Winkel

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
West-Friesland
Noord-Holland

Winkel

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Winkel.

Terug naar boven

Status

- Winkel is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Hollands Kroon. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970. Per 1-8-1970 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- Wapen van de voormalige gemeente Winkel.

- Onder het dorp Winkel vallen ook de buurtschappen Groetpolder (deels) en Langereis (deels).

Terug naar boven

Naam

Bijnaam
Een bijnaam voor de inwoners van dit dorp is spreeuwen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Winkel ligt Z en ZO van het dorp Lutjewinkel, ZO van de dorpen Barsingerhorn en Haringhuizen en de stad Schagen, O van het dorp Zijdewind, NO van de dorpen 't Veld en Oude Niedorp, N en NO van het dorp Nieuwe Niedorp, WNW van het dorp Aartswoud, W van het dorp Lambertschaag, ZW van het dorp Middenmeer en Z van het dorp Kolhorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Winkel 156 huizen met 1.014 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 101/660 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Lutjewinkel 24/171, De Weere 19/123, Limmerschouw 5/24 en Langereis 7/36. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Winkel heeft 3 rijksmonumenten.

- Lucaskerk. In december 2006 zijn de Hervormde Gemeente te Barsingerhorn - Winkel en de Gereformeerde kerk te Kolhorn verenigd tot de Protestantse Gemeente te Winkel e.o. Deze kerkelijke gemeente omvat de dorpen Kolhorn, Haringhuizen, Barsingerhorn, Lutjewinkel en Winkel. Daarnaast komen gemeenteleden uit Hoogwoud, Wieringerwaard, Middenmeer, Nieuwe Niedorp, 't Veld, Schagen en Julianadorp.

- Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een prachtig monumentaal pand uit 1599. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen. Tijdens de rondleiding wordt verteld over de cultuur en geschiedenis van het parfum. Er wordt ook voorlichting gegeven over parfum aan de hand van geurenkalenders en geurtesters.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Jaarmarkt-Kieledag (op een zaterdag in juni) strekt zich uit over de dorpen Winkel en Nieuwe Niedorp.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - De website van Dorpsraad Winkel is zo te zien nog in opbouw.

- Onderwijs: - Per 1 augustus 2014 zijn de openbare basisscholen De Kolk uit Lutjewinkel en De Zwerm uit Winkel samen verdergegaan als De Mient. "Een mient of meent is een onverdeelde gemeenschappelijke weide waar verschillende boeren hun koeien op lieten grazen. Zo wil Basisschool De Mient ook een grazige, vruchtbare weide zijn voor alle kinderen uit Lutjewinkel, Winkel en Nieuwe Niedorp. Op onze Mient zijn echter ook andere dieren van harte welkom: schapen, paarden, varkens, bokken, geiten, ganzen, eenden, lieveheersbeestjes en mieren. Alle dieren zijn ons even lief. Of ze nu graag gras, madeliefjes, paardenbloemen, klavertjes of klaprozen eten, onze mient biedt aan alle dieren het voedsel, dat ze graag eten. In overdrachtelijke zin betekent dit, dat wij ieder mens, ongeacht zijn geloofsovertuiging, ras, seksuele voorkeur, talenten of beperkingen laten groeien op onze Mient door hen de lesstof te bieden die ze nodig hebben." Aldus de school op haar site.

- Muziek: - Winkel’s Harmonie is opgericht in 1889 als fanfare en is 10 jaar later reeds een harmonie geworden. Naast de harmonie is er ook nog jeugdorkest Toetti, waar de leerlingen ontdekken hoe leuk het is om samen muziek te maken.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Winkel.

Reactie toevoegen