Winkel

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
West-Friesland
Noord-Holland

Winkel

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Winkel.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Winkel.

Terug naar boven

Status

- Winkel is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Hollands Kroon. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-7-1970. Per 1-8-1970 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- Wapen van de voormalige gemeente Winkel.

- Onder het dorp Winkel vallen de buurtschappen Groetpolder (deels) en Langereis (deels).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Winkel heeft 3 rijksmonumenten.

- Lucaskerk. In december 2006 zijn de Hervormde Gemeente te Barsingerhorn - Winkel en de Gereformeerde kerk te Kolhorn verenigd tot de Protestantse Gemeente te Winkel e.o. Deze kerkelijke gemeente omvat de dorpen Kolhorn, Haringhuizen, Barsingerhorn, Lutjewinkel en Winkel. Daarnaast komen gemeenteleden uit Hoogwoud, Wieringerwaard, Middenmeer, Nieuwe Niedorp, 't Veld, Schagen en Julianadorp.

- Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een prachtig monumentaal pand uit 1599. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen. Tijdens de rondleiding wordt verteld over de cultuur en geschiedenis van het parfum. Er wordt ook voorlichting gegeven over parfum aan de hand van geurenkalenders en geurtesters.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Jaarmarkt-Kieledag (op een zaterdag in juni) strekt zich uit over de dorpen Winkel en Nieuwe Niedorp.

Terug naar boven

Links

- De website van Dorpsraad Winkel is zo te zien nog in opbouw.

- Winkel’s Harmonie is opgericht in 1889 als fanfare en is 10 jaar later reeds een harmonie geworden. Naast de harmonie is er ook nog jeugdorkest Toetti, waar de leerlingen ontdekken hoe leuk het is om samen muziek te maken.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Winkel.

Reactie toevoegen