Anna Paulowna

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

anna paulowna groeten uit 1968 [640x480].jpg

Anna Paulowna Groeten uit 1968

Anna Paulowna Groeten uit 1968

Anna Paulowna

Terug naar boven

Status

- Anna Paulowna is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de regio Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2011. Anna Paulowna is de hoofdplaats van de gemeente Hollands Kroon.

- Wapen van de voormalige gemeente Anna Paulowna.

- De gemeente Anna Paulowna is op 1-8-1870 ontstaan als afsplitsing van de gemeente Zijpe, en in 1990 vergroot met het grondgebied van de voormalige gemeente Wieringerwaard (die per 1-8-1970 al in de gemeente Barsingerhorn was opgegaan). (Let op: in de vorige zin staan twee datums die erg op elkaar lijken, maar er zit precies een eeuw tijdsverschil tussen deze datums!)

- Onder het dorp Anna Paulowna valt ook het dorp Van Ewijcksluis (voor de postadressen) en een deel van de buurtschap Gelderse Buurt (ook voor de postadressen). De oude kern van het dorp heette vroeger Kleine Sluis en had tot voor kort eigen witte plaatsnaamborden, idem voor de Spoorbuurt rond het spoor. Tegenwoordig staan deze borden er vermoedelijk niet meer. Hoe dan ook zijn deze twee dorpsdelen tegenwoordig integraal onderdeel van het dorp en daarmee al sinds lange tijd geen plaatsnamen meer (ze worden namelijk op sommige plattegronden en in sommige plaatsenlijsten ten onrechte nog als plaatsnaam vermeld).

Terug naar boven

Ligging

Anna Paulowna ligt ZO van Den Helder, N van Schagen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Anna Paulowna omvat ca. 3.100 huizen met ca. 7.800 inwoners (dit is exclusief de aantallen voor het dorp Van Ewijcksluis).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze voormalige gemeente, kun je terecht bij Vereniging Oud Anna Paulowna, die o.a. Museum Anna Paulowna beheert. In dit museum te Breezand wordt de droogmaking van de Anna Paulownapolder behandeld en de bloembollenteelt rond Breezand. Ook wordt er aandacht besteed aan koningin Anna Paulowna, naamgeefster van de polder.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Anna Paulowna heeft 1 rijksmonument.

- Bijzonder is dat de in 2002 gebouwde molen Leonide nooit een molenfunctie heeft gehad. Hoe dat zit kun je lezen onder de link.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tijdens de Bloemendagen (week begin mei) kun je in de hele voormalige gemeente Anna Paulowna prachtige bloemenmozaïeken, door de bewoners gemaakt van hyacinten, bewonderen. De bloeiende bollenvelden in ’s werelds grootste aaneengesloten bollenteeltgebied zijn het kleurrijke decor van de Bloemendagen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het 32 hectare grote Landgoed Hoenderdaell van de familie Kruijff aan de Van Ewijckskade 1, net ten oosten van de kern Anna Paulowna, is geopend sinds 2008. Als bezoeker kun je er op je gemak rondstruinen en een kijkje nemen in de tropische kas met exoten, fazanterie, kinderboerderij en op de dierenweide. Daarnaast is er nog een natuurterrein van gelijke grootte met onder andere plasdrasgebied.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Anna Paulowna.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Meerpaal. - Spoorbuurtschool. - Basisschool De Sluis.

Reactie toevoegen