Geesbrug

Plaats
Dorp
Coevorden
Drenthe

Geesbrug

Terug naar boven

Status

- Geesbrug is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden. T/m 1997 gemeente Oosterhesselen.

- Onder het dorp Geesbrug valt ook de buurtschap Langerak.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Giesbrogge. Een inwoner van dit dorp is een Giesbrogger.

Oudere vermeldingen
1913 Geesbrug.

Naamsverklaring
Genoemd naar de brug 'verbinding over een water', hier de Verlengde Hoogeveense Vaart, bij het dorp Gees.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Geesbrug ligt aan de Verlengde Hoogeveense Vaart en N van de A37 en ligt verder NO van het dorp Nieuwlande, ONO van het dorp Hollandscheveld, O van het dorp Noordscheschut en de stad Hoogeveen, OZO van het dorp Tiendeveen, ZO van het dorp Nieuw-Balinge, ZW van de dorpen Gees en Oosterhesselen, W van het dorp Zwinderen en NW van het dorp Dalerpeel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Geesbrug heeft ca. 550 huizen met ca. 1.350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Werkkamp
Iets ten westen van het dorp, aan de weg naar Hoogeveen en de Hoogeveense Vaart, lag het Werkkamp Geesbrug. Het kamp had een capaciteit van maximaal 240 arbeiders. Joodse dwangarbeiders zijn hier in 1942 o.a. ingezet voor ontginning- en landbouwwerkzaamheden en de aanleg van een betonnen beschoeiing in een waterlossing naast het kanaal Coevorden-Zwinderen. Na het vertrek van de groep joodse dwangarbeiders naar Westerbork heeft het kamp gediend als opvangplek voor evacué's, die vanwege de aanleg van de Atlantikwall hun woningen hadden moeten verlaten. Vervolgens is het kamp gebruikt als onderkomen voor arbeiders van de Arbeidsdienst en voor een groep van de Hitlerjugend, die hier hun opleiding tot soldaat kregen. Na de oorlog dient het kamp voor de opvang van een groep militairen, die meehelpen bij oogstwerkzaamheden, als vakantiekolonie, en als onderkomen voor dienstweigeraars. De laatste bewoners zijn Molukkers. Daarna heeft een varkenshouder de vergane barakken gekocht, gesloopt en op de fundamenten nieuwe varkensstallen gebouwd.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Geesbrug.

- Belangenvereniging: - "Vereniging Plaatselijk Belang Geesbrug en omstreken bestaat al ruim 100 jaar. Ze is opgericht om de belangen van de inwoners te dienen. Want immers: Samen ben je sterk! En dat was toen en is nu nog altijd het geval: Samen bereik je meer! Wat doet Plaatselijk Belang (PB) zoal? Zij onderhoudt vooral contacten met een groot aantal instanties. De belangrijkste zijn de gemeente Coevorden en een groot aantal plaatselijke verenigingen en stichtingen. Ook beoogt PB het dorp Geesbrug in alle opzichten goed te promoten. Neem de leefbaarheid van ons dorp. Zo neemt PB het voortouw om de speelvoorzieningen te onderhouden, maar ook verder uit te bouwen. Denk hierbij aan een voorbeeld als de pannakooi, die PB samen met de plaatselijke voetbalclub V.C.G. en de dorpsjeugd (via Walk Inn) gaat realiseren.

Maar ook bemoeit PB zich met zaken als woningbouw en recreatie. Woningbouw om vergrijzing van het dorp te voorkomen en er naar te streven dat in ons dorp betaalbare koopwoningen worden gebouwd. Wat betreft de recreatie is recentelijk de aanlegsteiger gerealiseerd. Vele honderden pleziervaartuigen hebben hier inmiddels al een of enkele nachten aangelegd. Hiervan profiteert natuurlijk ook onze plaatselijke middenstand. Denk maar aan de supermarkt, die we natuurlijk heel graag willen behouden. Het mes snijdt aan twee kanten nietwaar!

Verder hebben we ons op vele andere vlakken beziggehouden, voorbeeld hiervan is een veilige fietsverbinding naar Hoogeveen. Uiteraard werken we ook nauw samen met stichting Dorpshuis De Tiphof. Want denk het dorpshuis eens weg: wat blijft er dan over van ons verenigingsleven? Ook onze contacten met Stichting Welzijn2000 zijn van groot belang. Zij ondersteunt namelijk tal van zaken in ons dorp en binnen het dorpshuis. En wat doen we nog meer? Een greep: We onderhouden - samen met vrijwilligers (en ook met mensen van De Bentheimer) - het terrein van de aanlegsteiger, de plaatselijke speelvoorzieningen, de oorlogsmonumenten en -graven en de plaatselijke begraafplaats. We organiseren samen met de scholen de jaarlijkse 4 mei-herdenking en houden samen met het dorpshuisbestuur elk jaar een Nieuwjaarsreceptie, die bedoeld is voor alle inwoners. Kortom: Plaatselijk Belang Geesbrug is na 100 jaar nog altijd springlevend en zeer actief!", aldus de vereniging op haar site.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Tiphof is het bruisende dorpshart van Geesbrug. Het biedt onderdak aan vele verenigingen en activiteiten. Het begon ooit als een zaal, die was ingericht als gymzaal en die ook voor andere doeleinden kon worden gebruikt. Denk aan bruiloften, begrafenissen, uitvoeringen en andere feestavonden. Naast de gymzaal beschikte het dorpshuis ook nog over een aparte vergaderruimte. Al gauw bleek het gebouw te klein en is het in enkele fasen uitgebreid tot wat het nu is.

Op vrijdagen en zaterdagen (van 16.30-19.00 uur) is de snackbar van Dorpshuis De Tiphof geopend. Je kunt hier terecht voor heerlijke frietjes en diverse lekkere snacks. Je kunt telefonisch je bestelling doorgeven en pinnen is mogelijk. Desgewenst kun je je maaltijd ter plekke nuttigen.

- Onderwijs: - Basisschool De Zwarm. - Basisschool De Wegwijzer.

- Sport: - v.v. VCG (Voetbal Club Geesbrug) is opgericht in 1946. De thuiswedstrijden worden gespeeld op Sportpark De Heidepol. In seizoen 2017/18 komt de club uit met een standaardelftal in de Vijfde klasse zaterdag. Tussen het seizoen 2014/15 en 2016/17 speelde het eerste team in de Reserve 5e klasse zaterdag.

- Zorg: - Zorgboerderij De Bosrand.

- Veiligheid: - EHBO afd. Nieuwlande - Geesbrug is weliswaar een kleine afdeling, maar wel een heel actieve. Zij ondersteunt namelijk tal van activiteiten, zoals wandeltochten, fietstochten en diverse sporttoernooien.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Geesbrug, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen