't Veld

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland West-Friesland
Noord-Holland

't Veld

Terug naar boven

Status

- 't Veld is een dorp in de provincie Noord- Holland, in de streken West-Friesland (geografisch) en Kop van Noord-Holland (bestuurlijk), gemeente Hollands Kroon. T/m 31-7-1970 viel het dorp grotendeels onder de gemeente Nieuwe Niedorp, deels onder de gemeente Oude Niedorp. Per 1-8-1970 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- Onder het dorp 't Veld valt officieel, voor de postcodes en postadressen, ook een deel van de buurtschap Moerbeek, maar in de praktijk valt deze onder het dorp Haringhuizen. Verder valt onder het dorp 't Veld buurtschap De Kampen (deels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Het Veld.

Terug naar boven

Ligging

't Veld ligt ZW van Winkel en Nieuwe Niedorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft 't Veld 25 huizen met 142 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ruim 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

'Koeienkerk'
De protestantse kerk van 't Veld stond op de plaats waar nu de rotonde ligt bij de ingang van Zijdewind. Sinds 1826 werd het gebouw ook gebruikt als school. Om de toename van leerlingen op te vangen, is het gebouw in 1873 helemaal ingericht als school en staakt de kerkgang voorgoed. In 1920 wordt de kerk verkocht aan boer Jan Droog, die daar zijn koeien stalt. Zo ontstaat de bijnaam voor het pand: ‘koeienkerk’. In 1970 wordt het pand afgebroken.

- De in 2000 opgerichte Stichting tot behoud van historisch erfgoed ’t Veld - Zijdewind - Moerbeek is een enthousiaste werkgroep met getalenteerde schrijvers die de geschiedenis van deze kernen plus die van De Weel op papier vastleggen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 2009 zat het dorp zonder supermarkt, waardoor de inwoners naar elders moesten om hun boodschappen te doen. Dankzij veel zelfwerkzaamheid van de inwoners heeft 't Veld sinds 2014 weer een supermarkt, in het pand van de vorige supermarkt, van de formule Superrr, met daarbij in het aanpalende pand Dorpsontmoetingsplek 't Veld - Zijdewind waar de inwoners elkaar kunnen ontmoeten, diverse ruimten kunnen worden gehuurd, die deels worden betrokken door zorgaanbieders.

- Op het terrein van de voormalige Tjaddinxschool aan de Dreeflaan is in 2013 een nieuw complex gerealiseerd, waarin de volgende instellingen onderdak vinden: basisscholen De Boet en Marinx, dorpshuis De Harmonie en kinderopvang De Hooijbergh.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De RK Martinuskerk (Rijdersstraat 91) is in 1853-1854 gebouwd onder leiding van architect Th. Molkenboer. Het orgel van L. Ypma uit 1871 is in 1926 ingrijpend gewijzigd door Vermeulen.

- Molenromp van de Molen van de Kostverlorenpolder (Koggeweg 3). De molen is in 1860 gebouwd, nadat zijn voorganger door een blikseminslag in dat jaar was verwoest. In 1912 is de molen onttakeld en ingericht tot machnistenwoning. Sinds 2005 is het een rijksmonument, ondanks bezwaar van de toenmalige gemeente Niedorp, die dat niet terecht vond vanwege de gewijzigde waterstaatkundige structuur.

Terug naar boven

Links

- Belangenverenigingen: - 't Veld werkt veel samen met buurdorp Zijdewind. Er is dan ook een gezamenlijke Dorpsraad 't Veld - Zijdewind.

- Buurtvereniging: - Een bijzondere, informele 'vereniging' in 't Veld is de Weber / Monolith Club, een groep van ca. 10 personen die per ongeluk bij elkaar zijn gekomen. Puur en alleen om te barbecuen. Wat begon als een grap, pakte al snel uit tot een hobby die ze maandelijks, in de zomer bijna wekelijks, beoefenen. Dit onder het motto: "weer of geen weer, het is altijd bbq weer!" Wat het voor anderen de moeite waard maakt om hun Facebookpagina te bekijken, is dat ze er ook regelmatig de niet-alledaagse recepten posten van wat ze die avond op tafel gaan zetten (en het resutaat ook in beeld laten zien), waar het water je van in de mond loopt. Dus allicht kun je daar zelf nog inspiratie uit opdoen.

- Onderwijs: - Basisschool De Marinx.

- Muziek: - In 1926 wordt in ’t Veld Fanfare Sint Martinus opgericht. Ruim anderhalf jaar later wordt in Waarland Fanfare Sint Gregorius opgericht. In 1964 fuseren de orkesten tot Fanfare Samen Voorwaarts. Naast de genoemde dorpen is het korps er ook voor buurdorp Zijdewind. Naast de fanfare is er het opleidingsorkest de Junior Stars en Feestorkest De Vrolijke Noot, dat ook jouw feest of evenement graag muzikaal opluistert.

- Sport: - Voetbalvereniging VZV.

Reactie toevoegen