Breezand

Plaats
Dorp
Hollands Kroon
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

breezand rk kerk 1967 [640x480].jpg

Breezand RK kerk 1967

Breezand RK kerk 1967

Breezand

Terug naar boven

Status

- Breezand is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Hollands Kroon. T/m 2011 gemeente Anna Paulowna.

- Onder het dorp Breezand valt ook een deel van de buurtschap Gelderse Buurt (voor de postadressen) en de buurtschap Westeinde.

Terug naar boven

Ligging

Breezand ligt ZO van Den Helder, NW van Anna Paulowna, O van Julianadorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Breezand heeft ca. 1.300 huizen met ca. 3.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In Museum Oud Anna Paulowna te Breezand wordt de droogmaking van de Anna Paulownapolder behandeld en de bloembollenteelt rond het dorp. Ook wordt er aandacht besteed aan koningin Anna Paulowna, naamgeefster van de polder.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Breezand werd een dorp door de bouw van RK kerk Sint Jan de Evangelist in 1931.

Terug naar boven

Evenementen en actviteiten

- In Breezand vinden wekelijks Tulpenkeuringen plaats. De besten winnen door het jaar heen en aan het eind van het seizoen diverse prijzen en de beste keurders van het seizoen worden afgevaardigd naar het Nederlands Kampioenschap Tulpenkeuring op de Keukenhof.

- De rijke geschiedenis van het door Jongerenvereniging De Aap georganiserde PMF (Polders Music Festival, vóór 2017 Paas Music Festival) (weekend begin juni) kent optredens van vele grote artiesten. Het doel van PMF is echter ook om lokale artiesten een mogelijkheid te geven om hun kunsten aan een groter publiek te tonen. Daarnaast wordt het festival gekenmerkt door het feit dat ze het publiek kennis wil laten maken met (ver)nieuwende artiesten, en dat het geheel door vrijwilligers wordt georganiseerd en opgebouwd, waardoor het festival ook een groot draagvlak binnen de lokale gemeenschap kent.

- "Machtig Mooi, Super Gezellig en met een grote bonte verzameling bands, artiesten en gekkigheid is Het Grote Bonte Schuurfeest (weekend begin november) altijd weer een feest der herkenning. Mis het niet en koop je kaarten voordelig in de voorverkoop!" Aldus de organisatie op hun site.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Breezands Belang.

- Jongeren: - Jongerenvereniging De Aap.

- Sport: - Voetbalvereniging ZAP. - Handbalvereniging ZAP. - Hengelsportvereniging De Zinkende Dobber.

Reactie toevoegen