Kreileroord

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

Kreileroord

Terug naar boven

Status

Kreileroord is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Wieringermeer.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen en naamsverklaring
Heette aanvankelijk - vanaf ca. 1930 - Dorp IV, de werknaam tijdens de inpoldering. Begin jaren vijftig wordt een oproep gedaan om een nieuwe naam te verzinnen. Meer dan 100 suggesties komen er binnen, waaronder namen als Veni Vidi Vici, Kwelhuis, Biggendorp en Kenau. Gekozen wordt voor Kreileroord, naar een verdwenen ondiepte en moerasbos Creil in de vroegere Zuiderzee, in combinatie met oord 'ontginningsnederzetting'. Zie ook Kreil.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp ligt N van Medemblik, O van Wieringerwerf en grenst in het O bíjna aan het IJsselmeer (formeel ligt daar nog een stuk dorpsgebied van Wieringerwerf tussen. Het dorp Kreileroord wordt geheel omringd door grondgebied van het dorp Wieringerwerf).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Kreileroord heeft ca. 250 huizen met ca. 600 inwoners en is daarmee het kleinste dorp van de Wieringermeer.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kreileroord is gebouwd in 1957 als nederzetting voor landarbeiders. De basisopbouw van het dorp kwam direct van de tekentafel af. Toen het dorp af was, liep het aantal landarbeiders terug door de mechanisatie. Het dorp is daarna ook altijd klein gebleven.

Zie verder:

- De reportage over de geschiedenis van Kreileroord in de Volkskrant, 2005, n.a.v. het vieren van het 75-jarig bestaan van de Wieringermeer in dat jaar.

- Artikel over de eerste jaren van Kreileroord, in Noordkop Nieuws, 2018.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In oktober 2018 heeft het dorp, nadat zij daar reeds gedurende 18 jaar om verzocht hadden, een zendmast voor mobiele telefonie gekregen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Koningsdag.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van Kreileroord.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- O van het dorp ligt het IJsselmeer, waar bij de dijk een klein recreatiegedeelte is.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Kreileroord, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kreileroord (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Kreileroord.

- MFC: - In 2006 is multifunctioneel centrum (MFC) De Doorbraak gereed gekomen. O.a. basisschool Het Creiler Woud, peuterspeelzaal ‘t Hummelhonk, de Dorpsraad, Jeugdvereniging JeeCee, S.V. Kreileroord (sport vereniging met o.a. voetbal en darten) en de ANBO hebben hierin onderdak gekregen. De gemeente heeft in 2018 de intentie uitgesproken het achterstallig onderhoud van De Doorbraak te gaan aanpakken.

- Onderwijs: - Basisschool Het Creiler Woud is een dorpsschool, waarbinnen de twee oorspronkelijke scholen van Kreileroord, de openbare school Het Startblok en de protestants christelijke school De Korenschoof, samen komen. In de schoolgids kun je lezen op welke manier zij samen met ouders en kinderen willen werken aan een goede school. Kwaliteit van het onderwijs staat hierbij centraal. Op de site beschrijven zij hoe zij ervoor willen zorgen dat de kinderen zich bij hen thuis voelen en zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Tevens kun je er lezen waar de school voor staat, wat je van hen kunt verwachten en waar je de school op kunt aanspreken.

In het dorp Kreileroord woont een groot percentage mensen met een Oost-Europese afkomst. Het Creiler Woud heeft zich dan ook gespecialiseerd in het onderwijs aan kinderen met een niet-Nederlandse afkomst. Met de kinderen die van oorsprong hier wonen vormen deze kinderen een leefgemeenschap, waarin zij niet alleen tot leren komen maar waarin zij ook eigenwaarde, creativiteit en respect voor hun omgeving ontwikkelen. "De Ouderwerkgroep van de school doet de leuke dingen, zoals het organiseren van de activiteiten."

- Sport: - De in 1958 opgerichte voetbalvereniging SV Kreileroord beoogt zowel “oud” (lees: senioren) als “jong” (lees: junioren en pupillen) iets te bieden. Bij deze vereniging gaat het om voetbal in een gezellige en vertrouwde omgeving. Respect voor de tegenstander, de scheidsrechter, de grensrechters, de medespelers, de trainers en coaches, het publiek en de vrijwilligers staat voorop. Op die manier blijft voetbal een ontzettend leuk en spannend spelletje voor spelers en publiek.

Reactie toevoegen