't Veld

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland West-Friesland
Noord-Holland

't Veld

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving 't Veld.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving 't Veld.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving 't Veld.

Terug naar boven

Status

- 't Veld is een dorp in de provincie Noord- Holland, in de streken West-Friesland (geografisch) en Kop van Noord-Holland (bestuurlijk), gemeente Hollands Kroon. T/m 31-7-1970 viel 't Veld grotendeels onder de gemeente Nieuwe Niedorp, deels onder de gemeente Oude Niedorp. Per 1-8-1970 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- Onder het dorp 't Veld valt officieel, voor de postcodes en postadressen, ook een deel van de buurtschap Moerbeek, maar in de praktijk valt deze onder het dorp Haringhuizen.

Naam

Oudere vermeldingen
Het Veld.

Terug naar boven

Ligging

't Veld ligt ZW van Winkel en Nieuwe Niedorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had 't Veld 25 huizen met 142 inwoners.

- Tegenwoordig heeft 't Veld ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

'Koeienkerk'
De protestantse kerk van 't Veld stond op de plaats waar nu de rotonde ligt bij de ingang van Zijdewind. Sinds 1826 werd het gebouw ook gebruikt als school. Om de toename van leerlingen op te vangen, is het gebouw in 1873 helemaal ingericht als school en staakt de kerkgang voorgoed. In 1920 wordt de kerk verkocht aan boer Jan Droog, die daar zijn koeien stalt. Zo ontstaat de bijnaam voor het pand: ‘koeienkerk’. In 1970 wordt het pand afgebroken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 2009 zat 't Veld zonder supermarkt, waardoor de inwoners naar elders moesten om hun boodschappen te doen. Dankzij veel zelfwerkzaamheid van de inwoners heeft 't Veld sinds 2014 weer een supermarkt, met daarbij een ontmoetingsplek, waar ook diverse aanvullende functionaliteiten onderdak kunnen vinden.

- Op het terrein van de voormalige Tjaddinxschool aan de Dreeflaan is in 2013 een nieuw complex gerealiseerd, waarin de volgende instellingen onderdak vinden: basisscholen De Boet en Marinx, dorpshuis De Harmonie en kinderopvang De Hooijbergh.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- RK Martinuskerk uit 1854.

- Molenromp van de Molen van de Kostverlorenpolder.

Terug naar boven

Links

- 't Veld werkt veel samen met buurdorp Zijdewind. Er is dan ook een gezamenlijke Dorpsraad 't Veld - Zijdewind.

Reactie toevoegen