Anna Paulowna

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

anna paulowna groeten uit 1968 [640x480].jpg

Anna Paulowna Groeten uit 1968

Anna Paulowna Groeten uit 1968

Anna Paulowna

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Tempelhof.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Anna Paulowna.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Anna Paulowna.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Anna Paulowna.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Anna Paulowna.

Terug naar boven

Status

- Anna Paulowna is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de regio Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2011.

- Anna Paulowna is de hoofdplaats van de gemeente Hollands Kroon.

- Wapen van de voormalige gemeente Anna Paulowna.

- De gemeente Anna Paulowna is in 1870 ontstaan als afsplitsing van de gemeente Zijpe, en in 1990 vergroot met het grondgebied van de voormalige gemeente Wieringerwaard (die per 1-8-1970 al in de gemeente Barsingerhorn was opgegaan).

- Onder het dorp Anna Paulowna valt ook de buurtschap Van Ewijcksluis en een deel van de buurtschap Gelderse Buurt. De oude kern van Anna Paulowna heette vroeger Kleine Sluis en had tot voor kort eigen witte plaatsnaamborden, idem voor de Spoorbuurt rond het spoor. Tegenwoordig staan deze borden er vermoedelijk niet meer.

Terug naar boven

Ligging

Anna Paulowna ligt ZO van Den Helder, N van Schagen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Anna Paulowna, kunt u terecht bij Vereniging Oud Anna Paulowna, die o.a. Museum Anna Paulowna beheert. In dit museum te Breezand wordt de droogmaking van de Anna Paulownapolder behandeld en de bloembollenteelt rond Breezand. Ook wordt er aandacht besteed aan koningin Anna Paulowna, naamgeefster van de polder.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Anna Paulowna heeft 1 rijksmonument.

- Molen De Leeuw / Leonide.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tijdens de Bloemendagen (week begin mei) kunt u in de hele voormalige gemeente Anna Paulowna prachtige bloemenmozaïeken, door de bewoners gemaakt van hyacinten, bewonderen. De bloeiende bollenvelden in ’s werelds grootste aaneengesloten bollenteeltgebied zijn het kleurrijke decor van de Bloemendagen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het 32 hectare grote Landgoed Hoenderdaell van de familie Kruijff aan de Van Ewijckskade 1, net ten oosten van de kern Anna Paulowna, is geopend sinds 2008. Als bezoeker kunt u er op uw gemak rondstruinen en een kijkje nemen in de tropische kas met exoten, fazanterie, kinderboerderij en op de dierenweide. Daarnaast is er nog een natuurterrein van gelijke grootte met onder andere plasdrasgebied.

 

Reactie toevoegen