middenmeer alg.

Reactie toevoegen